Misschien is hij wel helemaal niet opgewonden....

03:30 - 02:06
luistertijd 03:30 - leestijd 02:06

Vindt je partner jouw vagina te vochtig tijdens het vrijen?

Over het algemeen kun je stellen dat je superblij moet zijn dat jouw vagina tijdens het vrijen goed vochtig wordt. Het vergemakkelijkt het vrijen en verhoogt het genot, ook voor je partner. Het is vaak voor beiden een teken dat je goed opgewonden bent. Cadeautje dus. Maar….

Veronderstel jouw partner dat helemaal niet prettig vindt? Dat kan dus gebeuren. Wat dan? Moet je er iets tegen willen doen bij jezelf, of is het een schone taak om te kijken wat zich er in het hoofd van jouw partner afspeelt waarom hij het niet apprecieert? Heikel onderwerp, en daarom raadplegen we gynaecoloog Bram ter Harmsel, van de Roosevelt Kliniek in Leiden, waar men gespecialiseerd is in de complexe problematieken van de genitaliën: huidziekten (uitwending en inwendig), anatomische afwijkingen en seksuele problemen.

dr Bram ter Harmsel, gyneacoloog Roosevelt Kliniek leiden
Gynaecoloog Bram ter Harmsel

‘Wees inderdaad blij met je vaginale vochtigheid tijdens het vrijen. Het betekent dat je een goede seksuele respons hebt. De vraag is dan ook wat is het probleem?

Ik heb ook patiënten die hier over klagen, meestal komt het van de man en zit vaak het probleem ook bij de man. De seksuele respons bij de man functioneert dan niet goed en dat komt niet door de vochtigheid maar meestal is er een ander probleem.

Bij klachten over de natheid, of soms ook over te veel ruimte, kan het zijn dat hij in de opwindingsfase niet voldoende wordt gestimuleerd omdat hij bevoordeeld andere verlangens heeft dan zijn sekspartner hem op dat moment geeft.

Mogelijk heeft hij ervaringen met andere vrouwen, parallel of serieel, die hem op een ander manier uitdagen. Je kunt hierbij denken aan bepaalde fetisj waar hij opgewonden van raakt.

Denk aan hakken, kousen, halsband, zweepje etc. Vandaar dat ik meestal tegen de vrouwen die daar over klagen, hetzelfde zeg als wat jij zegt, hij zou er blij mee moeten zijn en opgewonden van moeten raken.

Seks is makkelijk als het goed loopt maar moeilijk als er ergens een probleem is, want dan is het meer dan een knopje omzetten.

De natheid is niet op te lossen met middeltjes die je kunt inbrengen. Vrouwen die sowieso de hele dag veel vochtverlies hebben, adviseer ik wel eens om een tampon in te doen, regelmatig wisselen, maar dan tot vlak voor de penetratie te laten zitten. Je begrijpt dat dit niet heel romantisch is, maar soms wel de oplossing om het iets droger te krijgen.

Belangrijkste boodschap voor de vrouw is dat ze blij moet zijn met de goede respons. Qua afscheiding is over het algemeen jeuk (vaak een schimmelinfectie) en een vissige geur (bacteriële infectie) goed te behandelen, maar overmatige afscheiding is lastig te behandelen. Soms voelt het wel fris om een vaginale douche te gebruiken. Goedkoop en goed is 1 deel keukenazijn en 2 delen water.’

Tot slot nog even een interessante statistiek van het verloop van opgewondenheid bij mannen en vrouwen:

Schermafbeelding 2016-08-08 om 17.02.26

Lees ook:

Lees ook