De nieuwste inzichten in kaart gebracht

11:36 - 06:58
luistertijd 11:36 - leestijd 06:58

Huidverbetering 2015, de visie van Monique
Van onderhoud naar verbetering

De tijd dat we alleen een potje vet op ons huid smeerden tegen het uitdrogen is voorbij. Sinds de ontrafeling van ons DNA is ook in de huid duidelijk geworden hoe stofjes die je opbrengt zich gedragen, en daar komt het wonder om de hoek: je kunt een verouderende huid wel degelijk frisser en gladder maken en de oorzaken iets afremmen.

Ongeacht je leeftijd, tegenwoordig kan elke huidconditie verbeterd worden. Huidverbetering is daarom het nieuwe toverwoord. De tijd van ‘hope in a jar’ is voorbij.

Kenmerken van een verouderende huid, en focus van moderne skincare:

Van huidtype naar huidprobleem: huidveroudering door zonschade

Je hebt genetische huidveroudering en je hebt huidveroudering veroorzaakt door blootstelling aan uv-straling. De zon laat onze huid bruin worden. Dit klinkt mooi maar in de huid ziet het eruit als een oorlog tussen vrije radicalen en DNA-militairen die de schade van de radicalen ongedaan moeten maken. Ze vreten zich overal doorheen. Celfuncties raken van slag. De elastische vezels verharden waardoor de huid verrimpelt en leerachtig kan worden. De pigmentproductie slaat op hol en draait overuren, omdat de radicalen ook hele kleine ontstekingsreacties veroorzaken. Je teint wordt vlekkerig.

Levensstijl bepaalt je huidconditie

Je levensstijl is voor 70% verantwoordelijk voor de mate en het tempo waarin jouw huid veroudert. Denk aan voeding, ziekte, slaappatronen, je leefomgeving – stad of platteland, zonblootstelling. Maar 30% kan worden weggeschreven aan je genen, terwijl we altijd dachten dat dat veel meer was.

Wist je dat: 80% van de moderne skincare beïnvloedt biologische huidprocessen

‘Door onze DNA kaart te ontrafelen kwamen wetenschappers er ook achter hoe cellen precies communiceren met elkaar. Elke cel heeft een sleutel en een slot. Door deze te prikkelen kun je genen in de cellen aan- en uitzetten.

En dat gebeurt met zg. boodschappers die eiwitten heten. Zij reageren op een stofje dat je aanbrengt, en dat lijntje loopt linea recta door naar het slot of de sleutel. Wil je iets aanzetten (denk collageenproductie) of uitzetten (pigmentoverproductie)?

Dank zij het werken met stukjes kunsthuid in het lab onder de microscoop wordt dit nu allemaal zichtbaar’, aldus wetenschapster Frauke Neuser van Procter & Gamble (o.a. Olaz).

Lees mijn interview hier.

Cosmeceuticals zijn de trend: wat zijn dat eigenlijk

Het woord cosmeceutical is een samenvoeging van de termen cosmetica en farmaceutica ofwel medicijnen. Cosmeticamerken willen hiermee aangeven dat het om een groep cosmetica gaat die meer doet dan de huid soepel en zacht houden, dat er klinisch bewezen werkzame stoffen in zitten die de huidconditie verbeteren, en ook in voldoende hoge concentraties. Cosmeuticals richten zich op de 6 genoemde verouderingskenmerken.

Belangrijke stoffen in je anti-aging producten

Trend: werken in laagjes

Wij kennen natuurlijk al het regime van reinigen-tonifieren-serum-dagcreme-primer-foundation/bb-cream. Toch wordt de laatste jaren pas goed duidelijk waarom het beter is om in laagjes te werken: hoe meer functies 1 product moet hebben en dus hoe meer werkzame stoffen je in een pot stopt, hoe minder krachtig al die stoffen bij elkaar vaak op je huid werken.

Er zit gewoon teveel in. Als je werkt in dunne (!) laagjes over elkaar met elk een specifiek doel, behaal je een beter resultaat – de beroemde optelsom dus. Masseer elk laagje ook heel goed in.

Een tonic is een hydraterende verfrisser, een serum kan een specifieke werkzame stof bevatten gericht op een huidprobleem zoals rimpels of pigment, een crème bevat de vetstoffen die je huid nodig heeft, een primer egaliseert je huidstructuur, een foundation of BB cream geeft een frisse teint en egaliseert. Een BB cream met uv-filter kun je ook inzetten als pure uv-bescherming voor je huid. Neem daartoe een lichte kleur.

Nieuwe inzichten uit Azië: in laagjes werken met 1 werkstof per laag

Layeren voor gevorderden

 ‘De stoffen die je het diepst wilt laten penetreren breng je het eerste aan’, zoals peptiden, zo vertelde dermatoloog dr. Chen uit Taipei me onlangs. ‘Stoffen die pigmentoverproductie moeten tegengaan, maar ook anti-oxidanten breng je dan als tweede laagje aan. Hydraterende stoffen als hyaluronzuur gaan als derde laag. Stoffen in vet- of oliebasis breng je als laatste aan. Dit kan je crème zijn, maar ook een retinolserum dat je ’s nachts wilt gebruiken.’ Als je op deze manier wilt werken, is het belangrijk dat je de stoffen vooral in serumsubstanties koopt.

Lees ook dit artikel erover.

De ‘essence’ is gearriveerd …

Is je tonic er om de huid na de reiniging nog te verfrissen en dunnetjes te hydrateren, de ‘essence’ is een supervloeibaar serum, een beauty water eigenlijk, waarin extra hydraterende (hyaluronzuur), gladmakende (zuren) en kalmerende stoffen zijn opgenomen. Ideaal als voorbereiding voordat je het serum aanbrengt, maar ook fijn voor vrouwen (en mannen) met een gemengde of vette huid. Feit: op een vochtige huid hechten werkzame stoffen zich beter. O.a. Kanebo, dr. G, Shiseido.

Lees ook dit artikel.

Ook heel fijn: de ‘droge’ olie

Heerlijk voor de drogere gezichtsdelen zoals de wangen is een serum op oliebasis. De olie heeft een kleinere moleculaire samenstelling waardoor hij minder vet aanvoelt op de huid. Deze olie zit boordevol omega-vetzuren.

Tip: breng de olie aan na de tonic of essence op de vochtige huid. Goed inmasseren. Daarna weer even afsprayen met een voedende spray zoals van La Roche-Posay of hannah Vitamin Spray en dan de dagcrème er overheen goed inmasseren. Olie wordt beter opgenomen met een laagje vocht.

Lees ook dit artikel.

Must-have: de peeling

Een mooie huid is een gladde huid met een verfijnde structuur. Dat bereik je met peelings ofwel met zuren. Doe regelmatig een kuurtje.

Van zwak naar sterker:

Lees ook dit artikel.

Trend:Infrarood licht bescherming in je antizonnebrandproduct

Infrarood licht is het licht dat zorgt voor een warmteprikkel in je huid. Zodra je huid gaat branden, heeft het een maximale dosis IR licht opgevangen. IR-licht is als een alarmbel: ga uit de zon, want je gaat verbranden. Bereikt 0,5% uv-b straling de aarde, voor uv-a straling is dat 6,3%, maar voor infrarood is dat maar liefst 54,3%. Infrarood licht veroorzaakt ook extra vrije radicalen in de huid en beschadigd de kraamkamer van je collageen: de fibroblasten. Tevens verzwakt de huidbarière waardoor de huid kwetsbaarder wordt voor externe irriterende factoren. De inwerking van IR-licht kan worden tegengegaan door speciale cocktails van antioxidanten.

Tip: breng over je dagverzorging het liefst een aparte uv-beschermer aan. Uv-filters in dagcrème bieden te weinig bescherming omdat je een dagcrème daarvoor te dun aanbrengt.

Must-do: reinigen!

Iedereen weet het: ga nooit met een vies gezicht je bed in. Een schone huid blijft langer mooi. Een vieze huid kan op den duur geïrriteerd raken. De huid droogt uit en dat verzwakt de huidbarriere. Ook wordt je teint grauwer, de poriën lopen vol en worden groter. Maar….je haalt niet alleen crème en make-up van je huid maar ook luchtvervuilingsdeeltjes. Reinig altijd met milde producten, en neem de huid daarna nog af met een tonic.

Tip: haal make-up eraf met een oil-cleanser. Dit is het meest mild, maar ook het meest effectief. In make-up zit olie, en olie lost olie op.

Toenemende zorg: luchtvervuiling!

In Azië, vooral in China is het dramatisch met de luchtvervuiling. De smog is enorm in de verstedelijkte gebieden. De lucht is vol met agressieve deeltjes (fijn stof, stikstofdioxide) die worden uitgestoten door verkeer en industrie. Deze vervuiling kan poriën verstoppen en acne veroorzaken, de teint grauwer maken door vermindert zuurstoftransport in de huid en de huidbarière in het algemeen verzwakken, waardoor eczeemklachten kunnen ontstaan, maar ook een toename van pigmentvlekken.

Ook in Europa, en in Nederland, in onze lucht niet vrij van vervuiling. In Nederland krijgt wij voornamelijk vieze lucht binnen vanuit het Duitse Ruhrgebied. En in de grote steden speelt het verkeer een grote rol.

Advies: Reinig met een anti-pollution cleanser zoals van Clarins. Ook goed: de dubbele reiniging, o.a. bij Sensai. En reinig je huid twee keer per week met een elektrische borstel, o.a. Clarisonic , Clinique en Philips.

Lees dit artikel erover.

Nieuw inzicht: Huidverzorging met niacinamide kan extra bescherming bieden tegen inwerking van deze deeltjes. O.a. Olaz.

Lees ook dit artikel erover.

Een mooiere teint door groente en fruit

De geel tot roodachtige kleurstof uit carotenoïden in groenten en fruit zorgen voor een frissere teint zo blijkt uit onderzoek. Men spreekt wel van een ‘golden glow’. Dagelijks een verse portie of verwerkt in een sapje of smoothie is aanbevolen.

Dermatologe Aleida Dijkstra over voeding en suppletie

‘Het wordt steeds duidelijker welke impact voeding heeft op onze gezondheid, en ook onze huid. Producten met zg. snelle suikers (met een hoog glycemische index) zorgen op den duur voor chronische ontstekingsreacties in het lichaam. In de huid uit zich dat door een versuikering/verharding van de elastische vezels, waardoor rimpels sneller opkomen. Het is raadzaam om meer langzaam verteerbare koolhydraten te eten en zo min mogelijk van die snelle suikers tot je te nemen.

Verder is het belangrijk om in ieder geval dagelijks een multivitamine in te nemen waarin de volgende stoffen zitten voor een gezonde huid: vitamine A, B1-12, C en E, selenium, zink, magnesium, glutathion, alfaliponzuur en het co-enzym Q10.

Daarnaast adviseer ik aanvullend vitamine D (2000 i.e./dag) te slikken, omdat we steeds minder in de zon zijn en de huid met uv-filters beschermen. En omega-3, voor een algemeen ontstekendsremmend effect.

Let ook op een gezonde hormoonhuishouding. Bio-identieke hormoonsuppletie, mits onder goede medische begeleiding, kan een belangrijke bijdrage leveren aan huidverbetering.

Dit artikel heeft BeautyJournaal’s uitgever Monique Lindeboom eerder dit jaar (2015) in Sante gepubliceerd.

 

Lees ook