Is droge olie niet vet? Lees de boeiende achtergronden…

05:48 - 03:29
luistertijd 05:48 - leestijd 03:29

Droge olie… het is een term die voor velen nog enigszins tegenstrijdig aanvoelt. Een olie is toch per definitie vet? Tegelijkertijd hebben meer en meer cosmeticamerken hun assortiment van gezichtsverzorgingsproducten de laatste jaren uitgebreid met een droge olie. Onze tester Gerti testte er in 2013 al enkele uit.

Nieuwsgierig geworden naar hoe een olie droog kan zijn, ging BeautyJournaal op onderzoek uit en sprak met Dr. Daniel Stangl, Directeur Innovatie bij La Prairie.

Wat maakt een droge olie droog? Wat is het verschil tussen een droge en vette olie?

De term ‘droge olie’ hangt vooral samen met de zintuiglijke, sensorische beleving die je ervaart tijdens het gebruik van het product. Droge oliën bestaan meestal uit een mix – een ‘blend’ – van lichtgewicht oliën die een satijnen finish op de huid achterlaten in plaats van een vettig laagje. Droge oliën voeden de huid en worden over het algemeen snel door de huid opgenomen.

Dr. Daniel Stangl, Directeur Innovatie bij La Prairie.

Een droge olie kan de werking van een vochtinbrengende crème of lotion bovendien versterken. Dit heeft er mee te maken dat olie vocht vasthoudt en daarmee ook het vocht dat je middels een crème of lotion aan de huid toevoegt. Wanneer je een olie en crème dus gelijktijdig gebruikt, haal je als het ware qua hydratatie het beste uit beide producten. Dit doe je door in de palm van je hand een druppel olie, bijvoorbeeld de Cellular Swiss Ice Crystal Oil, te mengen met je crème of lotion en vervolgens op je gezicht aan te brengen. Het resultaat is een goed gehydrateerde huid, met een subtiele en niet vettige glans.

Welke ingrediënten vinden we vaak terug in een droge olie?

Wetenschappelijk is vastgesteld dat natuurlijke lichtgewicht oliën zoals amandel olie, zonnebloemzaad olie en jojoba olie goed hydrateren en de natuurlijke vochtbarrière van de huid versterken.

Wordt een droge olie op een bepaalde manier gemaakt?

De sleutel voor het creëren van een goede droge olie zit vooral in de samenstelling van ingrediënten, niet zozeer in het technische productieproces. Zo gebruiken we bij La Prairie voor de Cellular Swiss Ice Crystal Oil ingrediënten die elkaar versterken, zoals Soldanella Alpina, paarse Saxifraag en Zwitserse sneeuwalg. We kweken deze planten en algen sinds 2011 in eigen huis, of beter gezegd… in onze eigen alpenweide.

La Prarie kweekt de ingrediënten, zoals paarse Saxifraag, in eigen alpenweide.

Enthousiast geworden over droge oliën? We zetten een paar fluweelzachte producten voor je op een rijtje:

La Prairie Cellular Swiss Ice Crystal Oil

Deze transparante, gewichtloze droge olie versmelt direct met je huid en wordt razendsnel opgenomen. De olie sluit het vocht in de huid in en ondersteunt de natuurlijke lipide barrièrefunctie van de huid. De Cellular Swiss Ice Crystal Oil, met pure ingrediënten uit de Zwitserse alpenweide, kan zowel zelfstandig worden gebruikt of worden vermengd met een moisturizer, zoals Dr. Daniel Stangl in het bovenstaande artikel uitlegt.

Je shopt deze olie hier.

 

Estée Lauder Resilience Lift Restorative Radiance Oil

Deze voedende en zijdezachte olie bevat een mengeling van natuurlijke fytolipiden uit kokosnoot, avocado en olijven, die bekend staan om hun voedende werking. De olie dringt diep door in de huid en versterkt de vochtbarrière. Je gebruikt enkele druppels van dit product – dat verrijkt is met een vleugje citrusfruit, ananas, groene appel en oranjebloesem – vóór je normale dag- of nachtverzorging. Het resultaat is een soepele en stralende huid.

Je shopt dit product hier.

 

Biotherm Liquid Glow Skin Best

Deze fijne droge olie van Biotherm (de eerste droge olie die het merk uitbrengt) bevat de krachtige antioxidant astaxanthine, een carotenoïde die vooral voorkomt in algen en schaaldieren (leuk weetje: de flamingo dankt zijn kleur aan astaxanthine, door het eten van kreeftjes en blauwalgen). Door toevoeging van dit ingrediënt, heeft de Skin Best Liquid Glow niet alleen een voedende werking, maar ook een zichtbaar verhelderd effect; de astaxanthine legt als het ware een kleursluier, een glow van rood koraal over de huid. Je gebruikt deze olie vóór het aanbrengen van je dagcrème, of mengt de olie met je crème voor een extra anti-oxidante boost.

Je shopt deze glow booster hier.

L’Oreal Age Perfect Extraordinary Oil

Voor wie een wat kleinere portemonnee heeft of eens een droge olie wil uit proberen zonder meteen een forse investering te moeten doen, is de Extraordinary Oil van L’Oreal een schitterend product. Deze droge olie hydrateert en voedt de huid, waardoor deze weer soepel, stralend en veerkrachtig wordt. Evenals de droge olie van La Prairie kan de Extraordinary Oil zowel zelfstandig als gemengd worden toegepast.

Je shopt dit fijne product hier.

 

Yves Rocher Sérum Exceptionnel

Liever een olie voor het haar? Er bestaan ook lekkere haaroliën. Neem Sérum Exceptionnel met botanische oliën en hibiscus peptiden voor mooi en veerkrachtig haar. De melkachtige en lichtgewicht textuur smelt vrijwel direct met het haar voor zijdezachte, verzorgende lokken. Mooi detail: Het is gezicht voor alle haartypes, maar extra lekker bij droge haren natuurlijk.

Je shopt dit haarserum hier.

Lees ook