Olaz verhoogt de concentratie niacinamide voor huidbarriere bescherming

08:28 - 05:04
luistertijd 08:28 - leestijd 05:04

eczeem door luchtvervuiling
Om de verkoop van producten te stimuleren gaan fabrikanten altijd weer op zoek naar nieuwe problemen om aan te kaarten en er vervolgens een oplossing bij aan te bieden. 2015 zal in het teken van luchtvervuiling gaan staan.

Vieze lucht is slecht voor je huid

Vooral in Zuidoost Azië speelt dit een grote rol, en dat is inmiddels ook wetenschappelijk onderbouwd dat de lucht in die regio ernstig vervuild is. Met je boerenverstand kun je er dan ook bij bedenken dat het niet gezond is voor je lichaam, en dus ook niet voor je huid. Om dat te staven met bewijzen zijn merken die een rol van betekenis willen spelen in deze regio met eveneens wetenschappelijke aanwijzingen gekomen waarmee men laat zien van die agressieve luchtdeeltjes doen met je huid, en levert men een oplossing aan in de vorm van werkzame stoffen die je huid moeten wapenen tegen de inwerking/de schade ervan.

In gesprek met twee wetenschappers

Tijdens een internationale conventie van P & G in Marrakech sprak ik hierover met wetenschapster Frauke Neuser van Procter & Gamble en de Taipese dermatoloog dr Chen.

dr Chen from Taipei and Frauke Neuser from PG

Luchtvervuilingsprobleem is enorm in Zuidoost Azië

Ik heb op tv onlangs een reportage gezien over de luchtvervuiling in die regio en daarbij werd met satellietbeelden aangetoond hoe dat kan ontstaan. In India bijvoorbeeld worden door vele miljoenen bewoners nog gestookt op houtvuren, en als dat er maar genoeg zijn, trekt dat fijn samen omhoog de atmosfeer in. Door luchtstromingen die daarvoor oostwaarts gaan wordt dat verzameld en richting Zuidoost Azië gedreven. Vanuit satellieten was waarneembaar wat een immens gele luchtpartij er hoog in de atmosfeer drijft richting Zuidoost Azië. Daar blijft het hangen en samengepakt met de gestaag groeiende luchtvervuiling die de industrie aldaar produceert. China, bijvoorbeeld, het is je bekend.

Meer dan 7 miljoen mensen lopen schade op, vooral COPD neemt toe

In maart 2014 maakte de Wereldgezondheidsorganisatie ook bekend dat minstens 7 miljoen mensen in de wereld voortijdig sterven door luchtvervuiling – vooral aan hartzieken hierdoor – en onlangs werd bekend dat COPD hard op weg is de voornaamste ziekte in de wereld te worden als gevolg van luchtverontreiniging, en in het bijzonder blootstelling aan de deeltjes van haardvuren in huis. Ook op continenten als Afrika wordt nog grootschalig gebruik gemaakt van open vuur voor dagelijks gebruik.

Ontbossing, stoken op vuren, vieze fabrieken, teveel auto’s, dunnere ozonlaag

Ook het verbranden van bossen in Indonesië, wat enorme wolkenpartijen richting Singapore doet drijven, maakt het er niet beter op, zegt Frauke. In de geïndustrialiseerde landen is de luchtkwaliteit enorm verbeterd, het zijn nu de emerging markets die zorgen baren. Uit onderzoek blijkt ook dat de vervuilende stoffen die vrijkomen bij ontbossing via verbranding de ozonlaag aantasten, en dit heeft weer invloed op de kracht van uv-b straling. Meer uv-b straling bereikt de Aarde als de ozonlaag dunner is. Hierdoor staan we meer bloot aan verbrandingsrisico’s van de huid, wat weer kan leiden tot een toename van huidkanker, en vraagt om extra uv-stralingsbescherming. Lees er hier meer over.

Real time impressie van de luchtvervuiling wereldwijd op 6 maart 2015 om 15.30 uur

Bedek je huid tegen neerslaande deeltjes

Ook wordt geadviseerd om in gebieden waar veel smog is de huid zoveel mogelijk te bedekken zodat de deeltjes niet kunnen neerslaan op de huid. Luchtvervuiling kan eczematische processen in de hand werken door verstoring van de huidbarière – een gevolg van het uitdrogen van de huid, door de agressieve deeltjes. Lees er hier meer over. In Beijing hebben heeft een dermatologenteam onder leiding van dr. Wei Liu gekeken naar de huidconditie van een groep patiënten over langere tijd en een aantoonbare link kunnen leggen naar de mate van luchtvervuiling en huidaandoeningen als urticaria = netelroos. Lees hier meer.

Is het in Nederland een ver van je bed-show? Nee, bij het schrijven van dit artikel vandaag op 6 maart 2015, zit Nederland gedeelte in een goede, groene zone, maar ook voor de helft in de gele zone, zoals je 24/7 realtime op deze website kunt checken. Dit betekent dat er een licht gezondheidsissue kan zijn, hoewel de waarden nog binnen het acceptabele liggen. Je ziet in Nederland vaak de gele zone opbouwen rond het middaguur. De regio Amsterdam ligt ook vaker dan me lief is in de gele zone. Ook van de vieze lucht in het Ruhrgebied kunnen wij in Nederland soms flink last hebben.

Voorlichting wordt langdurige kwestie, net zoals bij uv-bescherming

‘Het bewustzijn over de gevaren hiervan is nog niet erg groot. Niet voor de algehele gezondheid, laat staan voor de huid,’ zegt Frauke Neuser. ‘Je bent qua voorlichting zo 20 jaar verder, wil iedereen ervan doordrongen zijn. Zo ging dat ook met voorlichting over uv-bescherming, zegt ze.

Dit zijn de boosdoeners

Maar over welke vervuilende deeltjes praten we dan? Internationaal is een complete lijst opgesteld van boosdoeners. Ik som op: deeltjes die direct in de atmosfeer terecht komen, afkomstig van bronnen als vulkanen, uitlaatgassen van verkeer en fabrieksgassen, verbranding van fossiele brandstoffen (oliebronnen): zwaveloxide, stikstofoxide, koolstofmonoxide, aerosolen, ammonia, e.a.

Meer pigmentproblemen door luchtvervuiling dan door uv-straling

Opvallend is ook de duidelijke aanwijzing dat luchtvervuiling leidt tot pigmentproblemen in de huid. Deze studie heeft aangetoond dat vrouwen in industrieel gebied hier meer mee te maken krijgen, dan vrouwen op het platteland. Zon exposure heeft ook invloed, maar toch minder dan gedacht. Want ook in Azië, waar vrouwen toch zoveel mogelijk uit de zon blijven zijn pigmentstoornissen behoorlijk issue.

Wat moeten we doen?

We hebben al veel producten met antioxidanten tegen vrije radicalen inwerking en ontstekingsremmende stofjes. Deze stoffen, denk aan de bekende vitaminen, waaronder C, bijvoorbeeld, zijn goed tegen veel problemen, zegt Frauke Neuser, maar nu is het tijd om naar specifieke stoffen te gaan kijken om ook het probleem heel gericht aan te pakken. Zoals uv filters dat doen: ze hebben geen andere werking dat uv-straling weren.

Interessant zijn stoffen die ervoor zorgen dat die microfijne schadelijke deeltjes zich niet eens aan de huid kunnen hechten. Je moet daarvoor fundamenteel onderzoek doen en dat kan weer een paar jaren duren en dat kost natuurlijk geld.

Wat niacinamide kan doen

Maar Frauke heeft nog een andere troef in handen, het veelgeprezen niacinamide, waarmee de Olaz producten groot en beroemd zijn geworden. Deze vitamine B3 is multi-inzetbaar voor de huid. Een van de meest belangrijke functionele eigenschappen is dat het de huidbarière beschermt en versterkt, naast andere eigenschappen als milde exfoliator en booster van huidhydratatie.

Olaz brengt nu ook een crème uit waarin 40% meer niacinamide zit. Maar wat zegt 40%, hoeveel is dat als we niet weten hoeveel er eerst in zat? Kijkend naar de incilijst van deze nieuwe Olay Total Effects, zien we het na water en glycerine als derde in de rij staan. Juist, goed, het is veel, het is goed! Jammer dat het nog niet in Nederland te koop is, wel bijvoorbeeld in Engeland bij Boots of Sainsbury. Check dan wel eerst die incilijst, of de stof er als derde op staat.

Deze inci lijst is niet van de parfumvrije Olay creme, die hierboven is afgebeeld.

 

Bekijk hieronder ook nog een filmreportage die ik enkele jaren geleden maakte bij een kindereczeemschooltje in het Havenziekenhuis in Rotterdam met professor Oranje en La Roche Posay, waarin hij ook spreekt over luchtvervuiling:

 

In een volgend artikel ga ik dieper in op de huidklachten bij luchtvervuiling en op de mogelijkheden van layering voor effectieve huidbescherming.

Lees ook