Journaliste Emma geeft tips om je huidverzorging in laagjes aan te brengen

04:52 - 02:55
luistertijd 04:52 - leestijd 02:55
Beautyjournalist Emma Wagenaar

Zo breng je skincare aan in laagjes op de huid

Van serum en oogcrème tot primer en toner; ons beautyritueel breidt alleen maar uit. Niet zo vreemd dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En wanneer smeer je nou wat? Tijd voor een overzicht, vindt beautyjournalist Emma Wagenaar. Met tips & tricks van Margriet van der Klugt, Training Manager Cosmetique Active Nederland (o.a. Vichy en La Roche-Posay).

Het belang van layeren

Hoe meer functies één product heeft, hoe minder actieve werkstoffen er voor dat doel in zitten. Er kan immers maar zo veel in een product. Multifunctionele producten zijn handig, maar niet per se zo effectief.

Vandaar dat het layeren van meerdere verschillende skincare producten wel degelijk nut heeft. Het is hierbij wel aan te raden om binnen hetzelfde merk te blijven. De texturen en ingrediënten zijn dan op elkaar afgestemd, en je voorkomt het rullen producten op de huid.

Shop-suggesties

De volgorde

Stap 1: Verzachten na het reinigen. Product: een vochtregulerende / verzachtende toner of lotion die als afsluiter van het reinigingsritueel wordt gebruikt. Hier vind je een overzicht heerlijke zachte lotions en toners.

Stap 2: Hydrateren

Product: vochtherstellende gezichtsspray of softening lotion. Deze waterige emulsie zorgt ook dat de laagjes die erna komen beter door de huid worden opgenomen. Bijvoorbeeld deze Spray-On moisture spray van Cosmania.

Note: het verschil tussen een toner en een softening lotion kan nogal diffuus zijn. Sommige merken werken ermee (o.a. Shiseido), anderen weer niet. Of je nou een of twee producten ter pre-hydratie gebruikt, doe het in ieder geval wel, voordat je serum en of crème aanbrengt.

Stap 3: Behandelen

Product: serum (een olie, booster, elixir en activator vallen ook onder de noemer ‘serum’). Hier shop je heerlijke serums.

Tip: “Een serum kan geconcentreerdere ingrediënten (klein moleculaire structuur waardoor het snel wordt opgenomen door de huid) dan een crème bevatten en leent zich daardoor perfect voor het behandelen van bepaalde huidzorgen. Door het serum onder de crème aan te brengen, kan het diep doordringen in de huid. Afhankelijk van de huidbehoeftes kun je ook verschillende serums over elkaar heen gebruiken. Begin dan altijd met de lichtste/dunste formule”, aldus Margriet.

Note: Niet iedereen is het ermee eens dat een serum een behoefte kan vervullen op je huid, maar onze testvrouwen geven hier ook nog eens aan waarom het wel functioneel is. Lees maar.

Stap 4: Verzorgen

Product: dag/nachtcrème en oogcrème. Deze producten bevatten de nodige vetstoffen die een huid ook nodig heeft ter bescherming. Shop hier een fijne dagcrème van o.a. Vichy.

Stap 5: Beschermen (alleen voor de ochtend routine)

Product: UV-bescherming. Hier vind je fijne uv beschermers voor het gezicht, die je ook over je gezichtscrème kan aanbrengen als een extra shield.

Stap 6: Preppen voor make-up

Product: de primer.

Let op! Hoe vetter de UV-bescherming en dagcrème, hoe minder goed een primer op de huid pakt. Ook bevat de primer een zeer hoog gehalte aan siliconen, wat niet altijd goed matcht met de stoffen uit je crème. De primer voegt ook geen essentiële functionaliteit aan je huidverzorging toe, het is er puur op gericht om je foundation nog mooier uit te laten komen.  Shop hier een fijne primer, een overzicht.

Geef de verschillende laagjes ongeveer een minuutje om volledig in te trekken. Dit voorkomt dat een crème, primer of serum gaat rullen. Smeer de laagjes ook vooral dun.

Skincare layering doe je zo

Must have ingrediënten van Emma

Welke ingrediënten je in ieder geval in je verzorgingsroutine moet hebben hangt natuurlijk af van de behoefte van de huid. Dit zijn mijn toppers per huidbehoefte.

Tip: Heb je een erg gevoelig huid die snel reageert op de hoge concentratie actieve stoffen in een serum? Draai de routine dan om met eerst de dag/nachtcrème en dan het serum. De crème vormt dan een lichte barrière waardoor de ‘heftigheid’ van het serum vermindert.

Lees ook:

BeautyJournaal’s Monique zal binnenkort dieper ingaan op hoe je kunt ‘ layeren’  met single dosed serums. Stay tuned!

Lees ook