De essence past perfect in de nieuwe layering trend!

05:39 - 03:23
luistertijd 05:39 - leestijd 03:23
Beautyjournalist Emma Wagenaar

Ik ben sinds kort helemaal in de ban van de beauty watertjes. Wat ik bedoel? Van die hele lichte, waterige skincare formules die je huid kalmeren en zonder vettigheid toch heel zacht en gehydrateerd houden. Ze voelen licht en luchtig en geven je huid direct een dewy complexion. En ze heten ‘essences’.

Deze nieuwerwetse lotions zijn steeds vaker zonder alcohol en meer bedoeld als het begin van het verzorgingsritueel dan als het einde van het reinigingsritueel. Niet vreemd dus dat mijn normale serums wat concurrentie lijken te hebben. Maar is dat wel terecht? Hoe zit het met die beauty benefits?

Meer dan een toner

Even wat researchen leert me dat – waar de oude toners/lotions vooral een reinigende en pH-balancerende werking hadden – deze beauty waters nu vol met actieve en hydraterende ingrediënten zitten. Met glycerine, vitamine E en hyaluronzuur voorkomen ze bijvoorbeeld droogheid. Maar je hebt ze ook met verhelderende ingrediënten zoals sinaasappel extract en antioxidanten. Plantextracten zoals kamille werken weer kalmerend tegen roodheid. De beauty waters worden ook getipt als een ideale in-flight opkikker, aangezien ze de huid in een veeg (of spray) reinigen, hydrateren en verfrissen.

Een hulpmiddel

Ook lees ik dat het gebruik ervan de opname van andere verzorgingsproducten kan verbeteren, waardoor ze effectiever worden. Ze doen dit (niet allemaal, maar sommigen) door de dode huidcellen op de hoornlaag van de huid te verzachten, waardoor de opname functie van de huid groter beter wordt. In tegenstelling tot andere huidverzorging hebben ze zo’n lichte formule dat ze geheel door de huid worden opgenomen, waardoor de huid er direct frisser uitziet.

Dr. Jetske Ultee

Is het écht zo?

Maar, zijn ze zo goed dat ze een serum of dagcrème kunnen vervangen? Ik vroeg het aan Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie:

“De dikte van een product zegt weinig over de werking, je kunt het eigenlijk vergelijken met soep: een serum is een heldere paddenstoelensoep en een crème is de gebonden versie. Hier worden net als in cosmetica ‘verdikkers’ (denk aan maïzena) voor gebruikt. Maar in beide zitten paddenstoelen.

Buiten serums heb je ook lotions of ‘watertjes’ met werkzame stoffen. Hoewel wel bekend is dat de cosmetische ingrediënten in hele vette producten vooral op de huid blijven liggen, is enkel en alleen een lotion gebruiken ook niet raadzaam. In water kunnen namelijk alleen ingrediënten gebruikt worden die water oplosbaar zijn, in een crème kun je beide combineren. Ook is gebleken dat stoffen die alleen in water zitten minder goed door de huid dringen dan producten in een crème (waarin water en olie gecombineerd zijn). Bovendien kan water de huid uitdrogen.

Combineren met creme

Ik adviseer een dergelijk product op zich zelf dan ook alleen bij een echt vette huid, bij een normale, gevoelige of droge huid adviseer ik een crème of een combinatie met een crème.

Wat je eigenlijk altijd moet doen is de ingrediëntenlijst bekijken. Waar je ook voor gaat (een crème of een lotion), een product met werkzame concentraties ingrediënten is een must. En het product dient ook zo verpakt te zijn dat er geen lucht en licht bij kan komen.

Gebruiksvolgorde

In welke vorm je een dergelijk product het beste kunt gebruiken is afhankelijk van je eigen voorkeur en je huidconditie. Simpelweg; gebruik voor een vette huid een waterig product (een toner, serum- of crème op waterbasis) en voor een wat drogere huid een vetter product (bijvoorbeeld een serum op olie of siliconenbasis of een wat vettere crème).

Als je meerdere producten gebruikt, smeer dan altijd eerst het ‘waterigste’ product op de huid en sluit af met het meest vette product. Bij een hele droge huid kun je zelfs afsluiten met een olie of een dun laagje vaseline.

Dat na het gebruik van een toner/lotion je andere verzorgingsproducten beter worden opgenomen klopt. Maar dat gebeurt overigens ook nadat je de huid hebt gewassen met water, omdat de huidbarrière zo doorgankelijker wordt dan bij een niet-natte huid.”

Dit zijn mijn favoriete beauty watertjes (vanaf nu dus wel in combinatie met een crème!):

 

Getipt door BeautyJournaal:

En we kunnen je al verklappen dat Kiehl’s rond de zomer van 2015 ook met een hele interessante essence komt!

 

 

Lees ook