Over lange UVA stralen en luchtvervuiling

06:16 - 03:46
luistertijd 06:16 - leestijd 03:46

Pak je pigmentvlekken aan

Dat veelvuldige blootstelling aan UV-straling slecht is voor de huid, dat wist je natuurlijk al. Als het gaat om pigmentstoornissen dan is blootstelling aan UVA een grote boosdoener. Deze straling is er iedere dag van het jaar en is in staat door wolken en ramen heen te dringen. UVA-straling voel je niet, maar dringt wel diep in de huid door tot in de cellen van de dermis. Hierdoor ontstaan vrije radicalen die de cellen beschadigen en pigmentstoornissen veroorzaken. Het gevolg? Dark spots en een onregelmatige teint.

Maar wist je dat ook luchtvervuiling vrije radicalen kan genereren, die op hun beurt vlekken en een grauwe teint veroorzaken? Vooral fijnstof, ozon, stikstofdioxide, koolstofmonoxide en zwaveldioxide zijn erg agressief en zorgen voor huidschade. BeautyJournaal besteedde begin dit jaar al uitgebreid aandacht aan dit onderwerp. Klik hier om het artikel na te lezen.

UVA + luchtvervuiling = een slechte combinatie

De combinatie van UVA (en dan vooral lange UVA-stralen) en luchtvervuiling leidt tot zogenaamde ‘oxidatieve stress’ die op twee niveaus schadelijk is voor de huid:

Wist je trouwens dat Frans onderzoek heeft aangetoond dat 8 op de 10 vrouwen klaagt over pigmentstoornissen? Grote kans dat jij hier dus ook last van hebt.

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard geldt ook voor pigmentstoornissen het devies: voorkomen is beter dan genezen. Dit doe je door jezelf goed te beschermen tegen UV-straling met een zonbeschermingsproduct dat ook UVA-bescherming biedt. Daarnaast kan je kiezen voor een product dat eveneens beschermt tegen luchtvervuiling, zoals de UV Plus Anti-Pollution van Clarins. BeautyJournaal’s Emma schreef onlangs nog over dit product in een artikel over huidverbeterende zonbeschermers: klik hier voor het artikel.

Toch een vlekje opgelopen? Hieronder vind je enkele fijne dark-spot correctors.

Estee Lauder Enlighten Skintone Correcting Collectie

Met de Enlighten Even Skintone Correcting Creme en het Enlighten Dark Spot Correcting Night Serum pak je 24 uur per dag huidverkleuringen aan. Overdag gebruik je alleen de Enlighten Even Skintone Correcting Creme voor een intense hydratatie van de huid en bescherming tegen UV-stralen en andere omgevingsinvloeden.

’s Avonds combineer je de Enlighten Even Skintone Correcting Creme met het Enlighten Dark Spot Correcting Night Serum voor het bestrijden van huidverkleuringen. Dit luchtige serum bevat onder meer Dimethoxytolyl Propylresorcinol dat vlekken tegen gaat en Resveratrol Ferulate dat irritaties bestrijdt en vlekken helpt voorkomen. Tot slot breekt Biomimetisch Enzym de vlekken aan het huidoppervlak af, waardoor ze minder zichtbaar worden.

Daarnaast bevat de productlijn een zogenaamde EE-cream, ofwel Even Effect Skin Corrector, verkrijgbaar in drie tinten, waarmee je direct een natuurlijk stralende en egale huid creëert. Ook fijn… deze EE-cream heeft een SPF van 30, zodat je nieuwe vlekken kunt voorkomen.

BESTE SHOPDEALShop de Enlighten Collectie hier.

La Roche-Posay Pigmentclar

Ook La Roche-Posay gaat de strijd aan met donkere vlekken door zich niet alleen te richten op UVA, maar ook op luchtvervuiling. Zo bevat de Pigmentclar UV SPF 30 een unieke textuur die de hechting (adhesie) van vervuilende deeltjes op de huid tegengaat. Het product bevat bovendien de zonnefilters Mexoryl SX en XL, die ook in de Anthelios zonproducten van La Roche-Posay worden toegepast, en een mix van anti-oxidanten bestaande uit Ginkgo Biloba en feraluzuur, afkomstig uit granen. Deze crème bevat siliconenpareltjes voor een direct optisch ‘soft focus’ resultaat en kan zowel op het gezicht, decoletté en rug van de hand worden gebruikt.

’s Nachts gebruik je het Pigmentclar Serum voor gezicht en decolleté. Dit serum bevat depigmenterende ingrediënten verkregen uit dennehout, exfolierend lipohydroxyzuur (LHA) dat vlekken verzacht en de teint egaler maakt en huidversterkend niacinamide. Zowel ’s nachts als overdag kan je de producten aanvullen met Pigmentclar Ogen, dat blauwe en bruine kringen vermindert. Voor een extra verhelderend effect.

BESTE SHOPDEAL! Shop de Pigmentclar producten hier.

Lancaster 365 Dark Spot Corrector

Als expert in zonbescherming heeft Lancaster uiteraard veel kennis in huis over de schadelijke effecten van UV-straling, en het voorkomen en corrigeren van pigmentvlekken. Dr. Olivier Doucet, Vice President Research & Development bij Coty licht toe: “Onze expertise stelde ons in staat de reeks van biologische gebeurtenissen die leiden tot het ontstaan van pigmentvlekken te reguleren. Om pigmentvlekken te behandelen is het bieden van een complete werking van het pigmentatieproces veel effectiever dan alleen te richten op een of twee factoren.”

De nieuwe Dark Spot Corrector is dan ook werkzaam op verschillende niveaus. Het reguleert de aanmaak van ‘pro-melanine’ boodschappers en zorgt ervoor dat deze zich niet kunnen hechten aan de receptoren in de huid. Ook reguleert het serum het melanineniveau en –transport.

Dit klinkt erg technisch, vandaar een plaatje ter verduidelijking:

Links: het mechanisme van het ontstaan van donkere vlekken. Rechts: Lancaster 365 reguleert en beperkt het melaninetransport.

Je gebruikt dit serum twee maal per dag in combinatie met je dag- en nachtverzorging.

BESTE SHOPDEAL! Klik hier voor de beste shopdeal.

 

Clinique Even Better

De Even Better lijn kende je vast al; de commercial met gevlekte eieren kan je niet zijn ontgaan. Deze zeer volledige productlijn – met onder meer een Dark Spot Corrector (serum), Dark Spot Defense (SPF), Dark Spot Correcting Hand Cream, Dark Circle Corrector, Concealer en Foundation – is sinds kort uitgebreid met de Even Better Lotion SPF 20, een vetvrije vloeibare crème, speciaal ontwikkeld voor de gemengde en vette huid. Deze lotion corrigeert huidverkleuringen en gaat nieuwe pigmentvlekken tegen.

Heb je geen gemengde of vette huid? Dan is de Even Better Skin Tone Correcting Moisturizer wellicht iets voor jou!

BESTE SHOPDEAL! Maak jouw huid ook Even Better: shop hier de producten.

Lees ook