INCI naam: Niacinamide Niacinamide is een vorm van niacine (nicotinezuur).

02:55 - 01:45
luistertijd 02:55 - leestijd 01:45

INCI naam: Niacinamide

Niacinamide is een vorm van niacine (nicotinezuur). Het staat ook bekend als vitamine B3, wat vroeger vitamine PP heette. PP betekent hier “pellagra prevention” en verwijst naar het feit dat het als middel tegen pellagra werd gebruikt. Pellagra is een vorm van niacinetekort in het lichaam, wat zich uit in zogenaamde 4 D’s: Diarree, Dermatitis, Dementia en Depressie (en uiteindelijk ook Dood als er geen kuur wordt aangeboden). Het feit dat een tekort aan niacine dermatitis (eczeem) veroorzaakt betekent dat dit vitamine een grote rol speelt in het behouden van een gezonde huid.

Cosmeticafabrikanten gebruiken niacinamide in plaats van de pure vorm van vitamine B3 (nicotinezuur of niacine), omdat dat een onaangenaam effect op de huid heeft. Het veroorzaakt een prikkelend gevoel en roodheid in tegenstelling tot nicotinamide. De positieve werking van niacinamide op de huid is gelijk aan die van niacine.

Het belangrijkste effect van niacinamide op de huid is het verbeteren van de barrièrefunctie van de huid met als gevolg het voorkomen van het waterverlies door de huid. Dit zorgt voor een beter gehydrateerde huid. De verbetering van de barrièrefunctie van de huid zorgt er ook voor dat het minder gevoelig wordt voor schadelijke omgevingsfactoren.

Daarnaast versterkt niacinamide het bindweefsel en stimuleert het de collageensynthese. Dat is cruciaal om de huidveroudering tegen te gaan. Een vermindering van collageen- en elastineproductie is een teken van de huidverandering. Het zorgt voor minder elastisch huid met rimpels als resultaat.

Een andere eigenschap van niacinamide is het vermogen om de pigmentvlekken te verminderen. Melanocyten zijn diepliggende huidcellen die het pigment melanine produceren in vorm van melanosomen (een soort containertje met melanine erin). Die worden opgenomen door de huidcellen (keratinocyten) waardoor de huid zijn kleur krijgt. Niacinamide beïnvloedt niet de productie van melanine, maar onderdrukt de overdracht van melanine van de melanosomen naar de keratinocyten.

Niacinamide is ook effectief als het middel tegen acne vanwege de ontstekingsremmende werking. Uit onderzoeken blijkt dat niacinamide veel effectiever is en werkt in veel lagere concentraties dan antibiotica. Het veroorzaakt ook geen bacterieresistentie. (Bron: International Journal of Dermatology vol 34, issue 6, page 434-437, June 1995).

Al deze feiten maken van niacinamide een zeer geschikte component voor verzorgingsproducten voor droge en gevoelige huid, de verouderende huid, de huid met uv-schade en bij acne. Het kan ook een effectief hulpmiddel zijn bij de behandeling van rosacea.

In cosmetica wordt het gebruikt in concentraties van 0,5 tot 5%. Het is een veilig stof die geen bijwerkingen kent. Andere vormen van vitamine B3 zoals de pure vorm niacine (of nicotinezuur) kunnen roodheid en prikkelend gevoel van de huid veroorzaken.

Lees ook over andere stoffen in het cosmetica woordenboek

Lees ook