Een fantastisch gezonde stof voor huid en hoe zit het met rode wijn?

04:58 - 02:59
luistertijd 04:58 - leestijd 02:59

INCI naam: Resveratrol

Hoewel de oorspronkelijke naamdrager van de stof, de plant Veratrum (vandaar de stofnaam resVERATRol)  al in de jaren ’40 van de vorige eeuw werd ontdekt, duurde het nog tot het midden van de jaren’90 voordat de volle omvang van de kracht van resveratol duidelijk werd. Wetenschappers onderzochten waarom rode wijn toch zo gezond was voor hart- en bloedvaten. Het geheim lag in de aanwezigheid van resveratrol verscholen.

Uit de natuur

Resveratrol komt in de natuur in ongeveer 70 plantensoorten voor, waaronder rode druiven (en dus ook in rode wijn), veenbessen (cranberries) en pinda’s. Het wordt door deze planten aangemaakt als middel tegen verschillende plantenziektes. Chemisch gezien behoort resveratrol tot de groep anti-oxidanten die polyfenolen wordt genoemd.

De lijst van claims die aan deze stof worden gehangen, lijkt oneindig. Simpelweg omdat de positieve eigenschappen zo veel omvattend zijn.

Preventieve werking

Uit onderzoeken binnen de geneeskunde blijkt dat de stof een preventieve werking heeft bij kanker, hart- en vaatziektes, diabetes en infecties.  Het is een sterke antioxidant en kan de schade van UV-B straling op de huid voorkomen. Resveratrol bezit ook de ontstekingsremmende eigenschappen en kan de syntheses van collageen stimuleren. Al deze eigenschappen maken het een geliefd ingrediënt in cosmetica met anti-verouderingsclaims. Voor de cosmetische doeleinden wordt resveratrol trouwens gewonnen uit de Japanse knotweed (Polygonum cuspidatum).

Krachtig anti oxidant

Resveratrol heeft een buitengewoon sterke anti-oxiderende werking. Dit betekent dat het de negatieve effecten die vrije radicalen kunnen veroorzaken, kan voorkomen. De negatieve werking van vrije radicalen treden overal op in ons leven; soms zijn ze van een ‘cosmetisch niveau’, soms van een ‘geneeskundig niveau’. Voorbeeld van het geneeskundig niveau is dat kanker ontstaat door de inwerking van vrije radicalen op DNA. Er wordt dan een mutant gevormd. Meestal gaat de cel met de  mutant dood, maar een enkele keer blijft het leven en als het mutant zich dan snel voortplant, dan heb je te maken met kanker. He gebruik van resveratrol kan dit onstaan van DNA mutaties tegen gaan en dat is dan ook de reden waarom het drinken van (een beetje) rode wijn elke dag als gezond wordt bescouwd. Op het cosmetisch niveau kan men constateren dat ook rimpels en collageenformatie vermindert door de inwerking van vrije radicalen. Daarom zien we ook dat rimpels en huidverslapping met resveratrol kan worden tegen gegaan.

De rode wijn kwestie

Dan rijzen er natuurlijk twee vragen: waarom krijgen mensen die wel elke dag een glas rode wijn drinken toch rimpels en waarom kunnen al bestaande rimpels en huidverslapping wel worden tegen gegaan met resveratrol, maar kanker niet worden genezen met dezelfde stof (alleen worden voorkomen)?

Hievoor moet je terug naar de oorsprong. De rode wijn wordt oraal ingenomen (oftewel via de mond). Het resveratrol komt daarmee in de algemene circulatie en bereikt het hele lichaam, waaronder de huid. Maar omdat de huid (hoewel het grootste orgaan van ons lichaam) toch relatief vrij klein is, zijn de concentraties resveratrol in de huid na het innemen van een glas rode wijn elke dag waarschijnlijk te laag om rimpelvorming te voorkomen. Het is veel beter dit lokaal op te brengen in de vorm van een crème. Daarmee krijg je in de huid hogere concentraties. Ook omdat je in de crème een relatief hoge concentratie resveratrol kunt stoppen.

De tweede vraag, waarom kanker niet door resveratrol kan worden voorkomen terwijl rimpelvorming en huidversteviging wel kunnen worden gecorrigeerd heeft te maken met de snelheid waarmee het proces verloopt. Kanker wordt gekenmerkt door een versnelde celdeling van ‘slechte’ cellen, rimpels in de huid ontstaan langzaam. De toediening van resveratrol via het innemen van een glas wijn gebeurt veel te lanzaam in verhouding tot de snelheid waarmee de kankercellen groeien. Het aanbrengen van een resveratrol bevattende crème gebeurt snel genoeg om het proces van de zich traagvormende rimpels te keren. Bovendien heb je bij kanker in principe maar één verkeerde DNA mutant nodig en het gevaar begint. Bij rimpels is het een opéénstapeling van vrije radicalen dat uiteindelijk de rimpel vormt.

Tot slot: elke antioxidant is per definitie een zeer instabiel ingrediënt (dat is nu juist hun functie: zelf afgebroken worden voordat het iets anders afbreekt zoals DNA of collageen) en kan daarom ook gemakkelijk worden afgebroken in de formulering. De cosmetische industrie maakt steeds vaak gebruik van een slimme incapselingmethoden om resveratrol in hun crèmes te beschermen en onafgebroken aan de huid te leveren.

Resveratrol is veilig voor gebruik in cosmetica en als voedingssupplement.

Lees het cosmetica woordenboek

Lees ook