Welke ingredienten horen er in je handcreme te zitten?

03:49 - 02:17
luistertijd 03:49 - leestijd 02:17
Beautyjournalist Emma Wagenaar

Droge handen is echt zo’n typisch winterkwaaltje. Waren ze in september nog heerlijk zacht en soepel, tegen februari zijn ze droog, ruw en rood. En naarmate je ouder wordt, heb je hier ook nog eens sneller last van. Beautyjournalist Emma Wagenaar zoekt uit wat de top drie belangrijkste ingrediënten zijn om te smeren.

Mijn lichaam smeer ik na elke douchebeurt trouw in met (argan)olie en mijn huid vertroetel ik twee maal daags met een uitgebreid 5-stappen-verzorgingsplan. Maar die handjes, die lijk ik steevast te vergeten. En daar ben ik vast niet de enige in. Tijd om die huid ook de aandacht te geven die ze verdient.

Smeer tip 1: Retinol

Retinol (een afgeleide van vitamine A) wordt veel als anti-ager toegepast op de gezichtshuid, maar voor de handen werkt dit power ingrediënt ook als een zonnetje. Retinol stimuleert het cel vernieuwingsproces waardoor dode huidcellen beter loslaten. Hierdoor wordt de huid gladder en kan hij voedende ingrediënten beter opnemen. Retinol pakt daarnaast ook nog eens ouderdomsvlekjes aan.

Smeer tip 2: Moisturizers en soothers

Eén van de belangrijkste oorzaken van droge handen is een tekort aan vocht door een verzwakte huidbarrière. Vaak te danken aan de droge lucht binnenshuis, de kou buiten en het regelmatig wassen met zeep.

Enerzijds moet er dus vocht bij en anderzijds moet die barrière versterkt worden. Verzachtende ingrediënten (emollients), zoals lanoline, jojoba olie, isopropyl palmitate, ethyl linoleate, squaleen en glycerol stearaat, zorgen ervoor dat je handen zachter en gladder worden. Hydraterende bestanddelen (humectanten) zijn nodig om vocht aan te trekken. Toppers zijn glycerine, hyaluronzuur, sorbitol, propylene glycol (yep, hoezeer er ook tegenstanders van zijn!), ureum en melkzuur.

Een keer per dag een beetje handcrème volstaat niet; je hebt minimaal zo’n 5 tot 6 applicaties per dag nodig voor een goede bescherming.

Smeer tip 3: Breedspectrum UV-filters

Je handen worden praktisch 365 dagen per jaar aan de zon blootgesteld. Voorkom zonneschade door dagelijks een breedspectrum SPF van 30 of hoger te smeren. Dit voorkomt dat UV-straling de collageen en elastine in de huid afbreekt, wat op den duur weer rimpels veroorzaakt.

Tip: Hoe droger de huid, hoe dikker de formule van de handcrème moet zijn. Kijk uit naar ingrediënten als minerale olie/vaseline, dimethicone (siliconen), shea boter en bijenwas.

Shoppen!

Herôme Hand Cream Extra Anti Aging

De Herôme Hand Cream Extra Anti Aging zet de cel vernieuwing aan waardoor vertraagde huidfuncties weer actief worden. De UV-filters beschermen de huid tegen UV straling en Retinol voorkomt hyperpigmentatie waardoor vlekken ontstaan.

Je koopt deze handcreme met Retinol en SPF hier.

Decubal handcrème

Een fijne handcrème met actief verzorgende ingrediënten, zoals hyaluronzuur, die je droge handen intensief verzorgen. De handcrème heeft een lichte samenstelling en trekt gelijk in de huid zonder vettig aan te voelen. Met natuurlijke lipiden en oliën die de handen zacht en soepel maken. Vitamine E & hyaluronzuur zorgen voor hydratatie en bescherming.

Je koopt deze hancrème met hyaluronzuur hier.

Paula’s Choice Resist Ultimate Anti-Aging Hand Cream 

Resist Ultimate Anti-Aging Hand Cream met SPF 30 en antioxidanten beschermt en verzacht droge handen. De combinatie van antioxidanten en een zonnefilter voorkomt bruine vlekjes, het dunner worden van de huid en rimpels. De handcrème hydrateert en maakt de handen zacht en glad.

Deze handcrème koop je hier.

Lees ook