Droge huid Gevoelige huid Gezicht Haar Rimpels en slapte Vette huid

Is Arganolie het nieuwe huidwonder?

Arganetics dagcremeHet wonder wil dat de Arganboom vrijwel alleen maar in Marokko groeit. De boom geeft zaden af waaruit de hoogwaardige olie gewonnen wordt. Dit alleen al zorgt ervoor dat de kostprijs van de grondstof hoog is. Vanuit de traditie wordt er vooral mee gekookt, maar gebruiken vrouwen het ook om huid en haar een oppepper te geven.

Omdat alles wat maar enigszins naar de natuur ruikt nu helemaal bon ton is, kan het natuurlijk ook niet uitblijven dat het exotische en authentieke (ook zeer belangrijk begrip!) Argan olie in de schijnwerpers komt. Op fora waar Marokkaanse meiden praten over beauty is het dan ook een groot onderwerp. Zelf ken ik ook Marokkaanse vrouwen die het spul importeren en het laten verwerken tot cosmetica. Kortom: het is een prachtig authentiek verhaal.

Maar levert het daadwerkelijk wat op voor huid en haar? Als zo’n stof uit de overlevering komt, zit er altijd een kern van waarheid in. Volgens de Amerikaanse chemici The Beauty Brains bestaat het uit een mix van vetzuren, waaronder meer dan 70% onverzadigd vetzuur in (waaronder linolzuur). Er zijn mensen die erbij zweren voor hun eczematische huid, waaronder bij psoriasis. Maar, zo blijkt ook uit enig speurwerk, uit de Pubmed database voor medische publicaties blijkt dat Argan olie de sebum(talg) productie kan terugbrengen.

Benadrukt wordt verder dat het oleic zuur (omega-9 vetzuur) erom bekend staat dat het zeer porieverstoppend is, en dat is dan toch wel weer een tegenvaller. Dit maakt het ook meteen een ingewikkeld verhaal: aan de ene kant kan het de talgproductie afremmen, aan de andere kant werkt het porieverstoppend waardoor juist acneontstekingen kunnen ontstaan (de zichtbare vorm van acne is de puist en dat is per definitie een ontstekingsreactie). Het is dus aan de cosmeticaproduct om deze werkzame stof in een zodanige verhouding te verwerken dat vooral de goede eigenschappen tot hun recht komen, en de mindere tot het minimum gereduceerd worden. Dit kan in de praktijk betekenen dat er dus heel weinig van die Arganolie in het product zit (terwijl er misschien wel groot mee gecommuniceerd wordt) of dat het zodanig bewerkt is dat de goede – de slechte kantjes overheersen – maar in hoeverre er dan nog sprake is van Argan olie in de natuurlijke betekenis? Ik weet het niet. Slokje olie doen dan maar? Weet je tenminste meteen hoe het smaakt:-)

Als je geinteresseerd bent in producten met deze olie:

De huidverzorgingslijn Arganetics, mooi luxe verpakt

Aveda en Kiehl’s hebben het eveneens in producten verwerkt. Lees ons blog daarover hier.

Over deze schrijver

Redactie, Monique

Redactie, Monique

Beautyjournalist en uitgever van BeautyJournaal, Monique Lindeboom, zit al 24 jaar in het vak en kent de industrie op haar duimpje. Ze verscheen in diverse tv programma's, had 1,5 jr lang een uitzending bij BNR Nieuwsradio, schreef een boek, doet consultancywerk voor cosmeticabedrijven en cosmetisch medische klinieken en geeft regelmatig interviews aan tijdschriften en kranten over ontwikkelingen in de industrie.

15 reacties

 • ik heb ooit Arganolie besteld via een winkeltje die allerlei soorten olie verkoopt (olijfolie e.d) en vond het een heerlijke olie om mijn gezicht mee te massseren, (terwijl ik tv keek, ik moet altijd 2 dingen tegelijk doen 🙂 ) de geur was lekker en de smaak ook. Het is per liter best prijzig, maar ik had een klein flesje van ongeveer 15 euro en daar deed ik wel heel lang mee. De forums heb ik toendertijd ook gelezen en er is wat verwarring wat de “echte”arganolie is. Ik vind het een lekkere olie om een keertje uit te proberen, zeker om mee te masseren!

 • Ja Dina, zo denk ik er dus ook over. heb wel een leuke website gevonden sensedebeauty.nl die leveren voor heel Nederland.

 • Ik had ook veel goeds gehoord over Argan olie. Ik heb daarom na maanden twijfelen toch besloten het te gebruiken. Ongelovelijk wat een resultaat! Ik dacht meteen, HAD IK HET MAAR EERDER GEBRUIKT! Absoluut Wonderolie!

 • Argan is echt een hele fijne olie, die je voor meerdere dingen kan gebruiken.
  Haar en huid.

  @ Aleida: tja dat je geen vrouwen ziet kan ik ook niet verklaren haha, maar er zijn er zat…look at me 😉

  Ikzelf gebruik het ook voor mijn haar, als oliemasker. Laat het de hele dag intrekken en was het er dan uit. Het wordt zacht en het glanst, fijn product. Je moet natuurlijk wel de 100% arganolie nemen en dat ruikt erg natuurlijk (smelly) hihi. Daarnaast gebruik ik het ook voor mijn huid als ik merk dat het een beetje vaal en droog wordt, echt een oppepper.

 • Ik heb het vorig jaar uit France meegenomen, maar wat een akelige geur zit er aan, zo merkwaardig. Manlief vindt dat ik naar koffielikeur ruik, ik vind het zelf gewoon ranzig. Waarom zie ik overigens nooit foto’s van beeldschone oudere Marokkaanse dames die dit gebruikt hebben en hier hun schoonheid aan ’t ontlenen?

 • Inderdaad het ongekende product, ik gebruik het al een jaar omdat in deze hectische tijd is een moment ontspanning een must. En ik geniet graag van de weldaad van een ontspannende massage door middel van deze argan olie. Heb biologische massageolie gevonden die rijk is aan antioxidant vitamine E. Voor mij herstelt de stevigheid en conditie van mijn huid en zorgt voor een zachte en soepele huid. Ben blij. Ik bestel 100% arganolie via http://www.arganlife.eu je kan ook info bekijken. succes

 • goede tip zelda.

  handig is het ook als je je emailadres opgeeeft bij ‘updates in emai’; dan krijg je automatisch elke dag het laatste nieuws in je mailbox.

  verder staan op de homepage in het midden ook een vijftal kolommen met rubrieken waarin altijd de laatste nieuwe berichten staan.

  laat gerust horen wat je nog meer vindt:-)

 • Ik vind het hier wel moeilijk zoeken naar de laatste nieuwe artikelen, een overzichtje daarvan (net als op beauty blog) zou wel handig zijn. Nu moet ik steeds via de homepage…. Verder prima!

 • Jammer dat je het spectaculaire stuk van het argan-verhaal niet hebt verteld. De vruchten worden namelijk opgegeten door een speciaal soort geiten die in de bomen klimmen en die vruchten eten. Die poepen de onverteerbare zaden weer uit en die worden geraapt en dan wordt de olie eruit gehaald. Ik heb in Marokko prachtige ansichtkaarten gezien van geiten in bomen!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.