Er zijn wel zes verschillende vormen van littekens…

10:40 - 06:24
luistertijd 10:40 - leestijd 06:24

Onlangs stelde een lezeres ons de volgende vraag:  “Ik heb nog geen oplossing gevonden tegen acne littekens. Heb al vele behandelingen ondergaan, maar het is niet minder zichtbaar geworden.”

BeautyJournaal expert, en huidcoach Marielle Eggenkamp vertelt hierover het volgende:

Om hier een goed antwoord op te geven is het eerst nodig om te weten wat voor soort littekens kunnen voortkomen uit acne. En de behandeling verschilt hierin behoorlijk. Duidelijk is wel dat er over het algemeen meer nodig is dan een crème. Littekens kun je grofweg onderverdelen in de volgende soorten:

Verschillende soorten littekens

Hypertrofische littekens: deze littekens liggen boven het huidniveau, maar wel binnen de grenzen van de oorspronkelijke beschadiging. Deze littekens zie je ook wel bij acne, met name op de rug en de borst, maar ook in het gezicht komt het voor.

hypertrofisch litteken

hypertrofisch litteken

Atrofische littekens: deze liggen onder het huidniveau en ook binnen de begrenzing van de oorspronkelijke beschadiging. De huid ziet er erg dun uit en rimpelt bij vastpakken op als een stukje sigarettenpapier.

atrofisch litteken

atrofisch litteken

Iets anders van uiterlijk, maar ook onder het huidniveau zijn de littekens die je het meeste bij acne ziet:

Verschillende acne litteken vormen

Verschillende acne litteken vormen

Ice-picks: diepe, smalle littekens die eruit zien alsof ze met een ijspriem zijn gemaakt. Deze vind je met name op de wangen.

icepick scars

ice pick scars

Boxscars: ook dit zijn diepe littekens met een steile wand, maar zijn wat vierkanter aan de onderkant. Ze lopen niet zo sterk in een punt als de ice-picks. Ook deze vind je meestal op de wangen.

box scars

box scars

Rolling scars: glooiende littekens zonder scherpe begrenzingen. Een beetje als heuvels en dalen. Wederom littekens die je veel op de wangen en de slapen ziet.

rolling scars

rolling scars

 

Keloïd littekens: deze liggen boven het huidniveau en woekeren ook over de randen van de oorspronkelijke verwonding heen. Dit type littekens zie je meestal bij mensen met een donker huidtype. Ze komen vaak voor in de nek, oorlellen en plekken waar tractie op staat zoals schouders of borst. Bekijk hier ook een film met dr Niessen over Keloid littekens op de borst van een jongeman.

keloid scars

keloid litteken

Wanneer houd je littekens over aan acne?

Of je veel littekens overhoud aan acne ligt natuurlijk aan de ernst van de acne, en ook of je een huid hebt die gevoelig is voor littekenvorming.

Er zijn mensen die met behoorlijke littekens uit een milde acne komen en er zijn ook mensen die goed weg komen na een ernstige acne.

De wens om te egaliseren

Simpelweg geldt zowel voor hypertrofische – als voor atrofische littekens dat we het huidoppervlak zoveel mogelijk egaal willen krijgen. Dus de verdikte littekens moeten platter worden en de diepliggende littekens moeten minder diep worden.

Verlittekende huid is verkleefde huid

Wat je bij de meeste vormen van littekens ziet, is verkleving. De huid is stugger en harder dan normaal. Dit komt doordat bij littekens de wond is genezen met reparatiemateriaal. Dit is niet hetzelfde als het oorspronkelijke materiaal, maar bevat meer en stugger collageen.

Nu zijn er een aantal methoden die artsen uitvoeren om littekens te verminderen die over het algemeen heel goed werken. Die zal ik ook benoemen. Maar ik ben natuurlijk geen arts, ik ben een huidcoach en ben opgeleid door Hannah Hakze, een huidtherapeute die gespecialiseerd was in littekentherapie.

Manuele littekentherapie: verbetering tussen 35% en 80%

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar haar methode door professor H.A.M. Neumann Daar is uit voortgekomen dat met de manuele littekentherapie een verbetering van 35 tot 80% te behalen is en er rust een octrooi op deze therapie. In haar kliniek heb ik talloze vormen van littekens behandeld, van bijtwonden, snijwonden en acnelittekens tot uitgebreide brandwonden.

Altijd eerst verkleving losmaken, dan pas verder behandelen

En deze ervaring heeft mij heel duidelijk gemaakt dat als er bij littekens sprake is van verkleving, deze eerst zoveel mogelijk gereduceerd moet worden alvorens over te gaan op andere behandelsoorten. En in een niet onaanzienlijk aantal gevallen heeft dat er toe geresulteerd dat andere ingrepen hierdoor niet meer nodig waren. Eerst de huid conditioneren dus.

hannah-enzymatic-skin-peeling-40mlDaarna de huid in conditie brengen: peeling & massage

Indien de huid verdikt is: Peelen. (Enzymatic Skin Peeling, Glycolics, microdermabrasie). Indien de huid slecht doorbloed is: Doorbloeden (Cell Active en microwave kompressen). Indien de huid verkleefd is: Masseren. En dan niet even over het oppervlak heen wrijven, maar diep en stevig masseren. Bindweefselmassage, alleen dan met handschoenen aan.

Speciaal: rimpel reductie therapiehannah-Cell-Active-50ml1

Hannah heeft hier speciale technieken voor ontwikkeld die wij onze huidcoaches aanleren in de opleiding Rimpel Reductie Therapie. Wij zijn namelijk van mening dat een rimpel overeenkomsten vertoont met littekens en daarom van dezelfde aanpak kan profiteren. Het thuisonderhoud is daarbij vrij eenvoudig. Goed doorbloeden en dagelijks verzorgen met een vitamine E rijk product zoals bijvoorbeeld met de Remodelling Cream waar o.a. 12% ingekapselde vitamine E in zit.

Verdikte littekens platter maken

Nu is het natuurlijk wel zo dat de ene vorm van littekens hier beter op gaat dan de andere. Hypertrofische littekens kan je soepeler en minder stug maken, zodat ze ook minder trekken aan de huid. Men zal er minder last van hebben. Helemaal plat…. dat is wel voorgekomen, maar dat waren wel de uitzonderingen en het masseren is vaak behoorlijk pijnlijk.

Praktijkvoorbeeld: littekens na borstamputatie

Ik heb jaren geleden mijn moeder behandeld nadat er een borst werd afgezet na borstkanker. Het litteken was hypertrofisch en zat helemaal aan het bot vastgekleefd en ze kon haar arm niet meer omhoog brengen. De arts gaf aan dat dit er nu eenmaal bij hoorde. Daar namen we natuurlijk geen genoegen mee en ik heb haar behandeld met littekenmassage en ultra geluid therapie. Het deed ontzettend veel pijn, maar ik heb het litteken (op een klein stukje na) helemaal los gekregen en ze kan haar arm weer boven haar hoofd tillen. De gevoeligheid op de huid nam af waardoor ze een BH met prothese kon verdragen.

Dan zijn er de atrofische littekens. Degene die er uitzien als sigarettenpapier en zijn over het algemeen niet verkleefd. Hier zal littekenmassage weinig verbetering geven.

Rolling scars behandelen met massage, glycolzuur en dermabrasie

Van de typische acne littekens, de ice-picks, de boxscars en de rolling scars zullen met name de rolling scars goed op littekenmassage reageren. In combinatie met behandelingen met glycolics en eventueel microdermabrasie geeft dit vaak een heel mooi effect.

Ice picks en box scars uitdaging voor de schoonheidsspecialiste

Ice-picks en boxscars zijn vervelende littekens, want ze zijn niet goed te pakken en te diep om er echt iets mee te kunnen. Hier richten we ons eerst op de algemene verkleving door middel van littekenmassage.

Zware peeling trekt huid naar elkaar toe

Normaal zorgt littekenmassage ervoor dat een dieper gelegen litteken omhoog komt. Als je dit combineert met peelende behandelingen zal het huidoppervlak naar elkaar toe komen en egaler worden. Dat moeten dan wel stevige peelings zijn zoals een TCA peeling of een kruidenpeeling (alleen geschikt voor huidtypes I, II en III).

Na 4 behandelingen geen resultaat? Door naar de dermatoloog…

Bij dit soort littekens zijn de littekens echter erg moeilijk te pakken te krijgen. Er zal per persoon gekeken moeten worden of resultaat haalbaar is. Het voordeel met dit soort behandelingen is wel dat het resultaat vrij snel zichtbaar moet worden. Als er na 4 behandelingen geen verandering te zien is, dan moeten verdere mogelijkheden bekeken worden.

Marielle_praktijk_huidcoach_hannahVerdikte littekens wegsnijden of met cortisonen behandelen

Natuurlijk houden ook artsen zich bezig met dit soort littekens. Er zijn verschillende mogelijkheden. Verdikte littekens kunnen chirurgisch weggesneden worden en opnieuw gehecht. Dat heeft natuurlijk wel het risico dat de huid opnieuw gaat verdikken. Ook kunnen ze worden ingespoten met cortisonen injecties. Dit moet een aantal keer herhaald worden, maar ik heb er goede resultaten van gezien. Zie ook nog de film van dr. Niessen.

Diepere littekens met fractional laser

Dieper gelegen littekens worden met de al eerder genoemde TCA peelings behandeld of met een fractional laser. Met name de fractional laser doet mooie dingen en geeft weinig last naderhand doordat de laser gefractioneerd de huid beschadigd en tussen de gelaserde plekken intact blijft en voor sneller herstel zorgt. Een medische dermabrasie of een CO2-laser worden nog wel gedaan, maar ook steeds minder vanwege risico’s op onder andere pigmentverschuivingen.

 Diep litteken ‘uitboren’ en dichtnaaien

Als een litteken erg diep is, zoals je vaak met de ice-picks ziet, dan kunnen ze met een pons- of stansbiopt worden “uitgeboord” en dan wordt het wondje gehecht. Het litteken daarvan is meestal minder zichtbaar als het oorspronkelijke litteken. En in ieder geval makkelijker minder zichtbaar te maken. Het komt helaas wel voor dat de littekenranden na de ingreep gaan wijken en er weer een diep litteken ontstaat. Ook fillers worden wel gebruikt voor diepe littekens maar deze resultaten zijn over het algemeen wat tegenvallend, is mijn persoonlijke mening.

Welke behandeling je ook ondergaat, deze is er altijd op gericht om de littekens minder zichtbaar te maken, maar helemaal weg zal je ze helaas nooit helemaal krijgen.

Zoek je een huidcoach bij jou in de buurt? Kijk dan hier.  hannah geeft nu ook een App, in de App store (HannahApp) of Google Play (Huidcoach) voor een adres in de buurt. In deze App staan ook vele huidvragen!

hannah_logo_payoff

Lees ook