Vrouwen zijn er dol op….bij zichzelf en bij hem

06:08 - 03:41
luistertijd 06:08 - leestijd 03:41

Door Cindy Lensvelt.

De Ideale man? Klinkt pretentieus…

Afgelopen zomer kwam Guerlain met een nieuwe herengeur, genaamd l’Homme Idéal. Een nogal pretentieuze naam, vond ik. Maar dat bleek toch een beetje voorbarig.

Een klungelige knapperd

foto_cindy-zw

Cindy Lensvelt

Het befaamde parfumhuis had kosten nog moeite gespaard om de wereld klaar te maken voor zijn nieuwe parfum. De teaser, waarin Guerlain het parfum introduceerde, stelde de vraag: is de ideale man een mythe of realiteit? Vervolgens kwam daar met de release een antwoord op, in een commercial met heerlijke Rockabilly-muziek. In deze film zien we een aantrekkelijke man, waarschijnlijk rockster, die overal waar hij verschijnt wordt omringt door hysterisch gillende dames. Het is duidelijk met een dikke knipoog en dat wordt helemaal evident aan het slot van de film. De knapperd staat juist op het podium ietwat klungelig te dansen als hij plotsklaps verdwijnt, als een uiteenspattende zeepbel. De boodschap volgt: “l’Homme Idéal is een mythe. Zijn parfum een realiteit.”

Zij denkt er anders over dan hij…

Guerlain benadrukt in het persbericht dat de ideale man niet universeel is. Mannen en vrouwen zien de ideale man totaal anders. Volgens haar is de ideale man zorgzaam, sterk en beschermend en staat zijn geliefde op de eerste plaats. Volgens hem is hij grappig, gespierd en competitief, en denkt hij maar aan één ding: de beste zijn!

guerlain-homme-ideal-parfum-campagne

De neus zegt: hij is intelligent, knap en sterk

Een goed verhaal van Guerlain, maar dan het parfum. Want ga er maar aan staan, Thierry Wasser! Maak maar eens een parfum waarin iedereen die ideale man herkent. Wat de parfumeur vervolgens gedaan heeft, is de geur opgebouwd uit drie akkoorden die de ideale man symboliseren: intelligent, knap en sterk.

Een bruisend likeurtje met knapperig leer

De top is intelligent, fris en bruisend die past bij de levendige geest van de drager van het parfum. Daarvoor moeten citrusnoten, een aromatische rozemarijn en romantische oranjebloesem zorgen. Daaronder ligt het knappe hart van de geur, met verleidelijke geurnoten als amaretto, tonkaboon en de aantrekkelijkste aller geurnoten: zoete en warme vanille. De kracht komt tot uiting in de basis van de geur, opgebouwd uit mannelijke noten als ceder, vetiver en leder.

lhomme-ideal-parfum

Zoet!

Bij het testen valt me meteen een ding op:  het parfum is erg zoet. De opening heeft nog wel iets fris aromatisch, maar daaronder zit al meteen een zoete en nootachtige geur. De amarettolikeur druipt er vanaf, en de tonkaboon en vanille zorgen voor een poederig zoetje dat veel Guerlains kenmerkt. De amandel, of liever gezegd marsepein,  versterkt naarmate ik de geur langer draag. Gelukkig bieden het groenfrisse accent van vetiver en een hintje stoer leer in de basis een mooi tegenwicht. Gecombineerd lijkt het op zoethout, en dat roept samen met de opvallende amandelnoot een andere Guerlaingeur op: La Petite Robe Noire. Inderdaad, dat is een damesgeur.

Prachtige flacon: stoer en strak

guerlain-lhomme-idealIk ga verder naar de verpakking. Die is in grafisch zwart-wit en zilver met een strak ontwerp dat lijkt op een QR code. Als ik wat beter kijk, lees ik hierin: “No need to l’homme ideal anymore, have your fragrance, be you”. Weer wordt duidelijk gemaakt dat we de naam van het parfum niet al te letterlijk moeten nemen.

De eau de toilette huist in een robuuste fles. Een krachtig vierkant silhouet met een zware dop die doet denken aan een duikershorloge. De matzwart gelakte zijkanten geven een bijzonder accent en ik vind de verwijzing naar Guerlains rijke parfumverleden ook zo leuk: het legendarische Habit Rouge herken je terug in de vormgeving. Het is werkelijk een prachtige flacon, stoer en strak.

Niet uitgesproken mannelijk

Ik kan zeggen dat L’Homme Ideál een behoorlijk gourmand parfum is, dat ik niet als uitgesproken mannelijk ervaar. Sterker nog, ik draag deze geur al een paar dagen en ook mijn omgeving was zeer verrast dat dit een herengeur bleek te zijn. Toch is het parfum aantrekkelijk voor een man. De kruidige top en de krachtige basis geven balans aan het zoetpoederige hart en geven hem iets robuusts mee.

Mooi gemaakt

Dat idee is niet nieuw. Dior Homme Intense of Paco Rabanne One Million zijn in dezelfde stijl, maar l’Homme Idéal is zeker niet van hetzelfde laken een pak. Het heeft een stevige amandelnoot tegenover subtiel houtig leer en het aromatische en poederige knikje naar de klassieke Guerlains. Modern in zijn gourmand aspect maar klassiek in de afwerking. Het is duidelijk een goed gemaakt parfum.

Vrouwen zullen het lekker vinden bij hem, maar ook bij zichzelf

L’Homme Idéal blijft lang hangen, zeker voor een eau de toilette. Het is wel een zacht parfum dat al snel dicht op de huid draagt. Dit draagt bij aan het karakter van de geur, maar sommige heren zullen deze geur daardoor misschien te soft vinden. Het is geen donker of ruig parfum. Ik  vermoed echter dat veel vrouwen deze geur graag bij hun man zouden ruiken. Ik wel in ieder geval. Het is een elegant parfum met een zachte kant dat, misschien juist wel gedragen door een ruwe bolster, heel spannend kan zijn.

campagne-lhomme-ideal

Het parfum voor de ideale mens?

En aan de dames: als je deze dan toch cadeau doet aan je lief, probeer hem dan zeker een keer zelf uit. Misschien word je, net als ik, prettig verrast en is de juiste vertaling voor “l’homme ideál” misschien “de ideale mens”, in plaats van “de ideale man”? En wat dat ideaal precies is, mag ieder voor zich bepalen…

Lees ook