laat je verrassen door deze toplijst van bijzondere zomerse geuren

05:39 - 03:23
luistertijd 05:39 - leestijd 03:23

wp-content/uploads/2013/05/maxim2.jpgTropische zomer parfum hitlijst van Maxim!

Hoe herken je een geur, die je doet denken aan zon en zee, aan tropische herinneringen, het ultieme vakantiegevoel? Welke geurstoffen maken deze droom? Kom, ik neem je mee….

Qua uiterlijk is het vaak simpel. De flessen zijn gemaakt van glas in tropische tinten of de vloeistof zelf is blauw, doet denken aan fris zeewater en een onbewolkte hemel. De omdoosjes zijn vaak versierd met exotische bloemen.

Deze parfums bevatten in de top bijna altijd frisse citrus, aangevuld met waterige accenten van watermeloen en komkommer, of zoet fruit. In het hart tref je witte bloemblaadjes die wat waterig zijn of zwoele noten van jasmijn, gardenia en tuberoos, of monoï maar dat is een tropische variant van de gardenia. De basis van een typische zomerparfum bevat vaak veel witte musk en transparante houtnoten. Heel vaak geaccentueerd met een kokosakkoord.

D & G Light Blue

Een klassieke ultieme zomergeur is voor mij de damesversie van Light Blue van Dolce&Gabanna uit 2001 van Olivier Cresp. De frisse citrusnoten met een vleugje groen, waterige bamboe en appel doen me verlangen naar de zee.nd.485

De witte bloemblaadjes van roos en jasmijn strelen de huid als de zonnestralen op het water. En de mix van transparant cederhoutakkoord met witte musk en een vleugje amber doen me denken aan spierwitte, maar ook oh zo hete zandstranden. Leuk nieuws is dat er voor deze zomer een gelimiteerde flanker Light  Blue Escape to Panarea verschenen is. Ook een creatie van Olivier Cresp. Deze versie is warmer en meer tropisch door de toevoeging van oranjebloesem, tonkabonen en patchouli.

Shop Light Blue parfums hier online met korting.

L’Eau d’IsseyIssey-Miyake-LEau-dIssey-Eau-dEte-Summer-Edition-2009_100ml_EdT

De klassieke aquatische geur L’Eau d’Issey uit 1992 van Issey Miyake (door Jacques Cavalier) krijgt dit jaar een zomerflanker L’Eau d’Issey eau d’été van dezelfde neus. Volgens de kenners lijkt het veel op de 2013 versie. Het herkenbare aquatische thema is hier verrijkt met een fruitakkoord waardoor de geur weer warmer wordt. Het is wat abstract, maar je moet het echt zelf even ruiken.

 

Ik ben een liefhebber van een waterjasmijn (oftewel hedione). Deze geurstof wordt in het bijzonder gebruikt om dat gevoel van ‘door het water heen schijnende zonnestralen’ op te roepen. Zo’n ongecompliceerd moment van rust en vrede.

Shop L’Eau d’Issey parfums hier online met korting.

Blu di RomaLaura-Biagiotti-Blu-di-Roma-600x514

Ik krijg dit gevoel bij Blu di Roma Donna van Laura Biagiotti. Het is een frisbloemige variant die Olivier Pescheux  maakte op het oorspronkelijk Roma parfum van Biagiotti met dat herkenbare oriëntaals karakter. Ook de nieuwe limited edition geur  Escada Born in Paradise door Nathalie Lorson is opgebouwd rond de waterjasmijn, en aangevuld met exotische vruchten zoals ananas, guave, kokos en watermeloen. Een heerlijk tropisch gevoel.

Shop hier Laura Biagiotti – en – shop hier Escada parfums.

Comptoir du Sudnd.5964

En wat dacht je van geuren die je doen denken aan een tropisch drankje, een cocktail? Comptoir Sud Pacifique is daar een meester in. De parfums in hun collectie dragen ook exotische namen als Vanille Coco, Aloha Tiaré, Eau des Tropiques, Eau des Lagons, Coco Extreme. Neem bijvoorbeeld hun Coco Figue. Het ruikt precies naar Piña Colada.

 

Shop Comptoir du Sud parfums hier voordelig.

Les Senteur Gourmandesfigue_sauvage_100ml_s_720x600

Wat goedkoper maar net zo fijn is het merk Les Senteurs Gourmandes. De Figue Sauvage of Vanille Abricot bevatten een een zoete combinatie van warme vanille en exotisch fruit.

 

 

Bronze Goddebronze_goddess_fragrance_expires_dec2014_article_gallery_portraitss Estee Lauder

En na een cocktailparty komt er de tijd voor de zwoele verleidelijke geuren. Daarvoor komt een (bijna) jaarlijkse gelimiteerde uitgave van Bronze Goddess van Estee Lauder goed van pas. De geur is opgebouwd rond tiaré gemengd met andere tropische bloemen zoals jasmijn, gardenia of tuberoos en een vleugje kokos. Eigenlijk een verzameling van de herinneringen over de heerlijke zomerse vakantiedag in één flesje. De zonnewarmte, de zwoele nacht, de geur van exotische bloemen en een slokje cocktails.

 

Mona di Orio2013_mdo_eae_bte_wt_rf_a4

Uit de niche sector wil ik nog drie andere bijzondere geuren noemen. Ten eerste Eau Absolue uit 2013 van Mona di Orio. Een mooie zonnige en frisse eau de cologne met daarin de indruk van zeelucht gevuld met de bloeiende sinaasappelbloesems en aromatische planten. Net alsof je op een schip staat die de kust nadert.

 

nd.25532

Patricia Nicolai

Dan is er ook Musc Monoï van Patricia de Nicolaï. Een interessante clichévrije variant op de bekende Ambre Soleil zonnebrandgeur. Eerst ruikt het zonnig en lichtbloemig met de nuancen van monoï en een vleugje kokos. En later wordt het een huidgeur. Het ruikt gewoon naar de door de zon verwarmde huid en geeft een indruk, dat je hele dag op een strand bent geweest.

 

Heeley

De laatste is Sel Marin van Heeley uit 2008. Een interessante variatie op het klassieke aquatische thema. De toevoeging van algenakkoord zorgt voor de levensechte beleving van de zeegeur en maakt dit parfum minder abstract. dan de vergelijkbare geuren uit dezelfde familie. Zo ruikt de huid na een frisse zeeduik. Heely koop je o.a. bij Skins Cosmetics.

TOP SHOPTIP! Ga eens voor fijne shopkortingen naar de website parfum.nl,

Lees ook