De voorbereidingen zijn al in volle gang..

03:09 - 01:53
luistertijd 03:09 - leestijd 01:53

Zeewier is rijk aan grondstoffen voor de chemische, farmaceutische, cosmetische en voedingsmiddelenindustrie (het bakje zeewier in de supermarkt is je vast en zeker niet ontgaan). Nu zijn er plannen om een ware zeewierkwekerij te bouwen in de Noordzee: enkele honderden vierkante kilometers, tien tot dertig kilometer van de kust reikend tot aan de Waddeneilanden. Degene die deze zogenaamde zeewier ‘moestuin’ in gedachten heeft, is Job Schipper, oprichter en directeur van Hortimare, een bedrijf gespecialiseerd in selectie en vermeerdering van zeewieren, is te lezen in een wetenschappelijk artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag 21 september. Schipper heeft als doel nieuwe rassen zeewier te kweken die nog rijker zijn aan grondstoffen en daar hangen allerlei voordelen aan.

Rijk aan viseiwit

Ten eerste bevat zeewier veel jodium en kalium en zo’n 15 procent aan viseiwit. Dit viseiwit kan als alternatief worden gebruikt als voer voor de viskwekerij, want hiervoor wordt nog altijd gevangen vis gebruikt als voer. Schipper verwijst in het Volkskrant artikel naar een viskwekerij in Noorwegen, de grootste zalmkweker ter wereld. Hier probeert zijn bedrijf een geïntegreerde aquacultuur te ontwikkelen waar de viskwekerij grote hoeveelheden fosfaat en ammonium produceert die ze willen inzetten voor de teelt van zeewier. Hieruit worden weer eiwitten gehaald die als visvoer kunnen dienen.

Obstakels

De plannen van Schipper zijn echter niet gemakkelijk uit te voeren; zo noemt Schipper de Noordzee de ruwste zee ter wereld. Een zeewierkwekerij kan zomaar eens worden weggevaagd door de metershoge golven. Toch is er hoop. Schipper verwijst naar een experiment dat Hortimare vorig jaar deed ten westen van Texel waar zogenaamde drijvers zo ontworpen waren dat ze automatisch golven opvangen. Deze drijvers zouden dan net iets onder het wateroppervlak komen, waarna ze weer bovendrijven als de zee weer rustiger is. Deze toepassing kan ook gebruikt worden voor het project in de Noordzee.

Eet je gezond én slank

Het idee van Schipper is niet nieuw. In Nederland bestaat er al een commerciële zeewierkwekerij in de Oosterschelde. Echter is hier voor rustigere wateren gekozen waar in de zomer zeesla en in de winter vinger- en suikerwier worden gekweekt. Zeesla verkoopt de kwekerij aan de Vegetarische Slager in Den Haag en in de toekomst willen ze ook leveren aan natuur-, vis- en groentewinkels en bakkerijen. Verschillende restaurants hebben al interesse in het aanbieden van zeewier op de menukaart (zo zou zeewier helpen tegen obesitas). Straks wordt zeewier nét zo normaal als een zakje ijsbergsla…

Bekijk hier nog eens een fijne film die we in 2009 maakten over de impact van algen in cosmetic:

[media id=41 width=620 height=350]

Lees ook:

Lees ook