De EMA waarschuwt…

01:57 - 01:10
luistertijd 01:57 - leestijd 01:10

In de media zorgen berichten over bepaalde stamcel therapieën voor bezorgdheid. Vandaar dit bericht van de EMA (European Medicines Agency). Deze nieuwe therapieën bieden belangrijke mogelijkheden aan om ziekten, die moeilijk of in het geheel niet behandelbaar waren, nu wel te behandelen. Ook zie je veel marketing met stamcellen rondom cosmetische behandelingen zoals hernieuwde haargroei en huidverbetering.

Voordelen en risico’s

Zoals bij alle behandelingen zijn er voordelen en risico’s. Er zijn dan ook specifieke regels aangenomen door de EU (Europese unie) (Regulation (EC) No 1394/2007) om er voor te zorgen dat medicijnen met stamcellen onderhevig zijn aan de benodigde autorisatie, supervisie en controles teneinde de risico’s te verminderen en te beheersen.

Legale verantwoordelijkheid

Recente media verslagen wijzen op de publieke verantwoordelijkheid op alle niveaus om gebruik te maken van hun legale verantwoordelijkheden om zich er van te overtuigen dat patiënten/cliënten alleen toegang hebben tot die behandelingen die overeenkomen met de relevante kwaliteitseisen, waar de herkomst van het gebruikte materiaal traceerbaar is, waar er behandel protocols zijn en de follow up goed is geregeld.

De bescherming van de patiënt/cliënt

De EMA legt de nadruk op de bescherming van patiënten/cliënten als het belangrijkste doel van de regels. Daaraan toegevoegd dezelfde veiligheid en doeltreffendheid die ook bij andere medicinale producten wordt vereist. Ook dient gelet te worden op de veiligheid bij het fabriceren van deze producten door te voldoen aan GMP (good manufacturing practice). Deze regels zijn wereldwijd aanvaard

Deze informatie wordt je aangeboden door Hans J.Diks, journalist en oprichter van het haarnieuwsplatform Haarproblemen.

Lees ook:

Lees ook