Werkt dit blijvend tegen haaruitval?

05:42 - 03:25
luistertijd 05:42 - leestijd 03:25

Mesotherapie tegen haaruitval

Sinds een jaar of drie à vier valt mijn haar gestaag uit – veel meer dan de 100/150 haren die als normaal worden beschouwd. Het doucheputje vol, haren door het hele huis en ondertussen een steeds dunner wordende bos. Twee artsen hebben ‘ alopecia androgenetica’ geconstateerd (erfelijke haaruitval). Mijn ouders en broer hebben inderdaad weinig haar of zijn kalend. Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder vroeger uitriep: wat heb je toch dik haar! Dat is helaas erg lang geleden.

Natuurlijk heb ik alles geprobeerd. Biotine en andere haarsupplementen, medicijnen (Finasteride, waar ik niet tegen kon), Minoxidil 5% wat nauwelijks iets deed behalve dat ik er roos van kreeg en pluishaar met een zigzagstructuur.

Enige tijd geleden vond ik Mesotherapie voor het haar in de P.C. Hooftclinic. Het klinkt ongeloofwaardig wat ik nu zeg, maar na de eerste behandeling had ik de volgende dag geen haaruitval meer. Bij het kammen van mijn haar heb ik er 3 geteld.

Wat is mesotherapie?

Ik citeer informatie van de arts waar ik was: “ In 1952 ontwikkelde de Franse arts Michel Pistor de Mesotherapie. Hij gaf zijn cliënten uiterst kleine prikjes vlak onder de huid. Zo zorgde hij ervoor dat werkzame stoffen die het lichaam helpen om zich te herstellen, precies op de plaats kwamen, waar ze nodig waren. In de loop der jaren werd deze techniek verder vervolmaakt. Tegenwoordig wordt Mesotherapie gegeven met behulp van de Mesogun®. Deze techniek wordt tegenwoordig toegepast om huidveroudering, haaruitval, vetophopingen, huidverslapping, cellulitis en striae te behandelen.

De behandeling

Na het invullen van een formulier met vragen over je gezondheid, volgt een intakegesprek met de behandelaar, dhr. Sari, over je klacht. Hij legt uit wat hij gaat doen: Ik neem plaats in een soort tandartsstoel en wordt in een comfortabele halfliggende positie gebracht. Als eerste wordt de bovenkant van het haar en hoofd ontsmet (alleen de bovenkant van het hoofd wordt behandeld, omdat daar de uitval plaatsvindt). Omdat ik erg gevoelig ben voor pijn krijg ik een oppervlakte verdoving. Dat gebeurd ook met een soort gun die kleine 0,6-0,7mm diepe prikjes geeft met verdovingsvloeistof. Op de bovenkant van het hoofd voel ik niet veel, maar richting voorhoofd of zijkant en achterkant is het echt  gevoelig. Daarna volgt de Mesotherapie met de Mesogun. Nu ook een hele serie prikjes verdeeld over het hoofd om de vloeistof met voedingstoffen in de hoofdhuid, bij de haarwortel te brengen. De meeste mensen hebben geen verdoving nodig, de pijnlijkheid verschilt van persoon tot persoon, maar ik val dus in de categorie : au!

In 20 minuten totaal ben je weer klaar. Je mag na de behandeling 8 uur niet sporten of in de sauna ( door zweten maak je de behandeling min of meer weer ongedaan). Je haar ziet er niet uit, maar het even gladstrijken en in een staart doen werkt prima.

De eerste behandeling had al wonderbaarlijk resultaat. Een enkele dag normale uitval, de meeste dagen praktisch niets!

Na de tweede behandeling (een week later) doe ik tussendoor een Fusio Dose conditioning behandeling bij de Kerastase Kapper. Ze kijken daarbij met een microscoop cameraatje op je hoofdhuid om de conditie te bepalen. Mijn hoofdhuid ziet er heel gezond uit. Geen schilfers, geen rode randen, geheel egaal. En zelfs mijn haar aan de boven- en zijkant ziet er glad uit (de punten een stuk minder). Het is natuurlijk niet te bewijzen dat dit door de Mesotherapie komt, maar hoe dan ook, ik ben er blij mee.

De derde behandeling (anderhalve week later) doen we anders.  Dit keer geen verdoving en de Mesogun in turbo-stand; met supersnelheid schiet het apparaat prikjes over mijn hoofd. Absoluut afzien, maar met 5 minuten is het klaar. Kort maar krachtig! Nu 4 weken na de eerste behandeling is mijn haaruitval nog steeds minimaal.

De site zegt het volgende:

Wat voor shampoo, gel of spoeling je ook gebruikt, de gezondheid van je haar begint bij de haarwortel. Je haarwortel wordt gevoed van binnenuit, door het lichaam. Met Mesotherapie breng je een cocktail van vitaminen en mineralen vlak bij de haarwortel. Ook wordt de bloedsomloop gestimuleerd, zodat de aanvoer van voedingsstoffen wordt verbeterd. Zowel bij mannen als bij vrouwen kunnen goede resultaten behaald worden. Door stimulatie van de haargroei en het voeden van de hoofdhuid kan Mesotherapie dof, dun en futloos haar helpen om sterker, voller en gezonder te worden. Met name als haaruitval wordt veroorzaakt door omgevingsfactoren (zon, vervuiling, medicijngebruik, et cetera) en bij sommige vrouwelijke vormen van haaruitval, kan Mesotherapie goede resultaten geven.”

Gemiddeld is een maandelijkse onderhoudsbeurt voldoende, afhankelijk van de ernst van

de klacht kan er sprake zijn van een opbouwperiode van 2-6 weken met wekelijkse behandelingen, waarna de maandelijkse behandelingen volgen. Een behandeling kost € 110,-.

De wetenschap

Volgens een eerder bericht op Beautyjournaal is niet iedereen onverdeeld enthousiast, al gaat dit over mesotherapie in het gezicht. Kort gezegd, de werking heeft men nog niet wetenschappelijk kunnen aantonen.

Dat het bij mij werkt zegt natuurlijk niets over hoe het bij een ander werkt. Maar als dit resultaat met een onderhoudsdosis is vast te houden heb ik dé oplossing gevonden. Ik ben er bijzonder blij mee!

Nagekomen bericht: helaas heb ik na meerdere behandelingen geen blijvend resultaat mogen ondervinden.

Lees ook