Stimuleert dit haargroei of niet?

05:06 - 03:04
luistertijd 05:06 - leestijd 03:04

nano2Nanogen

Ik ben gelukkig niet kaal, maar echt heel veel haar heb ik niet meer. Vroeger wel. Ooit had ik een enorme bos donkere krullen, maar zo sinds mijn 35e werd mijn haardos toch dunner. Een typisch mannelijk probleem: het gaat namelijk vooral om het haar bovenop mijn hoofd. Het haar aan de zijkanten en achterkant van mijn hoofd is niet dunner geworden.

Toen mijn haar begon uit te dunnen, baalde ik daar stevig van. Voor die tijd wisselde ik heel vaak van kapsel, maar met dunner wordend haar worden je mogelijkheden enorm beperkt en dat vond ik heel erg jammer. Een tijdlang heb ik van alles geprobeerd om de boel te camoufleren. Leek het meer als het langer was? Korter? Blonder? Donkerder? Steil? Naar voren gekamd of juist naar achteren?

Nep dreadlocks

Ik heb zelfs nog een tijdje met ingevlochten nep-dreadlocks rondgelopen, wat op zich wel leuk stond, maar op den duur ook niet echt houdbaar was. Het was teveel werk en op slechte dagen leek ik op een soort Katja Schuurman met een afschuwelijke kater. Ook verloor ik nog wel eens een dreadlock, wat ooit in de lift van de Telegraaf Tijdschriften Groep tot hysterische taferelen leidde, aangezien de dames van de redactie van Privé dachten dat er een dood beest in de lift lag. En als in een luxe hotel in Jordanië twee obers met een vlindernetje vier dreadlocks uit het zwembad staan te vissen, voel je je toch ietwat opgelaten. Kortom, het was geen doen.

Na verloop van tijd verzuchtte een goede vriendin, die mijn gezeur over mijn haar en mijn vele toch niet echt geheel geslaagde kapsels zat was, dat het wellicht een goed idee zou zijn om de hele boel gewoon af te scheren en zo mijn eigen leven en dat van mijn vrienden wat minder gecompliceerd te maken. Omdat zij een wijze vrouw is, nam ik haar advies ter harte en zo loop ik al jaren naar volle tevredenheid met een heel kort kapsel.

Maar het blijft knagen. Niet altijd, maar zo nu en dan. Als ik een man zie lopen met een geweldig kapsel vind ik het soms toch jammer dat dat bij mij niet meer tot de mogelijkheden behoort. Daarom was ik blij met de kans om Nanogen te testen. Ik verwachtte er niet heel veel van, maar je weet maar nooit…

nano4

Nanogen heeft een serie producten die helpen in de strijd tegen haaruitval. Ik testte een set die bestond uit een krachtige, diepreinigende maar toch milde shampoo, een scalproller met micronaaldjes van titanium, een serum dat de haargroei bevorder en haaruitval tegengaat en lotion die de hoofdhuid hydrateert en verzorgt. Daarnaast slikte ik elke dag de bijbehorende supplementen. Ik kreeg voldoende producten toegestuurd voor een testperiode van drie maanden. Zo lang zou het duren voordat ik resultaat zou gaan zien.

De uitdaging

Ik heb keurig drie maanden lang elke dag mijn hoofd behandeld met de diverse producten. ’s Ochtends onder de douche waste ik mijn haar met de shampoo, die nauwelijks schuimt maar inderdaad bijzonder goed en mild reinigt, en daarna ging ik een paar minuten voorzichtig, maar grondig aan de slag met de roller. Vervolgens gebruikte ik het serum en de lotion. Na het ontbijt slikte ik de supplementen. Verder werkte ik eens in de veertien dagen mijn haar bij met de tondeuse, zoals gewoonlijk. De producten zijn eenvoudig te gebruiken. Ze irriteren niet, ze zijn onzichtbaar en reukloos, kortom, je merkt er niks van. Het rollen en aanbrengen duurt slechts enkele minuten.

Bekijk hieronder de voor (links) én nafoto (rechts):

hans6

Hans test NuBo Perfectionist For MenHans concludeert:

De drie maanden zijn inmiddels voorbij, de producten zijn op. Zie ik resultaat? Een heel klein beetje. Ik heb het idee dat het haar boven op mijn hoofd een heel klein beetje voller is, mijn haargrens is weer net iets strakker. De producten van Nanogen hebben dus wél effect. Maar het is een heel gering effect, zo klein dat je het op een foto eigenlijk niet ziet. Ook heeft niemand uit mijn omgeving opgemerkt dat mijn haardos wat voller is. Was het de moeite (en het geld) waard? Nee, eigenlijk niet. Wellicht heb je een beter resultaat als je de producten over een veel langere periode gebruikt, dat zou kunnen. Misschien hebben andere mannen, met ander haar, meer resultaat. Dat weet ik niet. Ik zie alleen het hele kleine verschil op mijn eigen hoofd. En dat is verwaarloosbaar.

Ik blijf dus gewoon rondlopen met mijn vertrouwde, korte kapsel. Zo beroerd is dat kapsel niet. En als ik af en toe eens baal van mijn dunne haar – jammer dan. Er zijn ergere dingen.

Lees ook