Fruitig, en fris groen!

05:43 - 03:25
luistertijd 05:43 - leestijd 03:25

Met de Jardin-collectie nodigt Hermès ons al enkele jaren uit om de mooiste exotische tuinen in de wereld te bezoeken. In Un Jardin en Mediterranée (2003) beleef je zoete vijgen tussen zwoele oranjebloesems aan de Mediterrane zee. Un Jardin sur le Nil (2006) neemt je mee naar Egypte waar je van een sappig stukje mango kan genieten aan de oevers van de rivier de Nijl met zicht op de drijvende, mysterieuze Lotusbloemen. En Un Jardin après la Mousson (2008) brengt je naar het zuiden van India, waar kleuren en geuren enorm intens zijn na een fijne plensbui. Ervaar de traktatie van meloen met exotische kruiden en bloemen. BeautyJournaal’s Monique mocht de introductie in India in 2008 persoonlijk meemaken. Lees hier haar reportage nog.

Shop hier online met korting

 

De Jardin-geuren zijn licht en fris. Bloemen worden gecombineerd met fruit. Nu is de beurt aan de vierde geur binnen deze serie: Un Jardin sur le Toit. Hij kwam aan het einde van de winter in 2011 al uit, maar wij vinden het vooral een zomergeur, vandaar wij onze bespreking nu pas doen.

Exotische tuinen

De boodschap van Hermès is duidelijk – je hoeft niet altijd ver te reizen om mooie beelden en inspiraties te vinden voor een parfum. Verrassende geheime plekjes zijn er soms vlaks voor je neus. De Jardin-geuren zijn een uitnodiging van Hermès om de favoriete tuinen te bezoeken. De nieuwste geur herbergt een bijzondere verrassing in zich. De naam betekent ‘een tuin op het dak’ en verwijst naar een tuintje op het gebouw waar het chique Hermès zetelt: 24, Faubourg Saint-Honoré in Paris.

Shop hier online met korting

Veel mogelijkheden zijn er niet met de gemiddelde daktuin, maar Jean-Claude weet dat er altijd ruimte is voor een appelboom, een perenboom, een magnoliastruik en wat wilde planten. Zo creëer je toch een mooie plek om even de drukte van de grote stad te vergeten, om even bij te komen en van de geuren te genieten. Volgens Ellena is deze geurcombinatie een ode aan de zon en plezier. En zoals je van de minimalistische parfumeur gewend bent, voelt ook deze geur aan als koele zijde en verblijdt hij je gemoed met een vrolijk motief. ….zoals een echte Hermès sjaal.

De geur begint met een vleug ochtenddauw dat zich in een frisse appelschil transformeert.

Daarna laat het sappige perenvlees ‘zien’, dat zich lijkt te verschuilen in een rozenstruik met knisperende donkergroene blaadjes. Als ik bij de rozenstruik de lijn weer oppak, bemerk ik de intense geur van karmijnrode rozen met een fruitige ondertoon. Maar wacht even – het zijn toch geen frambozen tussen de rozenblaadjes? Of wel? En wat ruik ik continue op de achtergrond? Een koele nuance van vochtige aarde en gras?

Shop hier online met korting

 

Ellena ontwerpt geuren in contouren

Bij het werk van Ellena is het soms moeilijk om de componenten uit elkaar te halen. Hij werkt niet met realistische vormen, maar met contouren en nuancen, die hij vervolgens niet vast zet, maar in elkaar laat vloeien. Hij zet de toon en laat de rest aan de verbeelding over. Zijn creaties worden daarom ook vaak met aquarelschilderingen vergeleken.

Wat ik bijzonder prettig bij hem vind is dat al zijn fruitgeuren fris en sappig zijn. Binnen de moderne parfumerie kom je steeds vaker de trend tegen om van vers fruit een dikke zoete jam te maken. Hierdoor wordt een geur plakkerig. Bij Jean-Claude kun je je ervan verzekeren dat er ‘toegevoegde suikers’ in zijn geuren zitten….

In mijn beleving is Un Jardin sur le Toit een fruitige geur met frisgroene ondertoon en bloemige nuancen. Het is luchtig en fris en dat maakt het een mooie zomergeur. Maar het past ook goed bij het vroege najaar, of een vroeg voorjaar.

Op mijn huid vervliegt het snel, maar dat heeft met de zuurgraad van mijn huid te maken en natuurlijk ook met mijn persoonlijke beleving van geur. Ik ben minder een fris-en-fruitig-man, en meer van de donkere zwoele noten van hout, leer en harsen.

Shop hier online met korting

 

Toch heb ik genoten van de mooie beelden die deze kleine daktuin bij mij oproepen. Ook nog fijn om te weten: de Jardin-creaties zijn androgyn.

Lees ook