Heerlijke geuren, en soms fijne haircare…

10:21 - 06:12
luistertijd 10:21 - leestijd 06:12

Lush haarverzorgingsproducten

Voor BeautyJournaal mocht ik een aantal nieuwe haarproducten testen van LUSH. In totaal zijn er acht nieuwe producten bijgekomen en hiervan heb ik er drie getest. Ik ben echt al vanaf het eerste moment dat LUSH haar intrede deed al fan en dat is inmiddels al heel wat jaren geleden.

Vandaag de dag is LUSH uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met meer dan 700 winkels in 46 landen wereldwijd. Wat LUSH voor mij zo speciaal maakt, is haar gebruik van fantastische etherische oliën en parfums en de creatieve en duurzame uitwerking van de producten. Het maakt me blij en verheugd om deze producten te gaan gebruiken én te testen!

Mijn haartype is dik van structuur met een lichte slag en neiging tot kroezen (dit om een beter beeld te kunnen weer geven op wat voor type haar ik deze producten heb getest).

1. Fair Trade Honey Shampoo 100 gram €12,95, 250 gram €25,95 en 500 gram €45,95

Deze shampoo bevat meer dan 50% fair trade honing uit Zambia. Honing is zo’n geconcentreerde vorm van suiker dat bacteriën zich daar echt niet in thuis voelen en daardoor is een conserveringsmiddel ook niet nodig. Het bevat naast honing ook nog eens 20% lijnzaadgel die er ook voor zorgt dat het haar glanst en zacht aanvoelt. Deze shampoo is speciaal ontwikkeld voor mensen die in een gebied met hard water wonen. Deze shampoo zorgt ervoor dat de dofheid ten gevolge van de kalk verdwijnt en je haar weer verzorgd en glanzend wordt. De shampoo is geparfumeerd met citroen- en geraniumolie.

Eerste indruk

De shampoo ruikt lekker, niet naar honing, al zou je dit wel verwachten. Het is een krachtige, iets stroperige zoete geur die mij wel bevalt. De shampoo schuimt redelijk goed maar dat komt volgens mij ook door de SLS die LUSH nog veel in haar producten gebruikt. Dit vind ik jammer maar aan de andere kant doet LUSH hier niet geheimzinnig over en staan de ingrediënten op de website vermeld. Een klik op een ingrediënt en je wordt doorverwezen naar LUSH Lushopaedia waar je alles over dit ingrediënt kunt lezen.

Nadat ik de shampoo uitspoel, voelt mijn haar een beetje stug aan en daardoor is een conditioner wel nodig. Voor dit artikel heb ik de Big Solid Conditioner gebruikt maar in ieder geval moet ik nog iets extra’s gebruiken. Na het drogen zie ik dat mijn haar meer begint te krullen en het voelt stevig aan. Ook ziet het haar er redelijk glad uit en dat vind ik ook best fijn omdat het dan meer lijkt te glanzen en de kroes wat uit mijn haar haalt. De geur is na het wassen verdwenen en dat is ook prima. Omdat de overige producten die ik ga testen ook sterk geparfumeerd zijn, vind ik een rustig geurende shampoo eigenlijk prettiger.

INCI:

Honing (Honey), Lijnzaadgel (Linum usitatissimum), Natriumlaurylethersulfaat (Sodium Laureth Sulfate), Zonnebloem Lecithine, Cocamide DEA (Cocamide DEA), Lauryl betaïne (Lauryl Betaine), Geranium essentiële olie (Pelargonium graveolens), Citroen essentiële olie (Citrus limonum), Bijenwas absolue (Apis mellifera), Citral (*Citral), Geraniol (Geraniol), Citronellol (Citronellol), Limonene (*Limonene), Linalool (*Linalool), Benzyl salicylaat (*Benzyl Salicylate), Eugenol (*Eugenol), Benzyl benzoaat (Benzyl Benzoate), Farnesol (*Farnesol), Hydroxycitronellal (Hydroxycintronellal), Parfum (Perfume)

2. Big Solid Conditioner 100 gram €15,95

De LUSH Big Solid Conditioner is geïnspireerd op de populaire BIG shampoo (door het hoge gehalte aan zeezout zorgt deze voor veel volume) en is geschikt voor iedereen die BIG Hair wil. De conditioner bevat maar liefst 17% zeezout om het haar volume en glans te geven zonder het te verzwaren. Daarnaast zit er kokosolie in die je haren verzorgt en weerbarstige lokken temt. Bevat onder andere candilillawas, jojobaolie, citroenolie, bergamotolie, vanille absolue, vetiver en jasmijn absolue.

Deze Big Solid Conditioner ruikt heerlijk naar vanille en jasmijn. Voor degene die de producten van LUSH een beetje kennen: Big heeft qua geur veel weg van de vloeibare conditioner American Dream, waarschijnlijk door de toevoeging van de vanille.

Hoe te gebruiken

Het is de bedoeling dat je dit stuk over het natte haar wrijft nadat je het met shampoo hebt gewassen. Bij andere reviews las ik dat testers nogal een zacht stukje hadden. De BIG Solid die ik gebruik, is vrij hard en daardoor lastig om over het haar te verdelen. Dit probeer ik op te lossen door het blokje over mijn handen te wrijven waarna ik het in mijn haar verdeel. Deze manier van haren verzorgen, kost wat meer tijd en daar moet je wel even rekening mee houden. De geur vind ik tijdens het gebruik niet zo aanwezig als in de vaste vorm. Nadat ik de Big Solid Conditioner even heb laten inwerken, spoel ik het er makkelijk weer uit.

Het resultaat vind ik matig: ik kom maar moeilijk door mijn lange haren heen en heb het idee dat het niet zoveel voor mijn haren doet. Van een conditioner verwacht ik dat het mijn haren zachter en makkelijker doorkambaar maakt. Helaas scoort deze vaste conditioner op beide punten matig. Volume geeft het wel aan mijn haar maar het voelt wel een beetje stug aan. Daarbij vind ik deze conditioner ook erg duur en ik denk ook niet dat ik deze nog ga gebruiken.

INCI:

Kokos olie, extra virgin (Cocos nucifera), Zeezout, fijn (Fine Sea Salt), Glycerine (Glycerine), Glyceryl Stearate & PEG-100 Stearate (Glyceryl Stearate & PEG-100 Stearate), Propyleen glycol (Propylene Glycol), Citroensap, vers geperst, Cetearyl alcohol (Cetearyl Alcohol), Zeewierinfusie, gezaagde zee-eik (Fucus serratus), Vers Limoensap, Jojoba olie, biologisch (Simmondsia chinensis), Parfum (Perfume), Cetrimonium bromide (Cetrimonium Bromide), Vanille-absolue (Vanilla planifolia), Vetiverolie, essentiële (Vetiveria zizanoides), Jasmijn absolue (Jasminum grandiflorum), Bergamot essentiële olie (Citrus aurantium bergamia), Candelilla was (Euphorbia cerifera), Titaniumdioxide (Titanium Dioxide), Methyl iononen (Methyl Ionone), Geraniol (Geraniol), Linalool (*Linalool), Coumarin (*Coumarin), Limonene (*Limonene)

3. Sea Spray 100 gram €17,95

Tenslotte ontving ik deze Sea Spray om uit te proberen en dit zegt LUSH erover: “Deze stylingspray geeft extra volume en glans en heeft een licht verstevigende werking. Het bevat 70% zeewater en zeezout die je haar veel volume geven, de plantaardige glycerine verzacht je haar. PVP is een synthetisch hars wat ervoor zorgt dat je kapsel in model blijft.” Het parfum in Sea Spray is samengesteld uit sinaasappelbloesem absolue, grapefruit, neroli en rozenhout, het heeft een opwekkende werking op je humeur.

Zoals ik al heb beschreven, is mijn haar van nature al dik en stug en zou ik eigenlijk dit product niet nodig hebben omdat ik al volume heb van mezelf/ Toch blijf ik benieuwd naar wat deze spray voor mijn haar kan doen. In diverse reviews lees ik onder andere dat men dit ook gebruikt om slag of krul te accentueren door wat in de handpalm te verstuiven en deze daarna in het haar te kneden. Zo gezegd zo gedaan: in handdoekdroog haar breng ik deze spray aan, kneed het door het haar en laat het haar vervolgens drogen.

Na een tijdje voelt mijn haar inderdaad aan alsof ik uren in de zee heb gelegen en is het kurkdroog. Nee dit spulletje is niet aan mijn besteed. Wel ruik ik de hele dag het parfum van sinaasappelbloesem en roosjes, maar of ik daar nu vrolijk van word? Ik had liever een mooie bos met haar gehad… Van alle drie de geteste producten is dit product het minst favoriet. Ik zou daarom ook adviseren om het eerst even in je haar te sprayen en te voelen hoe dit product voor jou haar werkt in plaats van je te laten verleiden door het parfum en het te kopen. Dit product is niet geschikt voor van nature droog haar, dan weet je het vast.

INCI:

Carrageen extract (Chondrus crispus), Zeewater, Glycerine, Parfum, Zeezout fijn, *Limonene, *Linalool, PVP, Nerolie-olie, essentiële (Citrus Aurantium amara), Grapefruitolie, essentiële olie,  Citrus paradisi), rozenhoutolie, essentiële (Aniba rosaeodora), Hydroxycitronellal, Geraniol, *Citral *Famasol, *Benzyl Benzoaat, Methylparaben. * Komt van nature voor in essentiële oliën.

Debbie concludeert:

Het was weer een leuke creatieve ervaring om met de producten van LUSH te werken. Dat maakt ondanks dat ik sommige producten niet fijn vind het zo leuk en uitdagend voor mij. Buiten dat de geuren en de gebruikte parfums super zijn, heb ik geprobeerd mij hierdoor niet helemaal te laten verleiden en ook te kijken naar het gewenste resultaat. Van alle drie de geteste producten is de shampoo mijn favoriet en komt het, ondanks de gebruikte SLS, nog als een redelijk natuurlijke shampoo uit deze test. Wil je echter natuurlijke producten gebruiken dan zou ik niet de producten van LUSH adviseren; daarvoor zitten er teveel synthetische ingrediënten in. LUSH test niet op dieren en gebruikt ook geen ingrediënten die tijdens het productie proces op dieren zijn getest. Ook is de BIG Solid Conditioner en de Sea spray ‘vegan’.

Wat maakt LUSH wel leuk en de moeite waard?

Voor mij staat LUSH voor een bepaalde levenswijze en vraagt het wat creativiteit van de consument en dat moet je aanspreken. Verder draagt LUSH een steentje bij aan een duurzame levensstijl doordat veel producten geen verpakking nodig hebben en dat is natuurlijk alleen maar toe te juichen. Persoonlijk vind ik het wel jammer dat veel van haar producten erg duur zijn geworden waardoor het niet meer voor alle consumenten is weggelegd en ook ik als fan van het eerste uur heb daar moeite mee. Aan de andere kant raakt het de niche markt meer waardoor het ook niet in de massa dreigt op te gaan.

Lees ook