Proefondervindelijk schrobben met voor-en nadelen

07:33 - 04:31
luistertijd 07:33 - leestijd 04:31

Natuurlijk ken ik het principe van de elektrisch aangestuurde reinigingsborstel al vele jaren. Vooral dan via de salon, en niet voor thuisgebruik. Ik weet dat fervente schoonmaaksters hun Clarisonics al jaren geleden uit het buitenland haalden. Afgelopen december maakte ik voor het eerst kennis met een brush voor thuis: van Olaz, uit Amerika. Lekker zeg, het was mijn eerste reactie. Ook vreemd, omdat ik gewend ben de boel flink in te crèmen of te laten schuimen met mijn handen, nu moest de borstel het al roterende doen. En ik leerde ook al snel dat make-up er maar beter eerst afgehaald kan worden, omdat je anders al die polymeren en pigmenten uit die tegenwoordig zo ontzettend goed hechtende foundations alleen maar verder in je poriën wast en je borstel wel erg ermee bevuild.

Eerst make-up eraf

Borstelen dat doe ik dus als ik geen lagen make-up op heb gehad of als nareiniging na een make-upreiniging.  Niets maakt zo perfect de poriën schoon als zo’n electro borstel – zeker als je foundation gebruikt, want hoe perfect de claims ook zijn, alle foundations maken mijn poriën vies.

Aanvankelijk brushte ik dus met de Olaz-borstel, maar inmiddels ben ik ook aan de Visa Pure van Philips, die begin april op de markt verschijnt. Ja, Philips goes beauty….na ReAura laser voor thuisgebruik (die straks ook via Wehkamp online besteld kan worden – ik houd mijn hart vast omdat ik het totaal niet geschikt vindt voor online verkoop zonder advies – getuige ook de reviews van onze Rona).

Visia Pure van Philips

De Visa Pure is een prachtig ontwerp, echt, ook veel mooier dan die van Olaz en ook mooier dan die van Clarisonic. Mooie lange handgreep, smal genoeg voor in de hand, in fijne pasteltinten zalm en babyblauw, met een chique, ronddraaiende en pulserende borstelkop erop, voorzien van veel en zachte haren die heerlijk op de huid aanvoelen. Bovendien in twee standen te gebruiken (de roze). Het is een duurder product dan de borstel van Olaz, maar voor die prijs krijg je ook meer luxe en een lekkerder huid-contactgevoel. Bovendien heeft hij oplaadbare batterijen, je kunt ca. 30 reinigingen doen per keer.

Apart luchtje

Toch ondervind ik een probleem, twee eigenlijk: de eerste is dat de borstelkop in combinatie met een van mijn creamcleansers waarin wat zuren zitten, onfris  gaat ruiken. Muf en zuur, als een natte lap die ergens te lang zonder genoeg frisse lucht heeft gelegen. Yep, helaas, ik beschik over een zeer goed reukvermogen. Er is een tweede oorzakelijk verband en dat is meteen mijn punt 2: de borstel droogt niet, althans niet snel genoeg en al helemaal niet in de bijgeleverde houder waarin je de borstel ondersteboven moet plaatsen. Als ik hem na gebruik daarin zet is hij 12 uur later nog niet droog maar vochtig en liggen de geurtjes dus op de loer. Als ik de houder niet gebruik, maar de borstel vrij – op de bad rand of zo – laat drogen is hij na 12 uur nog  altijd heel licht vochtig, nog steeds niet kurkdroog.

Moeilijk te drogen

Visa Pure in de bijbehorende houder

Nu heb ik altijd geleerd dat waar vocht blijft hangen, schimmels kunnen ontstaan. Ik beschik niet over een lab en een chemicus om dit te laten onderzoeken, maar ik weet dat je ook washandjes goed moet laten drogen voordat je ze hergebruikt. Je huid is een levend orgaan, daar moet je schoon op werken. Philips heeft mijn riekende borstelkop inmiddels in ontvangst genomen en gaat het bestuderen.

Ook heb ik wat tips van borstelgebruiksters gekregen: even in de Biotex leggen of eens in de zoveel tijd even mee laten wassen in de afwasmachine.  Of laat hem drogen op de verwarming. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd. Ik gebruik inmiddels ook de andere borstelkoppen van de Visa Pure, zoals voor de gevoelige huid en laat mijn zurige creamcleanser maar staan, bovendien laat ik de borstel uit voorzorg goed drogen aan de lucht en niet in de houder en gebruik ik hem pas weer als hij goed droog is. Want borstelen werkt: voor je poriën, maar ook voor een heerlijk glad huidoppervlak en een beetje extra doorbloeding. Maar handig is het natuurlijk niet.

Afhankelijk van je huidtype kun je hem elke dag of een paar keer per week gebruiken. Sommige bloggers registreren pukkeltjes en moeten minderen. Handig is dat je hem ook onder de douche kunt gebruiken. De roze variant komt met twee borstelkoppen en kost  159,99, de blauwe kleur komt met 1 kop (normaal) en heeft 1 stand en kost  129 euro. De borstels zijn ook los te koop: normaal €8,99,  gevoelige huid €10,99, peelingborstel (1x per week) € 15,99. Een borstelkop moet ca drie maanden mee kunnen gaan bij 2x daagse toepassing.

Tip: trek een haarband goed strak om je hoofd heen omdat de roterende borstel je haar beet grijpt en over je huid trekt en da’s vervelend.

Ook de Clarisonic komt naar Nederland

Medio dit jaar komt ook de Clarisonic borstel in Nederland op de markt. Het merk is in 2011 overgenomen door L’Oréal van Sonicare, de uitvinders van de sonische technologie, waarmee ook de fantastische Sonicare tandenborstel werd uitgevoerd die ik eind jaren negentig in handen kreeg. De Sonicare tandenborstels zijn inmiddels overgenomen door Philips – ik ben er altijd trouwe fan van gebleven.

Die sonische trillende technologie zit dus ook in die Clarisonic borstel verwerkt. Ik heb het nooit uitgeprobeerd, wie heeft hem wel? Ik lees op de website van L’Oréal dat de borstel al jaren in de US door professionele huidverzorgers wordt gebruikt. Ik ben dan ook benieuwd of de versie die voor consumenten op de markt is/komt, dezelfde is? Ik kijk ernaar uit. Sommigen vrouwen denken dat de Clarisonic vanwege de pulserende en juist niet roterende krachten beter is voor de huid. Ze zijn bang dat die roterende mechaniek teveel aan de huid trekt. Clarisonic is in Amerika zo populair dat bijna elk cosmeticamerk met reinigingsproducten wel een Clarisonic erbij verkocht als extra campagne.

Tot slot: op dit Franse blog lees ik dat de Visa Pure al langer bestaat en dat deze nu een herlancering is. Deze schrijfster vraagt zich trouwens ook af of en waarom je de borstel in combinatie met een cleanser zou moeten gebruiken. Ze vindt dat namelijk maar een raar idee. Jij? Olaz brengt haar brush aan de vrouw met een eigen cleanser erbij. Ik vraag me nu af of dat wellicht nodig is, gezien met eigen ervaringen met cleansers die niet matchen met met VisaPure.

NOTE 17 december 2013: Monique heeft inmiddels Clarisonic getest. Lees haar verslag hier!

Lees ook:

 

Lees ook