Wat is het eindresultaat van wekenlang testen op de huid?

10:08 - 06:04
luistertijd 10:08 - leestijd 06:04

Philips Réaura Laser

Na de lezers de afgelopen maanden op de hoogte te hebben gehouden van mijn ervaringen met de Réaura laser rest mij nu nog de taak om een eindconclusie te geven. Eerlijk gezegd vind ik dat tamelijk lastig. Jullie hebben kunnen lezen over mijn eerste stapjes en de periode daarna. Vervolgens over de perikelen met de laser op mijn handen.

In het artikel over mijn handen schreef ik al over mijn bezoek aan de Velthuiskliniek. Maar ook over mijn gezicht is naar aanleiding van dat bezoek nog wel een en ander te vertellen.

Hoe was het gebruik

Om nog even het geheugen op te frissen; ik gebruikte de laser in de hoop op een gladdere huid, minder rode vlekjes en adertjes, samentrekken van grove poriën (vooral op en naast de neus) en het verminderen (of liever nog verdwijnen) van pigmentvlekken. Ik kan vooral makkelijk buiten de grote en donkere vlek op mijn neus waar menigeen ‘een vlekje meent weg te moeten poetsen).

Volgens de gebruiksaanwijzing is het beste resultaat bereikt na 8 weken 2x per week gebruik. Omdat ik de eerste keren een lagere stand heb gebruikt heb ik er nog drie sessies aangeplakt om zo het optimale resultaat te behalen. In totaal heb ik dus 19 sessies gedaan. Het verschil tussen 16 en 19 keer was te verwaarlozen.

Ik was vooral erg gecharmeerd van de huid op mijn wangen, die gladder, strakker werd en minder rood vertoonde. Ook de huid onder mijn ogen zag er goed uit. Niet alleen ik zag dat, maar getuige de reacties was het ook duidelijk te zien, ook voor mensen die niet wisten dat ik hier mee bezig was. De grote pigmentvlek op mijn neus werd beduidend lichter, inderdaad alsof het pigment uit de huid werd getrokken, zoals Philips zegt.

Echter, al na een paar keer zag ik diepere lijnen in mijn bovenlip en de mondhoek-kinlijn (de marionet) was prominenter. Daarnaast had/heb ik ineens haartjes op mijn bovenlip, neus! en handruggen. Let wel, ik heb nog nooit mijn ‘snor’ moeten harsen, nu dus wel.

Meningen en antwoorden van Dr Peter Velthuis en Philips

Op mijn vraag hoe het kon dat rond mijn mond de huid er ‘slechter’ uitzag terwijl mijn wangen een verbetering vertoonden vertelde Dr. Peter Velthuis dat het mogelijk is dat laser op verschillende zones van het gezicht een ander effect heeft. Wat de wildgroei van haartjes betreft die vraag heb ik aan Philips gesteld die reageerde met: Een van deze conclusies was dat dr Velthuis wat fijne, dunne haartjes heeft waargenomen. Hij geeft aan dat deze haargroei geen verband houdt met de ReAura behandeling. We herkennen dit ook niet bij andere ReAura gebruiksters.

Verder kan dr Velthuis de verslechtering van de huidstructuur rondom de mond niet vaststellen omdat hij niet weet hoe de huid er voor de behandeling uitzag. Mocht er wel een verslechtering zijn opgetreden, dan kan Dr. Velthuis hier theoretisch geen reden voor bedenken. Dit is ook niet eerder in andere tests met laserbehandeling naar voren gekomen.

Zelf heb ik dus dit antwoord (over de haargroei) niet gehad van Peter Velthuis en hij vertelde wel dat het mogelijk is dat het effect op verschillende zones anders is. En natuurlijk klopt het dat de Velthuiskliniek geen vergelijkingsmateriaal heeft van de huid rond de mond omdat er alleen deze keer foto’s zijn genomen en niet voordat ik begon. Heel jammer, zowel voor mij als gebruiker als voor Philips om een en ander te kunnen monitoren.

Maar stelt Philips: Echter, dr. Velthuis heeft helaas ook Erythromelalgie bij je vastgesteld, een interne aandoening waardoor je huid niet normaal reageert op de behandeling met ReAura. Ik neem aan dat hij dit met je heeft besproken en of je hier specifieke acties op moet ondernemen. Dit is een zeer zeldzame aandoening die bij ons Research team niet bekend was en waarvan in de literatuur niet bekend is dat deze leidt tot abnormale reacties op laserbehandeling. Echter, op basis hiervan raden we toch aan om niet verder te gaan met het gebruik van ReAura.

Erythromelalgia is echter een ‘aandoening’ aan de handen en voeten. Het lijkt me dan ook erg onwaarschijnlijk dat het effect zou hebben op mijn gezichtshuid. Zoals Dr. Velthuis zegt in zijn rapportage naar Philips: Het ziektebeeld fibromyalgie kan een aantal onvoorspelbare reacties geven, maar huidreacties van deze aard zijn mij vanuit de literatuur en persoonlijke ervaring onbekend. Bij navraag hebben ook andere cosmetisch werkende dermatologen dit niet gezien.

Verder krijg ik nog van Philips als volgt antwoord op mijn vraag of dezelfde procedure zou gelden voor de ‘gewone gebruiker’ met problemen door gebruik van de Réaura:  Op het moment dat gebruiksters zich bij ons melden met vragen of specifieke huidreacties dan zal ons eigen Skincare expert team deze behandelen en daar waar nodig ons Philips Research team inschakelen met diverse huidexperts.

In uitzonderlijke gevallen zullen wij Dr Velthuis benaderen voor advies. Het is niet standaard dat wij gebruiksters een consult aanbieden. In dit geval wilden we dit met name doen omdat we bij jou reacties zagen die niet in eerdere testen voorkwamen en waar we als Research team geen ervaring mee hadden.

Het is wel duidelijk dat het niet helemaal duidelijk is geworden wat nu waardoor komt of niet) Feit is dat ik fybromyalgie heb (in de volksmond ‘weke delen reuma’) en blijkbaar (volgens Dr. Velthuis) een milde vorm van erythromelalgia (kwetsbare bloedvaten in handen en voeten).

Maar zoals Monique (van Beauty Journaal) altijd zegt: ‘The proof is the pudding’ en wat heb ik daar over te melden? Tijdens en vlak na de laatste keer dat ik de laser gebruikte zag mijn huid er strak en fris uit. De pigmentvlekken waren lichter (niet weg), poriën fijner, rode vlekjes lichter (niet weg) maar rond de mond was het effect averechts (diepere lijnen).

Zeven weken na gebruik

Inmiddels zijn er zeven weken voorbij en staat het er als volgt voor: Het effect van de laser begint duidelijk af te nemen, zowel ten goede als ten kwade. Zoals een vriendin zei: ‘Het is geloof ik weer tijd voor een sessie.’ Dat had ik in principe ook wel verwacht. Philips zegt hierover dat je een onderhoudsdosering kan hanteren van 1x per week, of een paar maanden wachten en dan weer een serie van 16x doen. Zelf vind ik het geen optie om de laser in de zomer te gebruiken omdat je dan helemaal niet in de zon mag en ik zelfs met SPF 50 na een wandeling met de hond rode wangen had, terwijl ik normaal nooit verbrand.

De achteruitgang van wangen en huid rond de ogen is niet spectaculair maar wel zichtbaar. Ook de poriën op mijn neus ‘zakken weer uit’ en na een paar mooie dagen waarin ik in de tuin bezig was (SPF 50!) is de pigmentvlek op mijn neus groter en donkerder geworden. Maar… rond mijn mond is sprake van een licht herstel! Weer beaamde een vriendin dat: ‘Het begint wat bij te trekken rond je mond.’ Het is nog niet zoals het eerst was maar de lijnen zijn gelukkig wel iets minder diep. Helaas zag ik gisteren iets waarvan ik al een paar weken dacht ‘wat zie ik toch’.

Ik vond namelijk dat mijn bovenlip zo grauw van kleur was maar ik dacht dat het door het gebrek aan collageen kwam. Gisteren had ik een poosje buiten zitten lezen en toen ik daarna in de spiegel keek zag ik dat ik een lichte vorm van hyperpigmentatie op mijn bovenlip heb. Dat is nieuw en naar mijn idee komt dat door het gebruik van de laser, zeker gezien de staat waarin mijn bovenlip verkeerde tijdens het gebruik.

Rona concludeert:

Gebaseerd op mijn ervaringen vind ik het heel lastig op tot een gedegen eindconclusie te komen. Dat ik de laser niet (meer) op mijn handen moet gebruiken is duidelijk. Er komt heel veel werk en gesmeer aan te pas om de huid van mijn handen weer enigszins toonbaar te krijgen. Wat mijn gezicht betreft: het effect op wangen, rond ogen, neus en pigmentvlekken was heel goed.

Iets om blij mee te zijn als daar niet de diepere lijnen rond de mond tegenover zouden staan. Dat was schrikken en ook al is er nu enig herstel ik zou de laser nooit meer op die zone gebruiken. Zeker niet aangezien ik ook ineens haartjes heb en nu dus  hyperpigmentatie.

Uiteraard kan ik alleen op mijn eigen ervaring afgaan en bestaat de mogelijkheid dat ik (door onderliggende oorzaken) ‘anders’ reageer dan de gemiddelde gebruiker. Dat kan ik echter niet met zekerheid zeggen. Ik denk dat de Réaura een goed effect kan hebben. Helaas had ik naast de zeker positieve resultaten net zo goed negatieve effecten. Dolgraag had ik hier een jubelverhaal neergeschreven, het pakte –voor mij- echter als fifty/fifty uit.

Bekijk hier nog eens een film die BeautyJournaal maakte over Reaura laser met verkoopsters van Douglas die het product getest hadden:

Lees ook:

Lees ook