Niet te evenaren, dames!

08:24 - 05:02
luistertijd 08:24 - leestijd 05:02

Er woedt een kleine media (aandachts) oorlog, maar dat merk jij niet he. Het is bijna onzichtbaar, maar toch niet helemaal.

Het gaat om elektrische borstels die je huid reinigen. Vrouwen die de afgelopen jaren al regelmatig in Amerika kwamen, zijn ermee bekend, omdat dermatologen daar naarstig hun best gedaan hebben hun chique clientèle aan de brushdienst te krijgen, maar sinds enige tijd zijn die borstels ook in Nederland neergestreken.

Washand of borstel?

Het vraagt wat aandacht, omdat Hollandse vrouwen helemaal niet gewend zijn om hun huid te ‘borstelen’ , zij hebben de washand (wat een Hollandse uitvinding), en anders hun handen wel, en ook andere ludieke doekjes – nat en droog. Hoewel ik als journalist een megadosis aan kennis op mijn ‘harddisk’ heb staan, doe ik qua gebruik niet onder voor de gemiddelde vrouw: ik houd van eenvoud. Bij mij vind je geen bakken vol make-up en crèmes in de badkamer. Wat ik nodig heb, gebruik ik, en meer niet. Het is niet veel.

Huh? Zuur luchtje?

Inmiddels begin ik wel een kleine verzameling elektrische borstels te krijgen. Een Olaz borstel die ik vorig jaar tijdens een congres in Abu Dhabi ontving: mijn eerste kennismaking met mechanisch reinigen (hij bevat batterijen), en al snel daarna ontving ik de Visa Pure van Philips. Een prachtig rank apparaat dat lekker in de hand ligt, maar waarmee ik ruzie kreeg omdat a. de borstel roteert en de hele tijd mijn haar over mijn gezicht trekt (ondanks de haarband) en b. geadviseerd werd om de borstel na gebruik (dus nog vochtig) ondersteboven in het bijgeleverde houdertje te plaatsen, wat erin resulteerde dat ik binnen no time met een zuur ruikende borstel zat, als gevolg van mogelijke schimmelvorming en het gebrek aan droogmakerij. Lees hier meer.

Nah…laat maar

Toen ik dat her en der ventileerde, kreeg ik goed bedoelde adviezen als je borstel eerst droog deppen en daarna ergens neer leggen waar hij goed uit kan drogen, de borstel in een glas zetten, de borstels in de vaatwasser doen. Nuchtere Miep als ik ben, begreep ik dat natuurlijk niet. Waarom zoveel handelingen verrichten als blijkt dat de producent gewoon geen goed design heeft afgeleverd?

Ik kan er met mijn boerenverstand nog steeds niet bij dat je een borstel ondersteboven weg moet zetten. Dat doe je toch ook niet met een tandenborstel? Mijn stinkende borstelkoppen leverde ik netjes in bij Philips, en wat denk je: ik heb er nooit meer iets over vernomen. Nu ja…alleen dat ze nog noooooooooit een dergelijke klacht van iemand hadden ontvangen. Goh. Maar goed, dat is mijn ervaring. Ik ken ook een jongedame die heel tevreden is met haar staafje.

De borstel is heel zacht in gebruik, je kunt er ook een aparte scrubborstelkop bij kopen.

Now you’re talking!

En toen kwam Clarisonic, een raar rondvormig apparaat dat naar mijn idee meer in het Teletubbie landschap pastte, dan in mijn Piet Boon-badkamer, maar he…het had ‘ sonic technology’ . And i love sonic technology. Ik denk dat ik in de jaren 90 een van de eersten was die een tandenborstel op sonische technologie had. Geweldig! Niks roteren, ronddraaien, gedoe. Nee, gewoon flink trillen en al doende de boel schoonmaken: van tandplak tot huidoppervlak.

Mia 2

Mijn eerste kennismaking was met de Mia2. Cosmetisch arts Annebeth Kroeskop (die ze ook verkoopt, en ook de Pro – die nog nergens anders in ons land te vinden is) legde uit hoe verslaafd ze eraan is. Elke dag. En haar huid glanst als de wiedeweerga. Zo mooi. Dat wilde ik ook! Ben toch al niet van de scrubs en de daily peelings. En toptip: je wast ook heel goed uv-filters ermee van je huid.

Weg NMF

Mijn eerste ervaring met Mia twee was heftig. Ik had er een gewone borstelkop op zitten en na de wasbeurt had ik het gevoel dat mijn complete Natural Moisturizing Factor van mijn huid gestript was. Serum en crème zakten compleet door mijn barrière heen. Al snel kreeg ik een borstel voor de gevoelige huid te pakken en kon het genieten beginnen. Die ervaring met mijn NMF heb ik trouwens niet alleen, ik begrijp dat er onder dermatologen internationaal ook kleine discussies zijn welke invloed deze techniek erop heeft. Men is er nog niet uit, het is tot nu toe ook nog niet gemeten. Jammer.

Nothing beats the brush

Clarisonic trilt dus en masseert daarmee je huid, fijn voor de doorbloeding, en trilt het vuil van de huid los. Clarisonic meldt dat het zes keer beter reinigt dan een gewone wasmethode. Ook zijn er uitspraken over vermindering van acne, als gevolg van de bacterie opruiming op de huid en kleinere poriën. Van dat laatste merk ik niets, het eerste heb ik niet. Maar reinigen kan Miaatje als een dolle. Stevige make-up haal ik er altijd wel eerst af omdat ik het vies vind als alles in die borstel terecht komt, de nareiniging doe ik met Mia. Wat is mijn huid schoon! Nee, je ogen doe je er natuurlijk niet mee.

De Plus

En zacht zeg! Ik heb als test wel eens mijn huid twee dagen niet gewassen, waarna hij heel ruw aanvoelde. Mia gepakt en hopla, zo glad als een spiegeltje en brandschoon. Nu vind ik Mia uiterlijk niet zo’n topper. Ze is klein, heeft geen houder (wat is dat toch met die houders!), opladen doe je met een los snoer met een magneet oplader die zich vastklikt aan de steel (wel grappig). Dus wederom was ik heel blij dat er al snel een opvolgster in Nederland te koop was: de Plus. Langer handvat, twee standen en de mogelijkheid om de binnenste ring te laten draaien zonder dat de buitenring mee gaat. Nog meer reinigingsgemak. Vooral die twee standen vind ik erg fijn, omdat ik gevoelige wangen heb, maar ook een lekkere vette T-zone. En helemaal top: Plus heeft een houder waarin je Plus gewoon rechtop kan zetten en kan opladen. Nadeel: snoer zit vast aan de houder, en, die houder is relatief groot. Onhandig op een kleine badtafelrand.

Ik kan niet meer zonder mijn dametje. Twee keer per week, voor een dieptereiniging en een lekker glad gevoel. Hoe heb ik het ooit zonder kunnen doen. Wat een uitvinding. Jammer blijft wel dat die borstels te groot zijn om je neus goed aan te pakken. Maar daar liet Annebeth me een trucje voor zien: je sloopt de borstelkop uit elkaar en zet de kleine binnenste borstel weer op de kop. Voila. Brommen maar.

Hop hop—daar komt Aria

En wat denk je? In februari 2014 komt (bij Ici Paris, maar stop, lees onderaan: we hebben al een adresje waar je hem NU koopt!) de Aria! Nee echt, zing nog maar een sonette…Deze is nog ranker van vormgeving (nog mooier vind ik), komt in drie kekke kleuren (roze, zwart en wit, nuja roze en zwart hoeft van mij niet), heeft drie standen, een mooie compacte standaard (hehe) met los oplaadsnoer, een usb oplaadstick. Net weer allemaal even iets makkelijker dus, ook voor het reizen.

Maar geloof me, met de Plus kun je ook prima uit de voeten: twee standjes en een borstel om ook je body te doen (was ik dat nou vergeten te vertellen?). Vanzelfsprekend kun je met deze borstels, ook die van Philips gewoon onder de douche.

Eh…sorry, maar ik ga echt niet met een ‘ selfie incluis genotsknots’ op de foto, dames!

De borstels met toebehoren zijn hier online te koop:

Lees ook