Poederachtig maar ook pittig

03:04 - 01:50
luistertijd 03:04 - leestijd 01:50

Francis Kurkdjian Amyris

Het is fascinerend wat een parfumeur kan aanzetten tot een creatief proces. Neem de nieuwe geur Amyris van Francis Kurkdjian. Het begon allemaal met een oranje doosje chocoladebonbons . De kleur ervan raakte Francis diep en inspireerde hem om er een geur bij te zoeken…..

Amyris of West-Indische sandelhout is een boomsoort uit  Zuid- en Centraal Amerika. Uit de zoete hars van deze boom wordt in Haïti, Dominicaanse Republiek, Jamaica en Venezuela etherische olie gedistilleerd met houtige en harsachtige geur wat een beetje op cederhoutolie lijkt. Het was de exotische amyrisolie uit Jamaica die Francis aan de kleur van de oranje bonbondoosje deed denken.

Maar er zit meer in het verhaal verborgen. Zeg het woord “Amyris” even hardop en je hoort de naam van een andere kostbare ingrediënt erin verborgen. De iris. Maar ook de Florentijnse lelie, die wij als “fleur-de-lys” kennen. Een bekend symbool van de Franse monarchie. Alleen is het niet de bloem, maar wortelstok die in de parfumerie gewaardeerd wordt om zijn geur. Hij wordt ook wel viooltjeswortel genoemd, omdat de geur aan viooltjesbloemen doet denken. Amyris en iris vormen de kern van het parfum Amyris.

Amyris komt in twee versies – pour homme en pour femme. De damesversie van Amyris is samengesteld uit de noten van citroenblad, sinaasappels uit Californië, Jamaicaanse amyris, Florentijnse iris, Haïtiaans vetiver en ambermusk. De herenversie combineert de noten van Marokkaanse rozemarijn, Siciliaanse mandarijn, Jamaicaanse amyris, Florentijnse iris en Braziliaanse tonkaboon absolu.

Amyris pour homme verbergt een tegenstelling tussen koele en frisse citrusnoten in de top en een zachte zoete vanilleachtige basis. Eerst koel en scherp met een vleugje metaal en later zacht zoet en knuffelig. De kern van amyris en iris omhult de geur met een transparant houtige aura. Ergens in de verte ruik ik een donkere diepte van oud. In de basis ruikt het voornamelijk naar de knuffelig zoete combinatie van iris en tonkabonen.

De damesversie ruikt heel klassiek een doet me denken aan de iconische geur Diorella van Dior, door de mooie combinatie van de frisse bloemen met citrusnoten en hout. De citrusnoten zijn hier warm en fris zonder scherpe randjes en doen me denken aan de opening van de klassieke geuren uit het verleden. Ondersteund door de warme houtnoten en de poederige iris wordt deze geur elegant en omhullend zonder opdringerig te worden.

De geuren zijn niet ingewikkeld en zijn daarom goed voor iemand die de wereld van de nichegeuren binnenstapt. Op mijn huid wordt de herenversie uiteindelijk vrij zacht hoewel de damesversie juist pittiger en droger wordt. Ik raad daarom aan om beide versies op de huid te proberen zonder te weten of het een damesluchtje is of een herenversie. In geval van Amyris is het in mijn beleving totaal niet relevant.

Lees ook