Tot slot: de heftige Blue Peel

10:23 - 06:13
luistertijd 10:23 - leestijd 06:13

Blue Peel

2 November, voor mij een soort van B-Day, want de Blue Peel van Obagi gaat gebeuren! Ik keek er al zo naar uit, ben zo benieuwd naar de behandeling en natuurlijk het resultaat op de langere termijn. Het is de slotfase van een lange behandelingskuur die met tussenpozen een jaar geleden werd ingezet. Het doel was om mijn sterk gepigmenteerde huid op te lichten.

Vanuit de Medi Spa van Annelies Aarts, waar ik de afgelopen maanden behandeld ben, zijn we naar Veghel gegaan, waar het kloppend hart van JC Imp zit, distributeur en opleidingscentrum van Obagi Medical. Daar heb ik kennisgemaakt met Jaap Bastiaans, Claudia Anna van Liempd en cosmetisch arts Jozijna van der Meij.

Ik had al mijn voorbereidingen getroffen, 2 dagen van te voren had ik alleen de Obagi foaming gel en toner gebruikt en van tevoren moest ik eerst 4 paracetamol en 2 iboprufen innemen. Na een kopje koffie en een informatief gesprek tekende ik een formulier dat ik akkoord ga en op de hoogte ben van de Blue Peel, daarna kwam Emmy mij ophalen om mijn gezicht te reinigen en vetvrij te maken. Dat gebeurt met, niet schrikken, aceton! Dus even je adem inhouden.

Daarna hebben we wat voor-fotos gemaakt en Jaap, Annelies en Jozijna kwamen naar boven voor de behandeling.’Alles gaat heel nauwkeurig en Jaap is een perfectionist, dus na mijn huid eerst aangeraakt te hebben om het te onderzoeken, pakte hij weer een nieuw paar ( blauwe ) handschoenen en mijn gezicht werd nogmaals ontvet, want zo worden ook de stoffen beter opgenomen.

Het technische verhaal:

De Blue Peel is een peeling op basis van Trychloor azijnzuur. De eigenschap hiervan is dat het de huid vernieuwt (afhankelijk van de diepte) en een langdurige stimulans van 3 maanden geeft voor verdere verbetering. Normaliter is het grote nadeel dat een peeling oncontroleerbaar is, maar door de blauwe kleurstof kan de specialist exact zien hoe diep hij zit.

De Obagi blue peel dankt zijn naam aan de blauwe kleurstof. (Dezelfde als die in snoep wordt gebruikt). De kleurstof is de indicator voor de diepte van de TCA peeling. Hierdoor kan exact de diepte van de peeling worden bepaald en dit geeft dus alle mogelijkheid om uiterst nauwkeurig te werken, afhankelijk van het doel dat we willen bereiken.

Zorgvuldig werd er laagje voor laagje opgebracht. Elke laag ging iets dieper. Na enkele minuten is een laag weer geneutraliseerd, waardoor het branderige gevoel weer verdwijnt. Door steeds de huid tussentijds te beoordelen op de reactie, kan precies bepaald worden of er nog dieper gegaan kan worden, indien gewenst.

Op een gegeven moment zie je “frosting” optreden (een wittige waas). Dit komt door coagulatie van eiwitten in de epidermis (opperhuid), net de dode cellagen voorbij, waardoor je de levende bereikt. Daarna zien we een folieachtige laag op de huid, alsof de huidlaagjes loskomen van elkaar, dit is de verbreking van de verankerde fibrillen die de epidermis en de dermis (lederhuid) met elkaar verbinden. Hier zitten we in de basaalcellenlaag.

Hierna komen we in de pappilaire dermis, (overgang van opperhuid naar lederhuid) vaak het eindstation en voldoende voor huidverbetering. Maar zij zijn nog een stapje verdere gegaan, namelijk naar de overgang van de reticulaire dermis, (laag onder de pappilaire, hier beginnen de bloedvaatjes) dus nog iets dieper, voor een optimaal resultaat en verstrakking.

Mijn ervaring

Jaap begon met een dubbelgevouwen gaasje heel zacht de peeling aan te brengen. Wat ik voelde was een lichte tinteling, die na ongeveer 10 seconden weer wegtrok. Hij had mij vooraf gevraagd wat mijn wens was qua behandeling, ik vond de sproeten niet zo belangrijk meer, was juist erg onder de indruk dat mijn huid al steviger aanvoelde door de Nu Derm crèmes.

Afhankelijk van de diepte van de peel kan je veel doen, je kunt zelfs fijne en diepere lijnen behandelen, hij bracht ook wat extra op in de plooi tussen neus en lippen. Als je een rimpel hebt, span jijzelf of de specialist de huid aan, dan wordt daar de vloeistof erop gedept of gestreken (die overigens snel droogt ) en dan laat je het los. Zo kom je in alle “hoekjes”. De eerste laag was wat dikker qua substantie.

We gingen nog meer de diepte in en de tweede fase werd een sterkere oplossing, maar wateriger. Werkelijk alles werd aangestipt; mijn oogleden, oren, het stukje achter mijn oor en bij mijn kin richting hals met een blendend effect. Net zoals je je foundation mooi uitsmeert om geen randen te zien.

Ja, toen wilde ik wel graag de wapper, ofwel wat verkoeling. Dat kan met een koude föhn of een ventilator. Dat was wel lekker, want het voelde nu behoorlijk warm aan, zeker zodra de wapper even werd weggehaald. Gelukkig trekt het branderige gevoel ook weer snel weg. Het is niet zo dat de peeling door blijft werken maar op een moment stopt hij.

Het is meer een warmte sensatie dan dat je huid werkelijk echt warm wordt, vertelde Jaap. Jeroen had een goede vergelijking, als het vriest, kan de gevoelstemperatuur lager zijn. Een hoog percentage TCA verstevigt ook de hals en oogleden, mooi meegenomen;) Ik had een goed voorbereide “Nu- Derm “ huid, volgens Jaap. Perfect voor de  Blue Peel (was stiekem best wel trots, dat ik alle stappen consequent en trouw heb gebruikt, en dat dit zo zichtbaar en voelbaar was!)

Af en toe moest ik mijn tong op mijn voortanden plaatsen zodat de huid van de neuslippenplooi strakker gespannen was, zodat de vloeistof daar goed kon komen. Hetzelfde bij de ondertanden, en zijkant wang. Zo bol je je huid het op, handig. Een behandeling duurt gemiddeld 20 minuten, maar vanwege de tussentijdse uitleg heb ik daar zeker meer dan een uur gelegen. Daarna heeft Emmy mijn gezicht schoongemaakt (nu wel met een normale cleanser). En geen blauw hoofd, zoals iedereen waarschijnlijk had verwacht!

Ik kreeg een lijst mee met aanwijzingen wat ik kon verwachten en wat ik moest doen en vooral laten. Als ik ging vervellen, mocht ik absoluut niet aan de velletjes trekken, maar deze voorzichtig met een schaar afknippen, om littekens te voorkomen. De eerste dag moest ik oppassen met water en zeker als ik mijn haar wilde wassen, dat er geen shampoo over mijn hoofd druppelde.

Dag 1

Mijn huid voelt een beetje strak aan, weinig blauwe waas te zien…Ik moest de eerste dagen op mijn rug slapen, dus had ik mijn bed zodanig ingericht dat ik niet op mijn zij kon draaien. Twee hoofdkussens en onder beide armen een kussen, waardoor ik vrij stabiel lag/zat. En ik sliep als een roosje.

Dag 2

Ik zie nu de blauwige gloed ietsje beter, en de Obagi Control crème gebruikt. Deze  gebruik je om het strakke, trekkerige gevoel te verzachten en biedt inderdaad soelaas. Als ik glimlach, heb ik een idee hoe ik eruitzie als ik 100 ben, hahaha. Mijn huid staat kei-strak en er ligt een soort van vliesje overheen. Mijn voorhoofd is nog nooit zo glad geweest, je kunt er bij wijze van spreken op schaatsen. Leuk detail: mijn fronsrimpel is tijdelijk ook verdwenen. Verder is mijn gezicht rood, met beetje zwelling, verder geen vervelend gevoel.

Ik moest wel mijn lachen inhouden J om te voorkomen dat het ging barsten, wat de kans op littekens kan vergroten. (En dat is lastig als je een zoon hebt , die je en aan het lachen maakt en je met een blik aankijkt van..moeders, waar ben jij toch mee bezig…?) Eten deed ik met hele kleine hapjes om het barsten te voorkomen, heel mindfull eigenlijk. ‘s Avonds voel ik naast mijn mond,  het gedeelte waar de meeste expressie zit..een klein velletje losgaan. O, wat is het moeilijk om niet even lekker te pulken. Zoals je lekker opgedroogde lijm van je vingers kan rubbelen.

Dag 3

Rondom mijn mond begint het al flink te vervellen, ik zie de blauwe gloed naar de oppervlakte komen en mijn sproeten zijn weer zichtbaar. Daar hoef ik mij geen zorgen over te maken, donkere verkleuringen horen erbij. Nu kan ik de velletjes al wegknippen.We lopen op schema!

Dag 4

Ik zie kleine blauwe puntjes op mijn voorhoofd, restjes van de blauwe kleurstof.

Dag 5

Vandaag een commercial gedraaid, was eigenlijk mijn eerste dag buiten, dus SPF 50 van Obagi in de tas gestopt. Geweldig, die blikken van de dames, mijn huid werd nauwkeurig van alle kanten bekeken en het viel hun op, dat ik nauwelijks nog sproeten had, wat een metamorfose. Veel complimentjes gehad, zo lief, ik was de mooiste vandaag, riep zelfs een collega, heerlijk, toch?

Dag 6

Bijna geen velletje meer te bekennen, als een slang heb ik mijn oude huid afgestroopt en een nieuwe, frisse versie is tevoorschijn gekomen. Wat is dit snel gegaan! Mijn huid ziet er fris en stralend uit, en dan te weten dat deze de komende 6 weken nog steviger wordt…

Ik heb nu mijn Nu Derm protocol weer opgepakt ( als het laatste velletje verdwenen is en de huid hersteld is) en eerlijk gezegd was ik in eerste instantie best huiverig dat het proces, zoals het in het begin was, weer opnieuw zou beginnen. Maar geen centje “pijn”. Mijn huid neemt alles goed op, zelfs nog beter! Een Blue Peel…? Ik zou het zo weer doen!

Lees ook