Een subtiele flirt op Kerst ochtend

04:38 - 02:47
luistertijd 04:38 - leestijd 02:47

L’Ambre des Merveilles

Een aantal geuren uit mijn collectie draag ik alleen bij bepaalde gebeurtenissen. Één daarvan is de Elixir des Merveilles van Hermès uit 2006, een gourmand interpretatie van de originele Eau des Merveilles uit 2004. Als ik deze naam vrij mag vertalen, dan betekent het “Het elixer van iets wat zo betoverend prachtig is dat het alleen in een sprookje kan voorkomen.” En het is ook een sprookjesachtige geur wat mij aan Kerst doet denken. Een combinatie van de vrolijke gekonfijte sinaasappel  en  donkere, iets ziltige houtgeur creëert een mysterieuze spanning in afwachting van een geheimzinnige verrassing.

Shop met korting online

 

Kerstsprookje

Dit jaar voegt Hermès nog een kerstsprookje aan zijn collectie toe met de geur L’Ambre des Merveilles. Deze keer is het een oosters verhaal uit  Duizend en Één Nachten. De kern van deze geur, de spannende samenwerking tussen de vrolijke sinaasappel en het ziltige hout is nog steeds herkenbaar, maar is verder naar de achtergrond geschoven om plaats te maken voor amber.  Het begrip “amber” is een beetje verwarrend in parfumerie, omdat er een aantal verschillende ingrediënten mee wordt aangeduid (lees meer hierover in Parfumlexicon van Beautyjournaal). In deze geur is amber een metafoor voor de zonnige barnsteen. Gekleurd van warmgeel tot donkerrood lijkt deze versteende hars op de druppels gestolde honing. Je zou bijna denken dat het zoet van smaak moet zijn. Vertaald naar de parfumnoten is barnsteen een akkoord van vanille, labdanum (het hars van het Zonneroosje) en patchouli. Dit warm en zoet elixer wordt vooral in de oosterse geuren gebruikt.

Turks fruit en dadels

Als ik de geur op mijn huid spuit dan lijkt het alsof de tijd veel langzamer gaat. Het nodigt me uit naar het oosterse paleis van Prinses Amber waar geen plaats is voor haast en drukte. Het is een beetje stroperig als honing, maar elegant als de bewegingen van de oosterse schoonheid. Naast gekonfijte sinaasappel ruik ik Turks fruit en dadels. Een lichte fleur van de specerijen vermengt zich met een bloemig zweem in de lucht. De geur van de warme barnsteenakkoord geleid door de zoete vanille geeft me een ontspannen en geborgen gevoel. Ik proef de nasmaak van de zoete karamel. De geur is verleidelijk, maar op een onopvallende wijze: geen suggestieve verlokking, maar een subtiele flirt.

Shop met korting online

 

Subtiele flirt op Kerstochtend

Op mijn huid komen de vanillenoten sterker naar voren, dan op het geurstrookje (of kleding). Dat maakt de geur wel liever en zachter, maar tegelijkertijd minder spannend en diep. Ik denk daarom dat Elixir de Merveilles nog steeds mijn favoriet voor Kerstavond zal blijven. En L’Ambre des Merveilles lijkt me beter passen voor de ideale ochtend van Eerste Kerstdag. Wanneer je als kind opstaat, meteen uit het raam kijkt en ziet dat alles onder de sneeuw lig wat op de zoete zachte suikerspin lijkt.

Deze geur is te koop bij meerdere parfumerieën. En voor een geheimzinnig sprookjesgevoel raad ik je aan om ook eens een Hermés boetiek te bezoeken waar je de exclusieve collectie van Hermes’ geuren kan bewonderen. Voor  de liefhebbers van amber en vanille zouden de geuren Ambre Narguilé en Vanille Galante (waarover Monique in 2009 een review schreef) heel interessant kunnen zijn.

Shop met korting online

 

Lees ook:

Lees ook