Wat is het? De geschiedenis van mirre gaat 4000 jaar terug.

02:36 - 01:33
luistertijd 02:36 - leestijd 01:33

Wat is het?
De geschiedenis van mirre gaat 4000 jaar terug. Het is even oud als de geschiedenis van parfum. De Egyptenaren gebruikten het al. Het was een onderdeel van kyphi, het heilige wierook van de koningen. Kyphi is een mix van mirre, honing, wijn, brem, saffraan, koriander, rozen en bessen, een van de oudste parfumcomposities die gevonden is.
De drie wijzen uit het Oosten namen volgens het bijbelverhaal geschenken mee voor het kerstkind: goud, wierook en mirre.

Mirre is een gomhars. Het wordt gewonnen uit een struik, met de naam Commiphora. Commiphora is een Grieks woord: ‘kommi’= gom, kleefstof en ‘pherein’ = drager. Het betekent dus letterlijk drager van kleefstof.
De struik wordt maar een paar meter hoog. Het heeft takdoornen. Dit zijn takken in de vorm van een doorn. De struik krijgt hierdoor een grillig uiterlijk. Het heeft verder bladeren en na regen krijgt het groene, witte bloemen met kleine bessen.
De mirre wordt verkregen door een inkeping in de schors te maken zodat de korrelige hars verkregen kan worden. Bij zeer warme temperaturen sijpelt de hars vanzelf uit de struik. Als de hars uit de struik komt, heeft het een witte, gelige kleur; zodra het opdroogt, wordt het bruin. Door stoom destillatie worden de korrels in een olie omgezet. Mirre wordt twee keer per jaar geoogst

De struiken groeien in droge woestijngebieden en komt oorspronkelijk uit Somalië. Nu groeit het ook in Ethiopië, Jemen, Saoedi-Arabië en India.

Hoe ruikt het?
Mirre ruikt warm, amberachtig, aromatisch, harsig, balsamisch en sensueel. Soms met een rokerige en stroperige karakter.

Waar wordt het voor en in gebruikt?
Mirre is net als frankincense veel gebruikt als wierook bij religieuze diensten (katholieke kerk!). Daarnaast werd het gebruikt als balsem ter conservering van het lichaam. Zo is het ondermeer gevonden in het graf van Toetanchamon.
De harskorrels worden ook wel tranen genoemd die geassocieerd worden met lijden. Het Bijbelse verhaal gaat dat mirre opgelost in wijn de pijn van Jezus aan het kruis verzachtte. Nadat hij van het kruis was gehaald werd Jezus bedekt met aloë en mirre.

Voor de warme en rijke akkoorden van mirre in parfums, snuffel eens aan bijvoorbeeld:

Ga hier naar het parfumwoordenboek.

Lees ook