Moeders genen blijken belangrijker te zijn dan gedacht

02:57 - 01:46
luistertijd 02:57 - leestijd 01:46

Baanbrekend onderzoek naar erfelijke factoren van mannelijke kaalheid

Onderzoekers aan de University of Edinburgh hebben meer dan 200 genetische varianten in kaart gebracht die Alopecia Androgentica (ofwel: mannelijke kaalheid) kunnen veroorzaken. Dit deden zij in het grootste onderzoek naar deze aandoening tot op heden. De nieuwe inzichten die dit onderzoek opleverde, kunnen gebruikt worden om de kans dat kaalheid bij mannen optreedt beter te voorspellen. De resultaten werden vorige maand gepubliceerd in het vakblad PLOS Genetics.

52.000 deelnemers

Onderzoekers bestudeerden gegevens over de gezondheid en genen (zogenaamde genomische data) van 52.000 deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk in de UK Biobank. Zij slaagden er in om 287 genetische gebieden aan te wijzen te samenhangen met mannelijke kaalheid. Dit is het grootst aantal genetische gebieden tot op heden.

Jarenlang hebben wetenschappers geprobeerd om de aannames over erfelijke factoren van mannelijke kaalheid te onderbouwen. Hoewel de aandoening samenhangt met de androgene (mannelijke) receptoren in het menselijk lichaam, zijn er ook andere genen in het menselijk lichaam betrokken bij het ontwikkelen van kaalheid.

Moeders genen blijken belangrijker te zijn dan gedacht

De nieuwe studie toont nu aan dat Alopecia Androgentica meer samenhangt met de genen van moederskant, dan tot op heden werd aangenomen. Saskia Hagenaars, student aan University of Edinburgh’s Center for Cognitive Ageing and Cognitive Epidemiology en tevens co-auteur van het onderzoek legt uit: “We hebben honderden nieuwe genetische aanwijzingen geïdentificeerd. Het was interessant om te ontdekken dat veel van de genetische aanwijzingen voor mannelijke kaalheid hun oorsprong vinden in het X chromosoom, dat mannen bij de geboorte erven van hun moeder.”

Valt kaalheid binnenkort te voorspellen en genezen?

Op basis van deze nieuwe inzichten proberen onderzoekers nu een formule te ontwikkelen die kan voorspellen of mannen Alopecia Androgentica ontwikkelen, op basis van genetische informatie. Hoewel de formule nog niet zeer nauwkeurig is, kan hij al wel worden gebruikt om bepaalde bevolkingsgroepen te identificeren, die een hoger risico lopen op haaruitval.

“We hebben nog een lange weg te gaan voordat we een accurate voorspelling kunnen doen hoe iemands haarverlies in de toekomst zal verlopen,” zegt hoofdonderzoeker Riccardo Marioni in een persverklaring. “Toch brengen deze resultaten ons wel een stap verder. Ze plaveien de weg naar een beter begrip van de genetische oorzaken van haarverlies.” De resultaten zijn ook van grote waarde bij het ontwikkelen van medicatie en behandelingen bij Alopecia Androgentica.

Bron en foto

Meer weten over kaalheid?

Bekijk ook het volgende filmpje van Discovery Channel, waarin wordt uitgelegd waarom sommige mannen geen baard kunnen laten groeien.

Lees het interessante artikel van expert Coen Gho over het kweken van huid- en haarweefsel. Of lees zijn artikel over haarstamceltransplantatie.

 

Lees ook