De huidcoach heeft een stappenplan!

06:30 - 03:54
luistertijd 06:30 - leestijd 03:54

Slinkend kaakbot

Het verslappen van de kaaklijn is een bekend verschijnsel van het ouder worden. Natuurlijk speelt het afnemen van de collageen- en elastineproductie en een verandering in de verdeling van het vet daar een rol in, maar de belangrijkste reden is het slinken van het kaakbot. Al ons botweefsel slinkt met het ouder worden en dat betekent dat onze huid als het ware te ruim wordt en dus gaat hangen. Op een aantal plekken is onze huid verankert met het kaakbot, maar de huid tussen die aanhechtingspunten gaat steeds meer hangen. Dit is zichtbaar als kwabjes of “bobbelen”.

Hoe sterk je huid verslapt, is ook zeker genetisch bepaald. Als je een brede kaak hebt met een duidelijke gedefinieerde vorm zal je minder last hebben van dit verschijnsel dan wanneer je een smalle kaak hebt. Aan dit basisgegeven kunnen we weinig veranderen. Wat kan je dan wel doen?

Rem collageenafbraak af

In ieder geval helpt het om gezond te leven. De grootste veroorzakers van collageenafbraak zijn roken, zon en teveel suikers (glycatie, lees er hier meer over). Collageen is niet alleen de basis van je huid, maar ook van het bot. Ervoor zorgen dat je collageen niet sneller afgebroken wordt dan strikt noodzakelijk, is dus een mooi uitgangspunt. Stop dus met roken (of liever, begin er helemaal niet aan). Gebruik dagelijks een crème met SPF en vermijd zo veel mogelijk bewerkte geraffineerde suikers.

Zorg verder dat je het je lichaam mogelijk maakt om collageen te produceren. Als je cellen niet de bouwstenen aangeleverd krijgen waar collageen, elastine en hyaluronzuur van gemaakt kunnen worden, dan is het al gedoemd te mislukken. Dit klinkt heel simpel, maar is eigenlijk best ingewikkeld. De cellen die collageen, elastine en hyaluronzuur produceren zijn fibroblasten. Botweefsel wordt door gespecialiseerde fibroblasten gemaakt, de osteoblasten. Collageen is opgebouwd uit eiwitten, dus het lijkt logisch om veel eiwitten tot je te nemen voor de juiste bouwstenen.

Let op de eiwit balans in je voeding

Als we echter meer eiwitten eten dan we nodig hebben, leidt dat juist tot het onttrekken van calcium uit je botten (via de urine). Het tegengestelde effect dus. De juiste verhouding is dus wel belangrijk. Die verhouding verschilt per persoon. Van invloed is bijvoorbeeld ook wat je activiteiten zijn op een dag. Iemand die veel sport, en met name krachttraining, verbruikt meer eiwitten om nieuw weefsel op te bouwen dan wanneer je je tijd achter de computer of voor de televisie doorbrengt.

Zomer skincare geheimen van de pro: Marielle EggenkampBelangrijke mineralen

Er zijn een aantal mineralen en vitaminen belangrijk voor een goede botopbouw. Denk aan calcium, magnesium, selenium, zink, mangaan, koper, silicium, fosfor en borium en vitamine D, K en C. Maar ook vitamines B6, B12 en foliumzuur spelen een rol. Een goede multivitamine om de botten te beschermen en opbouwen bevat vaak een combinatie van deze stoffen. Fosfor krijgen we verhoudingsgewijs zelfs wat teveel binnen dus zit meestal niet in een supplement. Meer hierover kun je lezen in BeautyJournaal’s vitaminen woordenboek.

Bouwstoffen via je creme

We kunnen natuurlijk niet bepalen dat de bouwstenen van onze voeding ook daar terecht komen waar we ze willen hebben voor dit probleem. Namelijk in ons gezicht. Hierdoor is het slim om een extra maatregel in te tellen en dat is voedingsstoffen direct naar de juiste plek te brengen via de buitenkant. Door middel van crèmes en serums waaraan voedingsstoffen zijn toegevoegd om de huid te verstevigen.

Producten met een hoog percentage vitamine C (bijvoorbeeld Opulence Serum) en liftende eigenschappen (zoals Juvi-Lite). Veel mensen zullen hierbij geneigd zijn een crème te gebruiken waar collageen aan is toegevoegd. Het klinkt in ieder geval al verstevigend, maar is helaas niet waar. Collageen in crèmes zullen niet als een bindweefselstrengetje in de huid terecht komen, zij zorgen enkel voor het vasthouden van vocht in de opperhuid. Überhaupt zal geen enkele crème een verslapte huid bij de kaken weer helemaal glad kunnen trekken.

Must do: bindweefselmassage

Wat wel helpt zijn massages. En dan bedoel ik bindweefselmassages, zoals een huidcoach deze uitvoert. Dit werkt het beste als je er op tijd mee begint. Bindweefselmassage stimuleert de fibroblast tot aanmaak van nieuw collageen (versteviging) en hyaluronzuur (volume). Als je er mee begint voordat het echte verslappen optreedt, kan je de kaaklijn nog een poosje langer strak houden. Bindweefselmassage zorgt echter niet voor nieuwe botaanmaak, dus helemaal voorkomen kun je het niet.

Erbij: ultrageluid of lichttherapie

De kaak slinkt toch. Het beste werken bindweefselmassages als je deze langere tijd consequent ondergaat. De meest voorkomende soort collageen in onze huid is collageen type 1. Deze vorm van collageen heeft een turnover periode van 300 tot 500 dagen. Dit betekent kortweg dat het niet binnen 3 weken kant-en-klaar in je huid gevormd is. Een lange adem dus en dan zie je het rendement absoluut terug. En blijven onderhouden natuurlijk, want het afbraakproces gaat onverminderd door. Het effect van de bindweefselmassage kan nog versterkt worden door behandeling met bijvoorbeeld Ultra Geluid of lichttherapie zoals de ELT (Energizing Light Technology).

Als deze maatregelen te veel moeite zijn of de verslapping is al in zo’n gevorderd stadium dat de genoemde methoden niet meer het gewenste effect hebben, kun je nog de toevlucht nemen tot meer drastische maatregelen. Met fillers is bijvoorbeeld een mooi resultaat te behalen. Ook mogelijk, maar nog iets meer ingrijpend zijn de S-lift (mini lift van de huid van kaak en wangen) en de MACS-lift (mini lift van de huid en spieren van kaak en wangen). Hiervoor zal je een afspraak moeten maken met een cosmetisch arts of een plastisch chirurg.

Heb jij ook een vraag aan BeautyJournaal’s huidexpert Marielle Eggenkamp? Stuur hem dan via het contactformulier.

Zoek je een huidcoach bij jou in de buurt, voor bijvoorbeeld bindweefselmassages? Kijk dan hier.  hannah geeft nu ook een App, in de App store (HannahApp) of Google Play (Huidcoach) voor een adres in de buurt. In deze App staan ook vele huidvragen!

Lees ook