Onlangs trok een post van medisch seksuologe Melianthe Nicolai mijn aandacht op LinkedIn. Ze sprak lovend over het kruid berberine als gezondheidsbevorderende stof. Het zou bloedsuiker reguleren, vetverlies stimuleren en zelfs de werking van GLP-1-medicatie (zoals Ozempic) kunnen benaderen. Nog geen week later werd ik geïnformeerd over Berberine forte van Physalis. Schot in de roos! In dit artikel vertel ik je alles over berberine en over het nieuwe product van Physalis.
Een bitter geel extract met potentie
Berberine is een plantaardig alkaloïde dat voorkomt in onder meer de zuurbes (Berberis vulgaris), maar ook in planten als Hydrastis canadensis (Canadese geelwortel) en Coptis chinensis (Chinese goudthread). Het zit vooral in de wortels en stengels van deze planten, waar het verantwoordelijk is voor de felgele kleur.
Berberine wordt al eeuwenlang ingezet in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde, en heeft de afgelopen jaren een heropleving doorgemaakt dankzij groeiende interesse in natuurlijke manieren om insulineresistentie, overgewicht en ontstekingsprocessen aan te pakken. Dat is niet voor niets, omdat steeds meer mensen ermee te maken krijgen.
Wat doet het in je lichaam?
Berberine activeert het enzym AMPK, ook wel de ‘metabole hoofdschakelaar’ genoemd. AMPK helpt cellen efficiënter om te gaan met energie, waardoor bloedsuikerspiegels dalen, de insulinegevoeligheid verbetert en vetopslag wordt afgeremd. Het is precies die werking die berberine zo interessant maakt in het kader van stofwisselingsregulatie en gewichtsbeheersing.
Wetenschappelijk onderzoek
De wetenschappelijke basis is overtuigend. In een invloedrijke studie van Yin et al. (2008), gepubliceerd in het tijdschrift Metabolism, kregen patiënten met type 2-diabetes drie keer per dag 500 mg berberine toegediend. De onderzoekers zagen significante dalingen in nuchtere glucose, postprandiale glucose en HbA1c – vergelijkbaar met het effect van het medicijn metformine. Ook de insulinegevoeligheid nam toe. Let wel: deze zijn hoge doses die niet voor de dagelijkse praktijk bedoeld zijn.
Waarom het de bijnaam ‘plantaardig Ozempic’ krijgt
Die vergelijking blijft natuurlijk een knipoog. Ozempic (semaglutide) is een GLP-1 receptor agonist die via de hersenen werkt en het hongergevoel onderdrukt. Berberine doet dat niet, het grijpt aan op celniveau.
Toch leiden beide stoffen, elk via een andere route, tot regulatie van bloedsuiker en vetmetabolisme – met als mogelijk gevolg gewichtsverlies. Het verschil tussen het medicijn en het supplement zit in intensiteit én in het feit dat berberine zonder recept verkrijgbaar is.
Nieuw in Nederland: berberine die wél goed wordt opgenomen
Wie eerder met berberinesupplementen werkte, weet dat opname een probleem is. Berberine wordt standaard maar beperkt opgenomen in het lichaam – en dat drukt de effectiviteit. Physalis Berberine forte heeft daar een oplossing voor gevonden.
De Belgische producent ontwikkelde een Phytosome®-technologie waarmee de werkzame stof wordt gebonden aan fosfolipiden in plaats van ‘ingekapseld’ zoals bij liposomen. Hierdoor ontstaat een homogeen complex dat beter door de darmwand wordt opgenomen.
Volgens onderzoeksexpert Ciska Wyns van Physalis is deze technologie essentieel voor een optimale werking: “Met de Phytosome®-technologie slagen we erin om de biobeschikbaarheid drastisch te verhogen, waardoor gebruikers maximaal profiteren van de voordelen van berberine.”
Wat zit er in dit supplement?
Physalis Berberine forte bevat naast berberine ook chroom, dat de werking van insuline ondersteunt en helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Bovendien is er duivenpitextract toegevoegd, een bron van polyfenolen die de bloedcirculatie ondersteunen en oxidatieve stress helpen beperken. Het resultaat is een supplement dat breder werkt dan alleen op gewicht: het ondersteunt ook het hart, de bloedsomloop en het algemene energieniveau.
Dosering en effectiviteit
Physalis adviseert een dosering van 1 à 2 tabletten per dag. Gezien de Phytosome®-technologie, die de opname van berberine aanzienlijk verbetert, is deze dosering effectief en voldoende. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en het supplement in te nemen zoals voorgeschreven.
Let op mogelijke interacties
Hoewel berberine een natuurlijk middel is, betekent dat niet dat het voor iedereen zonder risico is. Het kan namelijk de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden, zoals bloedverdunners, diabetesmedicatie en bloeddrukverlagende middelen.
Ook kunnen maag-darmklachten zoals diarree of een opgeblazen gevoel optreden bij gevoeligheid of hoge dosering. Raadpleeg daarom bij twijfel altijd een arts of apotheker, zeker wanneer je al medicijnen gebruikt.
De nuance blijft belangrijk
Berberine is geen wondermiddel. Wie overgewicht of insulineresistentie wil aanpakken, doet er goed aan ook naar voeding, slaap, stress en beweging te kijken. Toch is het bijzonder dat een natuurlijk plantenextract zo goed onderbouwd is én dat er nu in Nederland een geavanceerde, goed opneembare vorm van beschikbaar is.
Het maakt berberine tot een veelbelovend hulpmiddel – niet als vervanging van medicatie, maar als intelligente ondersteuning bij het zoeken naar balans.
Monique besluit…
Zo goed dat Melianthe als arts ook orthomoleculaire adviezen geeft. Wie weet had ik anders nooit mijn oog zo sterk op dit stofje laten vallen. Ik heb op BeautyJournaal al vaker over de impact van de bloedsuikerspiegel geschreven op gezondheid. Die is namelijk groot. In stabiele toestand levert het enorme voordelen op. Je voelt je veel fitter, je hebt minder lekker-trek en je werkt preventief aan het voorkomen van diabetes II.
Ik heb nu enkele dagen 1 capsule per dag ingenomen en wat ik meteen al heel opvallend vond, is dat de lekker-trek-schakelaar wel uit lijkt te staan. Ook merk ik bij en vlak na het eten dat het euforische, effect een beetje uitblijft. Alsof je gewoon neutraal blijft, zo van ‘oke, ik heb gegeten omdat ik de gewoonte heb om te eten, that’s it;-) Bijzonder. Ik moest ook weer denken aan uitspraken van cosmetisch arts Adriana Pereira toen zij Saxenda een tijdje gebruikte: haar eetlust verminderde.