De werkzame stof liraglutide in Saxenda verhoogt het gevoel van verzadiging en zorgt ervoor dat je je minder hongerig voelt. 

08:22 - 05:01
luistertijd 08:22 - leestijd 05:01

Adriana valt af en ziet de voordelen

In het voorjaar van 2022 vertelde cosmetisch arts Adriana Pereira openhartig over lipoedeem en de pijn en het ongemak die ze erdoor altijd heeft. Adriana heeft al heel wat methoden onderzocht om te kijken of ze ervan af kan komen. Lipoedeem is aandoening waarbij de vetstofwisseling verstoord is. Hierdoor is de verdeling van het lichaamsgewicht ook heel ongelijk. Haar onderlichaam is veel zwaarder dan haar bovenlichaam.

Werkelijk van alles heeft ze geprobeerd

Cosmetisch arts KNMG Adriana Pereira

Compressietherapie, bindweefselmassages, lymfedrainage, streng op dieet, veel sporten. Alles probeerde ze voor haar lipoedeem. Tot een operatie aan toe waarbij ze liposuctie inclusief huidverwijdering aan haar bovenbenen liet uitvoeren. De enorme littekens van knie tot lies zullen er altijd aan herinneren.

Altijd pijn

Ze vertelde dat ze eigenlijk altijd pijn heeft. Zware benen, bewegingsbeperking en zorgen. Hoe voorkom je dat het erger wordt? Ze durft geen kinderen te nemen, omdat je nu eenmaal zwaarder wordt en de doorbloeding vertraagt op de benen. Dit kan lipoedeem negatief beïnvloeden.

Nieuw in Nederland toegelaten medicijn

Maar recent sprak ik haar opnieuw. Adriana is Saxenda injecties gaan gebruiken. Het veelbesproken middel dat nu ook in Nederland ingezet kan worden om mensen met obesitas te helpen met gewichtsvermindering. De werkzame stof heet liraglutide. 

Minder honger, betere vetverbranding 

Liraglutide is een verlager van de bloedglucose. Het zorgt ervoor dat de hoeveelheid insuline na een maaltijd beter op peil is en dat het lichaam minder glucose vrijmaakt. Glucose gebruikt het lichaam als energie om te kunnen presteren. Liraglutide verhoogt het gevoel van verzadiging en zorgt ervoor dat je je minder hongerig voelt. 

Adriana gebruikt nu Saxenda injecties en valt langzaam af

Omdat de glucose omzetting beter gereguleerd wordt, wordt het lichaam in staat gesteld over te gaan tot vetverbranding, legt Adriana, die zelf arts is, uit.  

Geen vrijbrief voor ongezond eten 

‘Saxenda gaat je reserves aanspreken en dat is dus het vet. Het is daarbij wel belangrijk dat je gezond blijft eten met een suiker-loos voedingspatroon en genoeg aan beweging blijft doen. Je kan niet gaan zitten en wachten tot er iets gebeurt. 

De kosten 

Goedkoop is Saxenda niet. Een doos met 5 pennen (lijkend op insulinepennen) waarin 6 doseringen zitten kost 260 euro. Hiermee kun je een maand doen. Voor een kleine groep mensen wordt het inmiddels vergoed. Daarover lees je hier meer.

Het resultaat na twee maanden 

Adriana is op het moment dat we elkaar spreken twee maanden bezig. Ze merkt dat ze afvalt en daar is ze super blij mee. Ze heeft al twee keer kledingstukken laten innemen. Ze is ruim 6 kilo al kwijt. 

Hoewel Adriana aanvankelijk meer gewicht in de taille en het bovenlichaam verloor, worden haar benen nu ook iets smaller

Het bovenlichaam valt meer af 

‘Aanvankelijk viel ik alleen aan de bovenkant af, en rond mijn taille (5 cm!). Ik vond dat niet echt nodig. Ik wilde dat mijn onderlichaam slanker werd. Ik kreeg het gevoel dat die vetcellen daar een extra prikkel moesten krijgen. Ik ben mijn lichaam gaan laten masseren met bindweefselmassage, en toen zag ik het gebeuren. Mijn benen zien er al beter uit, vind ik.’

Bijwerkingen en let op met eten

‘Of er bijwerkingen zijn van Saxenda? Jawel, sommige mensen ontwikkelen alvleesklierontsteking, juist daar waar ook de insulinecellen worden geproduceerd. Het is echt ontzettend belangrijk dat je suiker-loos en koolhydraatarm gaat eten, om te voorkomen dat er een overschot aan insuline gaat vrijkomen, terwijl het medicijn dit wil onderdrukken. Het geeft dan een stressreactie af aan je alvleesklier. 

Vermoeider 

Er wordt ook gezegd dat je vermoeider wordt. Dat klopt, dat merkte ik in het begin. Ik kreeg ook wat hoofdpijn. Dat was een week of twee. 

Eten volgens keto principes 

Ik vraag Adriana of ze een keto-dieet volgt waarbij je suikers en koolhydraten uit je dieet haalt en vooral vetten, eiwitten en groenten (vezels) eet. Dat volgt ze niet strikt, maar het komt er wel in de buurt, zegt ze.  

Leer jezelf jong aan suikerloos te eten 

‘Ik eet 80% keto. De 20% koolhydraten die ik eet, zijn glutenvrij om ervoor te zorgen dat ook ontstekingsreacties minder kans krijgen. Helaas is deze manier van eten alleen niet voldoende om in vetverbranding te kunnen komen. Ik denk overigens wel dat als je aanleg hebt voor lipoedeem het heel goed is om al zo jong mogelijk een keto-voedingspatroon te gaan volgen, zodat je lichaam niet standaard in glucose verbranding komt.’ 

Sommigen zeggen dat metformine ook helpt? 

‘Waarom ik geen metformine ben gaan slikken? Metformine helpt inderdaad ook om ‘in vetverbranding’ te komen. Het verlaagt en stabiliseert je glucose spiegels. Het wordt net zoals Saxenda ingezet bij diabetes – echter niet bij obesitas.

Risicovoller

Ik vind metformine risicovoller als je geen diabetes hebt, je loopt meer risico op hypoglykemie. Maar het meest vervelende vind ik de diarree. Mijn man gebruikt het voor zijn diabetes. Verder geeft metformine geen verzadigd gevoel. Het voorkomt alleen dat het lichaam suikers opneemt.   

Hoe lang mag je Saxenda gebruiken?   

Ik dacht voor mij persoonlijk dat drie maanden voldoende zou zijn, omdat ik alleen mijn benen wilde laten afvallen. Bovendien ben ik niet obees, dus een kortere tijd leek me goed. Dit blijkt echter niet zinvol. Je kunt het beter zes maanden gebruiken. In combinatie met een supergezonde leefstijl met beweging en de juiste voeding.   

Indicaties voor leven lang gebruik 

Wie obesitas heeft of suikerziekte, kan het een leven lang gebruiken. Vanaf een BMI 27 kan het voorgeschreven worden. Het is belangrijk dit allemaal goed te overleggen met je arts. Een endocrinoloog kan het middel voorschrijven onder strikte voorwaarden.  

‘Ik denk minder aan eten en ik heb ook veel minder behoefte aan eten inmiddels. Ik word ook sneller misselijk van vet voedsel, dus ik let er heel goed op dat ik gebalanceerd eet.’

De effecten na drie maanden 

Tussen het interview en de publicatie van dit artikel zaten bijna weer vier weken. Adriana is doorgegaan met de Saxenda injecties en gebruikt nu 3 mg per dag.  

Ze kan inmiddels weer over nieuwe waarnemingen vertellen. Adriana: ‘Ik denk minder aan eten en ik heb ook veel minder behoefte aan eten inmiddels. Ik word ook sneller misselijk van vet voedsel, dus ik let er heel goed op dat ik gebalanceerd eet.’  

8 kilo afgevallen 

‘Ik ben nu 8 kilo afgevallen. Mijn benen zijn inmiddels ook slanker geworden. Ook zijn ze minder bobbelig geworden, ondanks ik door vakantie van mijn masseuse geen bindweefselmassage kon krijgen.  

Minder pijn 

‘Heel belangrijk vind ik de ervaring dat mijn benen minder zwaar en pijnlijk aanvoelen. Het is nog wel zo dat mijn bovenlichaam duidelijk slanker is geworden dat mijn onderlichaam. Dat gaat niet gelijk op.

 

Geen Heilige Graal, wel ondersteuning 

‘Voorlopig kan ik als arts en ervaringskundige vertellen dat Saxenda geen genezing biedt van lipoedeem. Liposuctie blijkt nog altijd de beste methode om de klachten te verminderen. De vetstofwisseling bij mensen met lipoedeem is anders dan van mensen die dat niet hebben. Daarom reageren wij ook minder op een caloriebeperkend dieet of een streng keto dieet. De vetcellen reageren niet zo goed. 

Blijf opletten met je leefstijl

‘Ik denk dat Saxenda heel goed ondersteunend kan helpen voor mensen met lipoedeem. Naast een gezonde leefstijl om het gewicht onder controle te houden. Want gewichtstoename verergert lipoedeem. 

‘Ga erover in gesprek met een endocrinoloog, laat je goed voorlichten. Ook over de bijwerkingen, want het blijft natuurlijk wel een medicijn.’ 

 

Lees ook