Drie Nederlandse merken voor jouw huid

06:58 - 04:11
luistertijd 06:58 - leestijd 04:11

Je weet, ik hou van clean beauty. Ook al is het volgens velen een loze, niet duidelijk gedefinieerde claim, voor mij is dat het wel. Clean beauty is voor mij een geuzen naam, het heeft iets activistisch, om vooral duidelijk te maken dat ‘mijn’ industrie alleen met stoffen moet willen werken waar geen rumoer omheen hangt, omdat het bewezen, dan wel potentieel niet allergeen is, hormoonverstorend, huidbarrière verstorend, microplastics bevat. We zijn er nog niet, maar alle uitingen helpen mee. Die van mij ook.

Europese cosmeticawetgeving is streng, maar zeker niet statisch, dus….

Natuurlijk, om ons te beschermen bestaat er wetgeving. Maar wetgeving is niet statisch, en onderhevig aan telkens nieuwe inzichten. De cosmetica industrie heeft de afgelopen jaren al heel grote stappen gemaakt, en de EU wetgeving voor persoonlijke verzorgingsproducten is serieus strenger dan die in de USA bijvoorbeeld.

Bijdragen aan bewustwording

Ook al zitten de percentages nu in een veilige marge, het is niet gezegd dat onze INCI-lijstjes op cosmetica producten er over tien jaar toch weer anders uitziet.

Clean beauty hoeft van mij overigens niet per se plantaardig te zijn. Er zijn ook een mooie synthetische stoffen, die absoluut schoon zijn vervaardigd, ook daar is veel voor te zeggen – en ze belasten de landproducties wereldwijd ook niet.

Chatelier Crème Vitale Revitalizing Day Cream

Eind vorig jaar maakte ik tijdens een bezoek aan de Real Skincare winkel in Amsterdam voor het eerst kennis met Chatelier. Vaag had ik er wel eens gehoord, maar meer ook niet. Mijn terloopse opmerking erover oogstte verbazing bij collega’s. Wist ik dan niet hoe beroemd dit merk internationaal al was, dat de oogcrème hoog aangeschreven was door de Vogue? En dat het in 2022 een Dutch Beauty Award won? Eh nee. Na wat online zoeken, kwam ik erachter dat Chatelier een Nederlands merk is, van Laura Christina Kaats, voormalig scheikunde student.

Laura Christina Kaats

Ik heb wat pogingen ondernomen om haar te interviewen, maar ze wilde alleen schriftelijk vragen beantwoorden, en dat doe ik niet. Hoe bijzonder is het dat deze Nederlandse vrouw zo’n mooi merk neerzette? Ik bedoel maar, het is namelijk echt een mooi geformuleerd merk. Over Laura ben ik niet meer te weten gekomen, behalve dan dat ze het leven van een glam girl leidt aldus haar Instagram account… (en mooie producten laat maken).

Melanie Oterdoom van de Real Skincare winkel attendeerde me op het luxe Crème Vitale. Prachtige emulsie in een mat glazen flacon, gouden letters, fraaie luxe omdoos. Chatelier is plantaardig en organic.

De Crème La Mer van de organic skincare

De crème is kostbaar maar prachtig. Het versmelt heerlijk met je huid en laat een fraaie glow achter. Je huid, indien droog van aard, blijft gegarandeerd de hele dag soepel en zacht aanvoelen. Omdat het ook geschikt is voor een gevoelige huid, ligt er ook een focus op barrièrebescherming.

Chatelier legt zelf graag de focus op ingrediënten als kamille, rozemarijn, calendula, vitamine C, melkzuur en teunisbloem. De poederachtige geur maakt de beleving nog fijner. Het moet gezegd.

Duurzaamheid is belangrijk voor Laura Kaats, ze wijdt er op haar website een apart hoofdstuk aan. Voor mij ademt Chatelier de sfeer en het genot van La Mer, maar dan in het organic segment.

Gladskin Scrub Gel to Milk

Ik ken Gladskin al vele jaren, ik heb in 2103 de oprichters van dit Nederlandse merk geïnterviewd, en we schreven regelmatig over de bijzondere formulering van het merk, gebaseerd op het elimineren van pathogene bacteriën die ontstekingen op de huid kunnen veroorzaken.

Bacteriofagen

Micreos Human Health, waaronder Gladskin valt, ontwikkelde in 2013 een formule waarbij gebruik gemaakt werd van bacteriofagen – wat bacterie-eters zijn. Dit zijn ongelofelijk ingenieuze anti-bacteriële virussen die geen effect op mensen, dieren of planten hebben maar wel van nature in grote aantallen op ons lichaam voorkomen, evenals elders in het milieu, van land tot oceaan. In die eerste jaren hebben we ook mensen producten laten testen voor hun rosacea en acne. De resultaten waren wisselend goed.

Mooi vind ik dat Galdskin ruim tien jaar later nog bestaat, en dat Gladskin nu een scrub heeft, die van gel in een milk verandert, met een superklein ingrediëntenlijstje: lekker clean in mijn optiek. Er zit alleen hydrogenated polydecane in, glycerine, microcrystaline cellulose, sucrose palmitate en tocopherol.

De scrub is speciaal bedoeld voor mensen met een gevoelige huid, waaronder ook mensen met ontstekingsreacties van de huid. Check overigens ook de nieuwe cleansing bar, een aanrader voor onder de douche!

Mothr Earth Proof Lip Serum

Nog een Nederlands merk! Dit organic skincare merk is opgericht door Andrea van Reeken-Slee. Hoewel ze een graad in de Economische Psychologie heeft en communicatie adviseur werd en later een psychologiepraktijk opende, kon ze de liefde uit haar jeugd voor de natuur niet bedwingen. Ze stapt in de complementaire geneeskunde en ontwikkelt haar uiteindelijk haar eigen skincare lijn.

Vier stappen

De lijn is compact, hij bestaat uit vier stappen. Standaard. Een reiniging, een serum, een olie die het elixir genoemd wordt en een barrièrecrème. Mooi! Echter wil het toeval dat ik ook nog een lipserum ontving, en juist daar wil ik het over hebben. Helaas is het (nog) niet te koop. Maar voor mij was het wel de binnenkomer.

Een dikkige olie die heerlijk op de liphuid versmelt en je meteen de kans geeft om het hele mondgebied even lekker mee te masseren.

Maar goed, omdat hij er (nog) niet is, wil ik nog wel wat kwijt over de andere producten. De cleanser reinigt, scrubt mild, maar kun je ook even als een masker laten intrekken. Het serum is een vloeibare moisturizer en daarover heen breng je de olie – het elixer aan. Dit is leuk, ik doe het namelijk altijd anders om. Ik verzegel mijn olie met daarover heen de moisturizer. Maar Mothr is dan nog niet klaar in haar skinroutine, stap 4 is namelijk de verzegeling met een barrièrecrème.

Ik vind dat er uitstekend over nagedacht is. Alle producten zijn fijn in te masseren, en voor wie ervan houdt: alles is organic plantaardig en ook nog Nederlands. Nu maar hopen dat het lipserum snel komt, want het is echt lekker.

Lees ook