Is er echt verschil? En hoe zit het met niacine dan?

03:48 - 02:17
luistertijd 03:48 - leestijd 02:17

Nu de cosmetica wereld steeds meer ‘vergroent’ stel ik mezelf ook steeds vaker de vraag of een plantaardige variant van een werkzame stof beter kan zijn dan een synthetische. Dit stelde ik al ter discussie met bakuchiol, nu kijk ik even naar niacinamide, de meest beroemde en veelzijdige werkzame stof van dit moment.

Merken die louter met planten formuleren zullen je al snel vertellen dat een plantaardig niacinamide beter is dan de synthetische variant die nu heel veel gebruikt wordt. Maar is dat ook zo, wat zijn de argumenten?

Plantaardig niacinamide wordt gevonden in bladgroenten, aardappelen, noten en zaden, maar ook in bananen. Leuk, ik wist dat eigenlijk ook niet. Dat betekent dus dat we deze heilzame stof ook binnen krijgen, en dat is goed voor de energiehuishouding en de aanmaak van vetzuren.

Het gekke is dat zodra het over de stof gaat die je binnenkrijgt heet het niacine (nicotinezuur en nicotinamide), en wat we op de huid smeren heet dan niacinamide. Wat is het verschil? Het is immers allebei vitamine B3.

Het verschil tussen niacine en niacinamide

  1. Chemische structuur: Niacine en niacinamide hebben een vergelijkbare, maar toch verschillende chemische structuur. Niacine staat ook bekend als nicotinezuur, terwijl niacinamide bekend staat als nicotinamide. Het belangrijkste verschil tussen hen is dat niacinamide een amidegroep heeft, terwijl niacine een zuurgroep heeft. Scheikunde, vergeet het maar weer;-)
  2. Effecten op de huid: Hoewel beide stoffen in cosmetica gebruikt worden, hebben ze toch iets verschillende effecten. Niacine kan roodheid en ontstekingen, waaronder acne, iets beter verminderen. Niacinamide is weer goed om de verhelderende eigenschappen en het globale anti-aging effect.
  3. Bijwerkingen: Niacine kan bij hoge doses bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, zoals blozen en een warm gevoel in het gezicht en de nek. Niacinamide heeft deze bijwerkingen niet, zelfs niet bij hoge doses, waardoor het over het algemeen beter verdragen wordt.
  4. Gebruik in supplementen: Beide stoffen kun je tegenkomen in supplementen, toch zie je niacinamide meer in cosmetica en niacine in supplementen omdat het een duidelijker energiegevend effect op het lichaam heeft. Maar hoe dan ook, niacine en niacinamide zijn dezelfde bron van vitamine B3.

Dan de hamvraag: is plantaardig niacinamide beter?

Er wordt gezegd dat de biologische beschikbaarheid van plantaardig niacinamide beter is, wat betekent dat het makkelijker wordt opgenomen. Echter is hier geen duidelijk bewijs voor, vooralsnog. Interessant is wel weer de stelling dat als plantaardig niacinamide in een verder ook plantaardige formulering is opgenomen dat de stoffen met elkaar een extra synergie kunnen aangaan, elkaar kunnen versterken. Hier zou wel meer onderzoek naar gedaan moeten worden, om de stelling helder te krijgen.

Omdat de werking van de plantaardige en de synthetische variant vrijwel hetzelfde is, zal het een persoonlijke keuze zijn: ga je voor plantaardige skincare, of maakt jou dat niet uit? Leef je milieubewust en wil je je ecologische voetafdruk verkleinen, dan kan plantaardig ook een keuze zijn.

Let vooral op de concentratie

Het is belangrijker vooralsnog dat je let op de concentratie van de stof, om een gegarandeerde werkzaamheid te krijgen. Huidtherapeute Sacha Sommers vertelde ons al eens dat de effectiviteit wetenschappelijk aangetoond bij 5%, en dat is ook wel de ondergrens is. Vanaf 10% bereik je echt de maximale capaciteit van de stof. We zien momenteel al producten met 20%, waaronder een verhelderend gezichtsserum van Paula’s Choice.

Tip!

Madara’s plantaardige alternatief voor niacinamide. Voor een stralende, egale teint, als je huid van nature vetter is. Je shopt dit multifunctionele organic serum hier online.

Lees ook