Plantaardig bakuchiol kan psoralenen bevatten en dat is flink irriterend

04:30 - 02:42
luistertijd 04:30 - leestijd 02:42

Bakuchiol is een hele populaire vervanger geworden van retinol. De reden is dat het niet alleen een plantaardige stof met dezelfde werking op de huid, maar ook minder irriterende bijwerkingen kent. Toch is de stof minder onschuldig dan men tot nu toe aannam.

Vitamine A derivaten

Van vitamine A en haar derivaten is bekend dat ze via een speciale receptor die gevoelig is voor deze stof, en die op elke huidcel zit, de collageen- en elastine weefsels een prikkel kan geven. Ook helpt de stof dode huidcellen sneller te verwijderen en helpt het bij het egaliseren van pigmentverstoringen.

Percentages naar beneden bijgesteld

Echter, van vitamine A-zuur was al bekend dat het heel pittig is, en daarom wordt dit al jaren alleen nog op doktersrecept voorgeschreven. De derivaten die de laatste jaren hun opgeld deden, waarvan retinol de meest bekende is, kunnen net zo irriterend zijn (in de gebruiks-opbouwende fase). Met ingang van 2024 is het percentage retinol dat toegestaan is in cosmetica in de EU zelfs naar beneden bijgesteld. Niet zozeer vanwege huidirritatie als wel dat we alles bij elkaar opgesteld als mens teveel vitamine A binnen kunnen krijgen en dat is ongezond.

De voordelen van bakuchiol

Dus, de cosmetica wereld was heel blij toen het plantaardige bakuchiol ten tonele verscheen. Het is niet alleen minder irriterend voor de huid (roodheid, branderigheid, schilfering), het heeft ook verhoogde antioxidant capaciteiten en is fotostabieler, wat betekent dat het minder snel uiteen valt als het in aanraking met licht komt.

De plant, eeuwenoud gebruik

Bakuchiol wordt vooral gewonnen uit de de zogeheten bakuchi-plant ofwel de Psoralea corylifolia. In het Nederlands heet het een Schuberwt. De plant komt voornamelijk voor in India en China voor. Vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen wordt het al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt, maar ook in de Ayurvedische leer.

Psoralenen

Het vervelende is echter dat bij extractie van de stof ook andere stoffen uit de specifieke delen van de plant mee kunnen komen, zoals psoraleen en isopsoraleen. Deze stoffen kunnen de huid ernstig irriteren bij blootstelling aan de zon. Deze stoffen behoren tot de zogeheten furocoumarinen.

Deze stoffen zijn voor een plant belangrijk om insecten te weren. Voor onze huid werkt dat helaas niet zo. Zoals ik al aangaf, kunnen ze gaan irriteren bij contact met zonlicht. De stoffen zijn namelijk in staat om UV-A licht te absorberen. Hierdoor ontstaat er een verhoogde vrije-radicaalreactie in de huid.

Wat zegt de wetgeving in de EU en VS?

Psoralenen zitten van nature ook in citrusvruchten en hiervoor is al verhoogde aandacht in de cosmeticawetgeving in Europa. Het SCCP heeft bijvoorbeeld al een advies uitgebracht over furocoumarinen in cosmetica, waarin wordt gesteld dat de totale concentratie furocoumarinen in geen enkel cosmetisch eindproduct, ongeacht de bron, 1 ppm mag overschrijden. In de VS is de wetgeving er luchtiger over. Daar mag een cosmeticum waarin psoraleenachtige stoffen zitten niet boven de 15 ppm komen, wat overeenkomt met 0,0015%.

Datasearch

Een datasearch op Internet levert alsnog weinig relevante documentatie op aangaande psoralenen in het materiaal. De meeste bronnen vertellen dat het een veilig alternatief is. Een enkeling zegt wel dat er meer wetenschappelijke data moet komen voor onderbouwing van claims in het algemeen, voor de huid. Ook lezen we adviezen over niet meer dan 1% bakuchiol in een cosmeticaproduct.

Harvard University vindt de stof veelbelovend maar nog te weinig onderzocht. De kritische database van de Environmental Working Group acht de stof vooralsnog veilig en geeft daarvoor groene scores op irritatie, hormoonverstoring, milieuverstoring.

Echter, het artikel waarop ik nu mijn verhaal baseer komt uit het Amerikaanse vakblad voor cosmetologie Cosmetics & Toiletries, en bevat de meest recente inzichten. Het laatste woord zal er zeker nog niet over gezegd zijn. Het is goed alert te blijven op stoffen die wij op onze huid aanbrengen.

Binnen gekomen reactie van Esse Skincare op dit artikel, per 16 januari 2024: ‘Het is erg belangrijk dat de olie uit deze plant gezuiverd wordt, zodat er ook zuivere bakuchiol overblijft voor gebruik in skincare.’


Lees ook