Lumino-Derm remt overpigmentatie af en maakt de huidbarrière sterker, dus minder gevoelig voor UV-straling

08:12 - 04:55
luistertijd 08:12 - leestijd 04:55

Wist je dat 20% van de wereldbevolking kampt met pigmentproblemen in het gezicht. Cosmetica ontwikkelaar en dermatoloog Tiina Meder liep al jaren met het idee rond om een ultiem huidverhelderend product te ontwikkelen. Maar wel een die geen irritatie geeft, want de meeste stoffen die er nu zijn doen dat wel, of ze werken te langzaam. Tiina dook in de wereld van cysteamine en maakte haar droomformule. ‘Met Lumino-Derm krijg je de mooiste heldere huidtint die voor jou is weggelegd.’

Droomformule waar lang aan gewerkt is

Tiina is de founder van het merk Meder en ik volg haar al jaren. Ik heb haar ook persoonlijk ontmoet en haar skincare al uitgebreid getest. En niet alleen ik, ook vrouwen om mij heen heb ik er kennis mee laten maken, en ik hoor alleen maar lovende reacties. Tiina heeft een haarscherp gevoel voor werkzame, veilige stoffen, en wil ten allen tijde het huidmicrobioom van je huid intact houden. Voor Tiina geen zuren, en ook geen retinol.

Geen zuren en geen retinol!

Tiina: ‘Al deze stoffen versnellen de celvernieuwing en vernietigen melanine, maar daarmee verzwakken ze ook de natuurlijke afweer tegen UV-straling. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Een kwetsbare huid is per definitie gevoeliger voor UV-straling en pigmentproblemen. Zelfs hoge spf bescherming zal nooit voldoende zijn voor huiden die gecompromitteerd zijn door retinoiden en zuren.

Niet irriteren

Tiina wil de huid niet irriteren, maar samenwerken met de huidcellen. Het was haar grootste wens (op de ontwikkeling van een ultiem spf product na – wat wellicht ooit nog komt) om pigmentissues aan te kunnen pakken.

Drie eigenschappen

Het werd Lumino-Derm. Een uitgekiende mix van werkzame stoffen die overproductie van pigment vanuit melanocyten afremt, huidverhelderend eigenschappen heeft en de huidbarrière in haar meest optimale beschermende staat brengt.

Respect voor melanine

Tiina: ‘Lumino verwijst naar licht, en dat is precies wat hier wordt gedaan: de natuurlijke (ook de donkere) huidtint verhelderen. Het is niet oplichtend, we gebruiken geen whitening ingrediënten, we maken geen melanine kapot.’

Tiina heeft heel wat werkzame stoffen hiervoor bestudeerd. Niacinamide vindt ze prachtig, ‘maar het duurt gewoon te lang voordat je daar een huidverhelderend effect van ziet. Dan moet je minimaal zes maanden smeren. De winnaars waren altijd de zuren en de retinoiden, maar die gebruik ik niet.’

Tiina’s cocktail

‘Ook tranexaminezuur is interessant maar niet afdoende bij hormonaal veroorzaakte pigmentvlekken. Toch heb ik de stof wel verwerkt in mijn formulering. Samen met zoethoutwortelextract, niacinamide en resveratrol. Een aantal probiotica stammen helpen ondersteunend bij het normaliseren van pigmentproductie.

Melanine: van bruin naar goud

‘Maar dragend is voor mij het aminozuur cysteamine. Het komt in ons lichaam voor en werkt als een vrije radicalen vanger. Het werkt fantastisch, het enige probleem is de geur die zwavelachtig is. Ik heb hem ingekapseld waardoor je dat probleem oplost. Cysteamine heeft ook de potentie om de kleur van melanine lichter te maken in de cellen. Hoe bijzonder is dat: van een donker bruin naar een gouden tint melanine.

Een poortje naar binnen

Het zou geen chemie zijn als er niet een bijzondere formulering omheen gebouwd was. Zo is de stof gecombineerd met een cocktail die PureWhite Ex50 genoemd wordt en bestaat uit twee peptiden die zijn ingebed in glycol- en melkzuur. Het zuur zorgt ervoor dat er een poortje op de cel open gaat waardoor PureWhite naar binnen kan, en in die cel ruimt het een overschot aan melanine op.

En het kan nog mooier vertelt Tiina: ‘Dit is een cyclisch mechanisme. De werking van de peptiden stopt als het melanineniveau in de cel weer normaal is. De receptoren op de cel geven dan een signaal af aan de peptiden dat het genoeg is geweest, en dat hij kan stoppen met zijn werk. Hoe bijzonder is het toch!

Wat vult tranexamine aan in de formulering?

Tranexaminezuur heeft het vermogen om de weg die melanine aflegt naar het huidoppervlak te blokkeren. Ook helpt het de huidtint te verhelderen. Verder heeft de stof het bijzondere vermogen om huidcellen die al niet goed meer zijn te helpen zichzelf ’te doden’. Dit is een vrij recente ontdekking van de stof.

Van zoethoutwortel extract is Tiina groot fan omdat het niet alleen een verhelderend maar ook kalmerend effect heeft. Dit helpt als er pigmentschade ontstaat na ontstekinkjes in de huid. Ook heeft het een melanine productieonderdrukkende eigenschap.

Vind hier een salon in jouw buurt voor productverkoop en behandelingen

Niet compleet zonder probiotica

Trots is ze ook op de verwerking van probiotica stammen die helpen de huidbarrière te versterken. Ook heeft de cocktail huidverhelderende eigenschappen. Iedereen die wel eens serieuze probiotische skincare gebruikt heeft, kan beamen dat het je huidteint mooier maakt. Tiina maakt gebruikt van een cocktail die Ecoskin heet en bestaat uit zowel pre- als probiotica. De pre-biotica ofwel de voeding bestaat uit bioecolia, maltodextrine, yacon extract, de probiotica zijn lactobacillus.

Welke producten zitten er in de lijn?

Er is een crème, die je zowel voor dag als nacht kunt gebruiken en een speciaal sheetmasker. Het is de bedoeling dat je de crème tot ca. 10 weken gebruikt, dan zul je de optimale verhelderde huidtint bereikt hebben. Je kan dit effect onderhouden met eens in de week een treatment met het sheetmasker.

Tiina raadt aan om voorafgaand aan de crème eerst een serum aan te brengen, bijvoorbeeld het antioxidant serum. Omdat je huid goed verzorgd wordt met de crème zijn andere producten niet nodig. Het is een compleet op zichzelf staande behandeling. Natuurlijk moet je wel een spf overdag er overheen doen. Kies een spf naar keuze met een factor 50 die ook goed aan de huid hecht.

Tiina doorbreekt een vicieuze cirkel

Tiina: ‘Ik ben zo overtuigd van de verhelderende en beschermende werking van Lumino-Derm. Vrijwel alle middelen die er nu zijn leiden juist tot hyperpigmentatie omdat ze de huid gevoelig maken waardoor UV-schade makkelijker ontstaat. Je komt hierdoor in een vicieuze cirkel. In de winter ga je naar de skinspecialist om je pigmentschade te laten behandelen die in de zomer is ontstaan, en dit gebeurt telkens opnieuw. Er komt geen einde aan, en dat kost veel geld.

‘Het is mijn missie is het om deze cirkel te doorbreken. Ik geef je een kuurproduct en daarna is je huid in balans en sterk om zichzelf te beschermen. Je onderhoudt deze conditie met het masker.’

Vind hier een salon in jouw buurt voor productverkoop en behandelingen

Voor nu gaan we eerst lekker kennismaken met Tiina’s nieuwste producten!

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd om met de producten van Meder Beauty Science te werken, of wil je producten bestellen bij een Meder schoonheidsspecialiste? Neem dan contact op met Sumaja Beauty, +31 (0)6 40106491, +31 (0)6 50204728, info@sumajabeauty.com en bezoek de website www.sumajabeauty.com

Lees ook