Klorane, Yves Rocher, Dermasence, Weleda, Celenes

07:39 - 04:35
luistertijd 07:39 - leestijd 04:35

Ik ben alerter geworden op stoffen die irriterend zijn voor mens en milieu. Daar heeft de wereld waarin we leven, en hoe we met de ecosystemen van alles dat leeft, omgaan, alles mee te maken. Elke producent heeft wat mij betreft de plicht om veilige producten te ontwikkelen. Of het nou om cosmetica, voeding, gebruiksvoorwerpen gaat.

Europese cosmeticawetgeving is streng, maar zeker niet statisch, dus….

Natuurlijk, om ons te beschermen bestaat er wetgeving. Maar wetgeving is niet statisch, en onderhevig aan telkens nieuwe inzichten. De cosmetica industrie heeft de afgelopen jaren al heel grote stappen gemaakt, en de EU wetgeving voor persoonlijke verzorgingsproducten is serieus strenger dan die in de USA bijvoorbeeld.

Bijdragen aan bewustwording

Ook al zitten de percentages nu in een veilige marge, het is niet gezegd dat onze INCI-lijstjes op cosmetica producten er over tien jaar toch weer anders uitziet.

Wat vind ik clean?

Liever geen siliconen, vooral geen hormoonverstorende stoffen (waaronder zonnefilters), geen stoffen die de huidbarrière onnodig compromitteren, geen parfumstoffen die allergene componenten hebben, geen irriterende wasactieve stoffen….

Celenes Thermische gezichtsgel crème

Celenes is een Zweeds merk, het bevat 95% stoffen van natuurlijke oorsprong, geen mineralie olie en geen alcohol. Dit product is hydraterend en verfrissend, het heeft een zachte, natuurlijke geur. Het zit in een handige pompflacon. Er wordt gebruik gemaakt van mineralen, algen ingrediënten waaronder micosporine en glycerine.

De emulsie geeft een heerlijk zacht huidgevoel, een klein beetje was-achtig lijkt het. Goed gedaan, want er zitten geen siliconen in, maar wel lekker veel glycerine! Overigens is het merk niet 100% clean wat mij betreft: er wordt wel gebruik gemaakt van het conserveermiddel phenoxyethanol, en ook van ppg-3 benzyl ether myristate dat een synthetische stof is die verzachtend werkt maar ook andere stoffen in een formulering soepeler maakt. Ook zit er parfum in.

Toch verdient het een nadere kennismaking. De Nederlandse website vertoont hiaten in het taalgebruik, de internationale website is heel goed. Duurzaamheid krijgt een aparte tab op de website. Er zijn ook diverse milieuvriendelijke zonproducten te koop. De prijzen zijn heel vriendelijk.

Yves Rocher Foot Soothing Iced Gel

Het blijft leuk om een merk dat al zoveel decennia meegaat op de voet te blijven volgen. Yves Rocher, als tienermeisjes kochten we het graag via postorder want je kreeg er heel veel samples bij, en het magazine was verrukkelijk om door te spitten!

Nu even aandacht voor de voetgel met mint! Je ruikt het en je voelt het, het is echt heerlijk! De gel laat een superglad laagje achter op de huid van je voeten.

Het wordt eigenlijk aangeraden bij oververhitte voeten. Superfijn na een dag werken in dichte schoenen, maar ook heerlijk na bad en/of pedicure. Door het verkoelende effect kan de temperatuur met 2 graden Celcius afnemen, zo lees ik. Durf je het aan? Kan prima hoor;-) Het effect houdt ook wel een half uurtje aan.

De ingrediëntenlijst is kort, maar, ben je gevoelig voor munt in cosmetica, en voor alcohol (beide van natuurlijke oorsprong), dan kun je deze gel beter niet gebruiken, maar anders is het lekker, en ook nog eens spotgoedkoop!

Annemarie Borlind Natu Collageen Boost Plumping Lip Serum

Dit is interessant, nu eens geen balm maar echt een serum waarmee je je lippen verzorgt tegen droogte maar de huid ook een lichte aanspanning geeft. Ja, een beetje plumping dus.

Het heeft een lichtzoetige smaak als je het proeft. Als je het aanbrengt ben je even geneigd je lippen wat gymnastiek te geven omdat die huidspanning dus voelbaar wordt. Er zit ook bentonite in, dit is een kleisoort die erom bekend staat een aanspannend, egaliserend effect aan de huid te geven. Ik heb ooit een supergoed werkende oogcrème ervaren met deze stof.

Het collageen dat erin zit is van niet-dierlijke afkomst. Het collageen wordt samengesteld uit mais, soja en tarwe-eiwitten. Overigens wel apart dat je het dan collageen noemt, want dat is het natuurlijk niet. Het complete product is vegan.

Klorane Make-up Remover Cleansing Cream

Het Franse merk dat al vele decennia beroemd is om haar haarverzorgingsproducten heeft binnen het cleansing assortiment een royale reinigingscrème uitgebracht in een tube van 200 ml. Geschikt voor alle huidtypen, 98% is van natuurlijke oorsprong.

Het ingrediëntenlijstje is behoorlijk kort en dat is fijn. Ik heb ook werkelijk niets op de stoffen aan te merken, zelfs op de wasactieve stoffen niet. Het is onder meer verrijkt met hydraterende plantaardige glycerine en voedende biologische zonnebloemolie. Er zitten geen zeepstoffen en sulfaten in.

Hoe goed dit product reinigt, heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar gezien de huidvriendelijkheid en de prijsvriendelijkheid, zou ik dit product zeker op een boodschappenlijstje zetten.

Even zoek hoor, waar je Klorane koopt!

Weleda Versterkend Serum

Weleda heeft het afgelopen jaar meer oog gekregen voor de verouderende huid die specifieke aandacht nodig heeft, niet alleen qua vetstoffen, maar nu ook dus met versteviging. In de beroemde Skinfood serie kwam een voedende nachtcrème uit.

En nu is daar ook een ‘versterkende’ lijn met Blauwe gentiaan en Edelweiss. Een serum en een dagcrème. Hoe leuk is dat! Het serum komt in een glazen flacon met een pipet. Het serum is melkachtig en laat een goed voedend laagje achter op de huid met een lichte glans. Het ruikt, zoals je van Weleda mag verwachten zalig, natuurlijk. Met lavendel, mandarijn en sandelhout.

De formule is 100% plantaardig en bestaat voor 80% uit biologisch geteelde stoffen. Zoals in natuurlijke producten vaak voorkomt, kunnen er wat geurstoffen in zitten waar je eventueel gevoelig voor kan zijn zoals citronellol, limonene, linalool. De percentages daarvan zijn zeer laag.

Mooi is de start van de lijst met olijf-fruitolie (gewonnen uit de pulp) en glycerine. Er zit wat alcohol van natuurlijke oorsprong in. Het serum hecht perfect aan je huid. Mooi combineren met de dagcreme dus!

DermaSence Chrono Retare Activating Cream

Dermasence is een mooi, helder geformuleerd en no-nonsense skincaremerk uit Duitsland. Corine heeft al eens producten gereviewed.

Bij alle formuleringen wordt goed opgelet of ze niet irriterend voor de huid zijn. In dit geval is een beetje irritatie wel de bedoeling. In de Chrono Retare zit een bijzondere Activating Cream met met milde fruitzuren, maar ook met groene thee om de rijpere huid weer een beetje ‘aan te zetten’ voor wat extra stimulatie van de celvernieuwing, die immers aanzienlijk vertraagt naarmate je ouder wordt.

Dit product bevat een mild concentraat fruitzuren om de huid weer wat gladder en zachter te maken en extra beschermers tegen oxidatieve stress, zoals groene thee en rode wijn extract. Je kunt het als een nachtcrème gebruiken. Het is speciaal voor vrouwen in de overgang bedoeld.

Het is niet per se plantaardig, maar wel zacht. Er zit ook geen phenoxyethanol in als conservering maar dehydroacetic acid dat ook toegestaan is in biologische huidverzorging (dehydroazijnzuur).

Lees ook