Minerale of toch plantaardige olie? Hans doet onderzoek!

03:31 - 02:06
luistertijd 03:31 - leestijd 02:06

Cosmetica op basis van natuurlijke, plantaardige oliën is niet per se beter of veiliger dan producten die minerale oliën bevatten. Maar plantaardige oliën zijn beter voor het opbouwen en in stand houden van een gezonde huidbarrière.

olie

Natuurlijke ingrediënten of minerale oliën?

Kiezen voor cosmetica die is gemaakt van natuurlijke, plantaardige ingrediënten of een product dat minerale oliën en synthetische ingrediënten bevat heeft vooral te maken met wat je van een product verwacht.

Heb je bijvoorbeeld last van een extreem droge huid, dan heb je meer aan een product dat minerale oliën bevat. Dat houdt het vocht nu eenmaal beter vast. Daarnaast is bij gebruik van natuurlijke ingrediënten de kans op allergieën net wat groter.

olie

Zacht en glad

In het algemeen is cosmetica op basis van plantaardige olie echter heilzamer voor de huid en dan met name voor de huidbarrière, de beschermende laag die de opperhuid bij elkaar houdt en schadelijke stoffen buitensluit.

Daarnaast houdt een gezonde, intacte huidbarrière je huid zacht en glad en beschermt het tegen infecties. De positieve werking van plantaardige oliën op de huidbarrière werd onlangs weer bewezen in een wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek uit Bangladesh

Een aantal dokters van het Dhaka Shishu Ziekenhuis in Bangladesh heeft namelijk uitgezocht hoe ze de huid van te vroeg geboren baby’s het beste kunnen beschermen.

In ziekenhuizen, hoe schoon en steriel ze ook zijn, loop je nu eenmaal sneller een infectie op en dat geldt zeker voor te vroeg geboren baby’s. Hun huidbarrière is slecht ontwikkeld, waardoor ze ieder beetje extra bescherming kunnen gebruiken.

olie

De test

De artsen testten zowel producten met minerale olie als producten met plantaardige olie. Het bleek dat eenvoudige zonnebloemolie het beste werkte: de huidbarrière van de baby’s werd beter en ze kregen minder vaak huidinfecties.

Dat de zonnebloemolie het beste werkt om de huidbarrière te verbeteren is niet vreemd. De basisstructuur van alle zaadoliën is grotendeels gelijk aan de structuur van de olie die de huid zelf produceert.

Als je ze op de huid smeert zullen ze dan ook sneller en beter in de hoornlaag, de buitenste laag van de huid, trekken en zo de huidbarrière verbeteren. Minerale olie blijft eerder op de hoornlaag liggen.

zonnebloem

Bescherming

Als je van een cosmeticaproduct alleen verwacht dat het vocht vasthoudt, dan zijn beiden net zo goed en werkt een product met minerale oliën misschien zelfs beter. Maar de beschermende functie van de huidbarrière heeft dus meer aan een plantaardige olie.

En dan hebben we het natuurlijk nog niet gehad over huidgevoel: minerale olie is daar natuurlijk geen goede keuze. Echter kan het een overweging zijn bij een zeer droge huid. Ook bij littekens die nog redelijk jong zijn kan vaseline bijvoorbeeld helpen tegen de uitdroging van de littekens, als een extra barrierelaagje. Keep it mind;-)

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook