Van hoge concentraties tot elke dag exfoliëren… deze cosmetica scheikundige ze geeft tips die je nog niet wist!

08:19 - 04:59
luistertijd 08:19 - leestijd 04:59

Je schaft prachtige huidverzorgingsproducten aan, je brengt ze zorgvuldig aan op je gezicht en vervolgens wordt je huid slechter. Pardon? Op haar bekende blog Lab Muffin legt scheikundige Michelle uit hoe dat kan gebeuren.

labmuffin

Huidverzorging vanuit wetenschappelijk oogpunt

Dertiger Michelle woont in Sydney, Australië. Ze is scheikundige én cosmetisch scheikundige. Omdat ze vond dat er te weinig betrouwbare informatie beschikbaar was over de wetenschap achter cosmeticaproducten, startte ze tien jaar geleden Lab Muffin. Op haar blog legt ze duidelijk en eerlijk uit hoe huidverzorging wetenschappelijk gezien werkt, op een manier die iedereen kan begrijpen. In dit artikel legt ze uit hoe vijf hardnekkige beautymythes je huid kunnen verpesten.

Mythe 1: Hoge concentraties actieve ingrediënten zijn altijd beter

Het is logisch dat we dat geloven. Als 5% van iets goed is voor je huid, dan is 10% ongetwijfeld twee keer zo effectief en 15% nog beter. Maar helaas, zo werkt het niet. Vergelijk het met het eten van hamburgers: Eén hamburger is lekker, twee burgers een lekkerder, maar als je er vijf eet word je toch ietwat misselijk. Of, beter nog, de ingrediënten van een cake. Een theelepel vanille-extract is zalig, twee is nog zaliger. Een heel flesje is teveel van het goede en een cake die helemaal is gemaakt van vanille-extract is geen cake meer.

 

ingredienten

Irritatie kan leiden tot ontsteking

Zo werkt het ook met huidverzorging. Er moeten niet te weinig en niet teveel actieve ingrediënten in zitten maar precies genoeg. Zitten er te weinig in een product dan heb je er niets aan. Zitten er teveel in, dan merk je vooral iets van de bijwerkingen: je huid raakt geïrriteerd, wordt rood en glimmend, je huidbarrière is kapot. Zelfs een plens water op je huid doet al pijn. Je huid is niet beter maar slechter geworden. Doorsmeren, onder het motto ‘mijn huid went er wel aan’ is geen goed idee. Irritatie kan leiden tot ontsteking en dat kan weer leiden tot ellende als vroegtijdige veroudering of acne.

acne

Maak je huid blij

Kies dus voor een concentratie aan actieve ingrediënten waar je huid blij van wordt. Ga je voor een product waarvan er varianten zijn qua percentage actieve ingrediënten, begin dan altijd met het laagste percentage. Denk niet aan grote stappen, snel thuis. Want dat bestaat niet.

Mythe 2: een schilferige huid moet geëxfolieerd worden

Het lijkt zo logisch: huidschilfers laten los van je huid, dus je helpt je huid met een exfoliant. Toch is dat niet altijd goed. Soms gaat je huid schilferen omdat het natuurlijke proces van afstoting van oude huidcellen is verstoord. En dan maken exfolianten het probleem erger. Is je huid niet alleen schilferig maar ook rood en geïrriteerd, blijf dan ver uit de buurt van exfolianten.

scrub

Laat je huid met rust…

Smeer er hooguit een milde, kalmerende crème op, of desnoods een beetje vaseline. Een gebrek aan vocht kan het proces van huidvernieuwing en dus het afstoten van oude, dode huidcellen verstoren en een beetje hydratatie kan dat probleem oplossen.

Doe voorzichtig!

Maar goed, soms wil je snel af van schilfers, bijvoorbeeld als je net foundation op wil brengen. Is dat het geval, verwijder de schilfers dan voorzichtig met een vochtige handdoek of de meest milde peelingcrème die je in huis hebt. Maar in alle andere gevallen moet je je huid echt met rust laten.

peeling

Mythe 3: Je moet elk actief ingrediënt elke dag gebruiken

Met een lange dagelijkse beautyroutine is niks mis. Maar als je elke dag elk actief ingrediënt wil gebruiken en daarom elke dag tien verschillende crèmes op je huid smeert ben je toch een beetje aan het overdrijven. En daar wordt je huid niet blij van. Je kunt ook teveel smeren.

creme

Eén of twee keer per week

De meeste actieve ingrediënten hoeven echt niet elke dag gebruikt te worden. Eén of twee keer per week is voldoende. Zo is door onderzoek duidelijk dat tretinoïne maar eens in de drie dagen moet worden gebruikt om effectief te zijn. En vitamine C blijft drie dagen actief in je huid. Exfoliëren hoef je maar eens of hooguit twee keer per week te doen.

vitamine c

Dagboekje

Je hoeft dus niet alles elke dag te gebruiken. Kijk goed naar je huid en gebruik alleen wat echt nodig is. Teveel smeren is gewoonweg niet goed voor je huid. Hou daarom bij wat je op je huid smeert en hoe je huid daarop reageert. Maak foto’s en hou een dagboekje bij.

e book

Michelle’s eBook

Wil je weten hoe je kunt weten wat je huid nodig heeft, lees dan het eBook van Michelle: The Lab Muffin Guide to Basic Skincare. Michelle werkt zelf met een cyclus van drie nachten: de eerste nacht gebruikt ze een retinoïde, de tweede nacht een exfoliërende crème en de derde nacht iets milds, met bijvoorbeeld wat vitamine C of niacinamide. Kijk zelf wat voor jou het beste werkt.

Mythe 4: Het maakt niet uit wat voor reinigingsproduct je gebruikt

Het lijkt logisch om te denken dat het niet uitmaakt waarmee je je gezicht reinigt omdat je je gezicht toch meteen weer afspoelt. Toch is dat niet zo. Hoe en met wat je je gezicht reinigt maakt een enorm verschil uit voor je huid.

reiniging

Lage pH en hydraterende ingrediënten

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar reinigingsproducten. Bijvoorbeeld hoe ze milder gemaakt kunnen worden en om te voorkomen dat je er acne van krijgt. Een goed reinigingsproduct heeft een lage pH-waarde en bevat hydraterende ingrediënten. Desalniettemin zijn er nog steeds reinigingsproducten op de markt die zich van al dat onderzoek niks aantrekken. Lees voor aanschaf van een nieuw product altijd wat reviews van mensen die grofweg hetzelfde huidtype als jij hebben.

Voorkom ellende

Pas op met hele grondige reinigingsproducten. Ze verwijderen vet en vuil weliswaar goed maar halen ook veel vocht uit je huid, waardoor het vet snel terugkomt en een laagje op je huid vormt. Je huid voelt strak aan en make-up blijft niet goed zitten. Door een mild reinigingsproduct te gebruiken voorkom je die ellende.

water

Let ook goed op de temperatuur van het water – niet ijskoud, niet gloeiend heet. Maak reinigingsborsteltjes en dergelijke regelmatig schoon.

Mondmasker

Tenslotte: nu we vaak een mondmasker dragen is het belangrijk om de huid die door het masker is bedekt goed te verzorgen om zo de kans op huidirritatie te voorkomen. Gebruik daarvoor wat miccelair water of een mild reinigingsdoekje.

mondkapje

Mythe 5: Alle zonneproducten voelen vervelend aan

Dit was ooit wel waar. Zonneproducten hadden weliswaar de juiste SPF, beschermden goed tegen de schade door de zon maar voelden rottig aan, vormden een irritant laagje op je huid en zorgden voor verstopte poriën. Voor velen een reden om te weinig of helemaal geen zonneproduct te gebruiken.

zonnebrand

Veilig voor mens en milieu

Gelukkig is er veel veranderd. De nieuwe generatie cosmeticamerken luistert beter naar wat hun klanten willen en daardoor zijn er nu veel betere en fijnere zonneproducten op de markt. Ze zijn veilig voor mens en milieu en voelen veel prettiger aan op de huid. Breng een zonneproduct elke dag aan maar gebruik niet teveel per keer, een kwart theelepel is genoeg voor je hele gezicht.

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook