Ontdek snel wat jij misschien in je routine verkeerd doet!

07:56 - 04:46
luistertijd 07:56 - leestijd 04:46

In onze zoektocht naar een all-over glow, maken we vaak gebruik van populaire make-up, huid en haar hacks die we op social media zijn tegengekomen. Maar niet alle adviezen zijn even goed om op te volgen. Experts uit de internationale beauty industrie ontrafelen daarom een aantal veelvoorkomende beautymythes.

mooie huid

  1. De kleur van je concealer en foundation moeten matchen 

“Niet waar”, zegt make-upgoeroe Gucci Westman. “Onze huid bestaat uit zoveel verschillende tinten. Elk deel van het gezicht heeft weer een andere kleurtoon. Meestal is de kleur onder onze ogen en op de T-zone wat lichter. Rond de uiterste randen van het gezicht, richting de haarlijn, is het juist wat donkerder.”

Kies daarom juist voor een concealer die een halve tot een volledige tint lichter is dan je foundation. “Het is belangrijk om deze twee tinten met elkaar te mengen om een egalere look te creëren.”

  1. Je hoeft geen skincare te gebruiken in de avond

Dit is een heel oud standpunt, maar daar is natuurlijk niks van waar. “De huid is ’s nachts in haar meest herstellende staat”, zegt celebrity make-up artist Lauren Napier. Een recente studie toont aan dat de groei en het herstel van cellen met DNA-schade door de zon inderdaad ’s nachts piekt.

“Het is dan ook essentieel om na een lange dag eerst make-up en ander huidvuil van je gezicht te halen”, adviseert Napier. Als het gaat om serums en crèmes, zoek dan naar ingrediënten zoals peptiden, ceramiden, antioxidanten en retinol om het herstel te optimaliseren.

  1. Vermijd lichaamsoliën en lotions voordat je je parfum aanbrengt

Parfumeur Kilian Hennessy zegt dat het tegenovergestelde een beter advies is. “Een goed gehydrateerde huid zorgt ervoor dat de geur beter tot uiting komt en ook langer blijft ruiken. Kies wel het liefst voor een ongeparfumeerde of neutrale bodylotion om te voorkomen dat geuren botsen.”

Je kunt natuurlijk ook voor een bodylotion gaan in dezelfde geur als je parfum, dit versterkt de geur alleen maar extra. Voeg voor een nóg langere levensduur ook een spritz toe op je haar. “Het haar is een fantastische geurdrager omdat het altijd een beetje vettig is. Dan houdt het de geur mooi vast”, zegt Hennessy.

  1. Retinol, retioïnezuur en retinylpalmitaat doen allemaal hetzelfde

“Hoewel ze allemaal verwant zijn, zijn ze niet precies hetzelfde”, zegt de New Yorkse dermatoloog Dr. Dendy Engelman. Retinoïde is een algemene term voor alle producten die retinoïnezuur (de actieve vorm van vitamine A) bevatten en is alleen op recept verkrijgbaar.

“Het verhoogt de collageenproductie, celvernieuwing en hydratatie. Je zult na verloop van tijd dus een verbeterde huidskleur, textuur en elasticiteit zien”, zegt Dr. Engelman. Retinol is een zwakkere vorm van actieve vitamine A en retinylpalmitaat is nog minder krachtig, maar ook het zachtst. “Ze moeten door de huid worden omgezet in retinoïnezuur, dus hiermee kan het langer duren om resultaten te zien.”

  1. Fijn haar heeft geen conditioner nodig 

“Shampoo verwijdert vuil, olie en andere onzuiverheden, maar het wast ook een deel van je natuurlijke oliën weg. Zelfs fijn haar heeft dus een beetje conditionering nodig”, zegt OUAI Haircare oprichtster Jen Atkin. Als je de juiste conditioner voor je haartextuur gebruikt, moet je deze van de aanzet tot de punten kunnen aanbrengen zonder dat je haar plat valt. Als je merkt dat je lokken snel slap worden, probeer dan een lichtgewicht leave-in conditioner. “Gebruik dit alleen op de uiteinden, vermijdt de wortels om te voorkomen dat het haar sneller vet wordt.’

  1. Je huid moet ‘ademen’ 

Huid ‘ademt’ niet en “hij functioneert hetzelfde, zelfs als foundation op hebt. Het is dus niet nodig om je huid een speciale vrije dag te geven”, zegt Dr. Engelman. “Het dragen van een product kan je huid zelfs helpen bij het beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en agressors van buitenaf. Het fungeert dan als een extra barrière en vult je huid tegelijk aan met ingrediënten die het nodig heeft om op zijn best de functioneren.”

huid

  1. Poeder is goed voor het matteren van de vette huid

Hoewel poeder olie absorbeert, kan het de teint er dof en vlak uit laten zien. “Het is alleen goed als je je huid hebt voorzien van gelijkmatige laagjes product, van huidverzorging tot make-up”, zegt Westman. Ze pleit voor een eenvoudig regime om daarmee overtollige olie op afstand te houden.

“Reinig en exfolieer licht met producten die zijn gericht op de vette huid. Breng vervolgens een lichtgewicht, matterende en vochtinbrengende crème aan. Als je glans nog extra wil bestrijden kun je een vleugje bronzer over de huid aanbrengen. Het houdt het matte, maar voegt tegelijk een gezonde glans toe.”

  1. De volgorde van je skincare routine maakt niet uit

Skincare layering is helemaal in! En terecht. Door je huidverzorgingsproducten op de juiste manier in lagen aan te brengen, worden ze zelfs effectiever. “Formules op waterbasis gaan altijd eerst”, zegt Lindsay Ellingson, mede-oprichteer van Wander Beauty.

“Als algemene vuistregel: breng eerst een toner of essence aan, daarna je oogverzorging, gevolgd door serums, een vochtinbrengende crème, olie (indien nodig) en zonnebrandcrème voor overdag.” Als je serum voor 100% op olie is gebaseerd, denk dan twee na voordat je het vóór je vochtinbrengende crème gebruikt, voegt Ellingson eraan toe. “Oliën kunnen vochtinbrengende crèmes binnendringen, maar niet andersom.”

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook