De onderzoekers pleiten voor een onmiddellijk verbod op implantaten totdat er veiliger producten zijn

04:07 - 02:28
luistertijd 04:07 - leestijd 02:28

In het toonaangevende internationale medische tijdschrift JAMA is vandaag gepubliceerd dat ook nieuwste generatie siliconen implantaten lekken. Hierover sprak een van de betrokken onderzoekers, Henry Dijkman vandaag in het tv programma Radar.

Er zijn al voldoende bewijzen inmiddels dat oudere generaties borstimplantaten siliconendeeltjes lekken, maar dit is nu dus ook bewezen voor de nieuwere prothesen, waarvan de industrie, maar ook vele artsen nog steeds vertelden dat zij veilig zijn.

henry dijkman

Dijkman nam met drie andere onderzoekers dossiers van 389 vrouwen door, verstrekt door het Radboud UMC. Deze vrouwen droegen zowel de ouderwetse vloeibare siliconen prothesen als de moderne vaste siliconen prothesen (die dus een vaste vorm hebben).

Bij 87 procent van de vrouwen zijn deeltjes van het implantaat op andere plekken in het lichaam gevonden, tot in de hersenen aan toe. Bij 92,5 procent van de vrouwen werden ontstekingsreacties aangetoond. Dit is mogelijk een verklaring voor de klachten die vrouwen ervaren na het nemen van een borstimplantaat.

Het onderzoek dat vandaag is gepubliceerd laat zien dat er qua gezondheidseffecten géén verschil is tussen de oude, omstreden, vloeibare siliconen en de nieuwe, ‘cohesieve’ implantaten. ‘Uit het eerdere onderzoek uit de jaren negentig bleek al hoe slecht die (vloeibare, red.) siliconen waren, en wat het causale verband is met klachten. Wij laten nu zien: met de nieuwe is het net zo. Hoogstens treden de klachten bij de nieuwe producten later op’, legt Henry Dijkman, een van de onderzoekers, uit.

De onderzoekers, waaronder ook een mamapatholoog, een onderzoeker van borstkanker cellen stellen nu heel stellig: ‘Het gebruik van siliconen borstimplantaten moet, tot de veiligheid is bewezen, worden stilgelegd.’

Dit is natuurlijk een ramp voor met name vrouwen die een amputatie aanbevolen krijgen door oncologen en die dan als pleister op de wonde de borsten dan willen vullen met implantaten, zodat er aan de buitenkant niets te zien is. Er zijn echt gezondere methoden tegenwoordig, zoals het gebruik van lichaamseigen vet. Echter wordt dit nog steeds niet vergoed door zorgverzekeraars. Als je dit wilt, kan het je  een slordige tienduizend euro kosten.

De toepassing lipofilling reconstructies verloopt nog via studies waarvoor je als patiënt aangemeld moet worden. Het is gewoon een schande. Ziekmakende implantaten worden vergoed, lipofilling voor reconstructie niet. Dit moet echt heel snel veranderen. Ook zou het beter zijn als complete amputaties vervangen worden door gedeeltelijke amputaties (huid-tepel sparend), zodat er nog wat borstweefsel bespaard blijft (klierweefsel eruit, wat vetweefsel behouden), waarbij je dan later altijd nog de keuze hebt om dat bij te laten vullen met lichaamseigen weefsel of het gewoon zo te laten, als een heel heel kleine borst.

Diverse ziekenhuizen zitten zo straks aan hun protocollen vast (en het totaal rigide zorgverzekeraarssysteem), dat vrouwen dit niet aangeboden krijgen. De regie in borstkanker zorg is nog altijd ver te zoeken. Wees alert.

Lees ook hier meer bij Radar, naar aanleiding van de tv-uitzending.

Wil je weten of jouw borstimplantaten lekken? Via deze eenvoudige haartest wordt het gecheckt!

 

Lees ook op BeautyJournaal:

Heb jij klachten? Meldt ze ook bij www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

beautyjournaal shop

Lees het boek Het Siliconenlek, van Don Croonenberg. En we adviseren ook het boek Borsten van Corine van Zweden over de rol van onze borsten in ons moderne leven – bij gezondheid en ziekte.

Heb je vragen aan ons, stuur ze dan via het contactformulier. We zorgen dat je altijd persoonlijk antwoord krijgt.

Lees ook