Het blijkt dat sommige genen in verband zijn gebracht met gedragskenmerken die verband houden met risicovol gedrag en verslavingen.

03:10 - 01:53
luistertijd 03:10 - leestijd 01:53

In onze westerse samenleving wordt een gebruinde huid als aantrekkelijk beschouwd. Het is een teken van goede gezondheid en rijkdom. Dit kan gedeeltelijk de toename van bruiningsgewoonten en UV-blootstelling verklaren. Veel factoren spelen echter een rol bij het zon zoekgedrag. Volgens een recent Engels onderzoek is er een relatie tussen zon zoekgedrag en genen die betrokken zijn bij verslavingen.

Zon zoekgedrag en genetica

De onderzoekers bestudeerden 2500 tweelingen uit TwinsUK cohort naar hun zon zoekgedrag en genetica. Door het gebruik te maken van identieke tweelingen kan men beter de relatie tussen zon zoekgedrag en genetische aanleg onderzoeken, dan niet-identieke tweelingen.

Vijf sleutelgenen

Vervolgens werden voor het genetisch aanleg vijf sleutelgenen (TMEM182, CADM2, MIR2113, MTMR2/CEP57/FAM76B en PLCL1/LINC01923/SATB2) geïdentificeerd die betrokken zijn bij het zon zoekgedrag. Deze analyse werd verkregen van 260.000 mensen uit een ander en eerdere cohort studies. Het blijkt dat sommige genen in verband zijn gebracht met gedragskenmerken die verband houden met risicovol gedrag en verslavingen. Deze zijn roken, alcoholgebruik, cannabis en het aantal seksuele partners.

alcohol

Verslavend karakter

De bevindingen van een verslavend karakter van zon zoekgedrag worden versterkt door de associatie van de loci op CADM2 en TMEM182 met verslavingskenmerken. CADM2 speelt een rol bij de regulering van gedragskenmerken en verslaving: bijvoorbeeld angstniveaus en cannabisgebruik, en ander risicovol gedrag, zoals het aantal seksuele partners en de neiging om snel te rijden. Alcoholgebruik speelt hierin ook een rol. TMEM182 wordt daarnaast in verband gebracht met rookgedrag.

Wat blijkt

Er is een genetische basis gevonden voor het zon zoekgedrag. Het toont aan dat het zoeken naar UV-blootstelling niet uitsluitend wordt beïnvloed door omgevings- of sociale factoren. Nog interessanter is dat zon zoekgedrag ook gedeelde genetische determinanten zijn met verslaving, andere gedragskenmerken.

Een aanbeveling van de onderzoekers is dat, bij het opzetten van huidkanker bewustzijn-campagnes, rekening gehouden moet worden met het feit dat een genetische aanleg voor het zongedrag ook een rol kan spelen.

Dermatoloog Francis Wu maakt zich zorgen: steeds meer Nederlanders krijgen huidkanker

Het aantal Nederlanders dat huidkanker krijgt groeit. In totaal kregen 15.836 mensen de diagnose in 2016, tegenover 14.738 patiënten een jaar eerder. Huidkanker is daarmee de meest voorkomende kankersoort in Nederland.

Mannen kregen iets vaker de diagnose dan vrouwen: 8.174 tegen 7.662 gevallen. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Nieuwe huidkankerpatiënten verdubbeld

Over de afgelopen 26 jaar is het aantal gevallen huidkanker met 308 procent gestegen, zo kregen in 1990 slechts 3.882 Nederlanders de diagnose. Ten opzichte van 2005 is het aantal nieuwe huidkankerpatiënten bijna verdubbeld.

Heb jij een vraag aan Francis Wu over je huid? Stuur hem naar het contactformulier van BeautyJournaal ovv Francis. Je krijgt altijd persoonlijk antwoord.

Lees ook:

Lees ook