Van drankjes en pillen tot huidverzorging!

06:17 - 03:46
luistertijd 06:17 - leestijd 03:46

Meer collageen in je huid nodig?

Collageen staat opeens weer volop op de agenda van de beautyindustrie. Er komen steeds meer collageenstimulerende producten bij. Van drankjes, pillen tot huidverzorging. Hoe werkt collageenstimulatie en wat is de beste methode hiervoor? Dermatoloog Francis Wu, tevens ontwikkelaar van huidverzorging, duikt erin.

Francis Wu

Dermatoloog Francis Wu

Wat is collageen?

Collageen is een lichaamseigen eiwit dat deel uitmaakt van het bindweefsel in bijvoorbeeld in de botten, bloedvaten en in je huid. Het bevindt zich in de huid, maar ook in haren, nagels, kraakbeen, bloedvaten en botten.

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen en tot wel 30 verschillende typen. Zo’n 90% in het menselijk lichaam is type 1. Het is  ook aanwezig in de middelste huidlaag, ook wel de dermis genoemd. Het geeft structuur en stevigheid aan je huid.

Aangemaakt door fibroblasten

Collageen wordt aangemaakt door fibroblasten en afgebroken door enzymen: de matrix metalloproteinasen (MMP). Bij een goede balans tussen aanmaak en afbraak van collageen, zorgt de extracellulaire matrix voor een mooie, stevige huid.

1% minder elk jaar

Vanaf het 30ste levensjaar vermindert collageen van nature met 1% per jaar. Wanneer er wordt afgebroken dan wordt aangemaakt, door bijvoorbeeld teveel zon, roken, slecht dieet, alcohol overmatig (meer dan 8 glazen per week), vermindert de stevigheid van de huid en ontstaan er rimpels en lijntjes.

cocktails

Op welke manier kun je collageenproductie stimuleren in de huid?

Er zijn diverse mogelijkheden om afbraak af te remmen en de productie te stimuleren: via huidverzorging, met supplementen, voeding, en met behulp van directe collageeninjecties in de tweede laag van de huid. Ook is er lichtapparatuur waarmee de productie gestimuleerd kan worden.

Trending: de collageen creme

Topicaal, smeren met collageenhoudende crèmes, is op dit moment trending. Het probleem is alleen dat de molecuulgrootte van het gebruikte collageen (uitgedrukt in Dalton, molecuul massa uitgedrukt in g/mol), te groot is om de huid te penetreren. Of het werkt is maar de vraag, je wilt immers toch dat een dergelijke crème ook het collageen in de huid stimuleert?

Er zijn collageen bevattende crèmes met een lager moleculair gewicht, maar de vraag is of het collageen zich huid-identiek gedraagt. Studies laten dit nog niet zien. Echter kan het toegevoegde collageen wel bijdragen aan hydratatie van de huid.

Er zijn ook werkzame ingrediënten in huidverzorgingsproducten waarmee je huideigen productie kan stimuleren: vitamine A en C en peptiden.

Waarom vitamine C zo belangrijk is

Vitamine C vormt samen met de aminozuren proline en lysine collageen in het lichaam. Het is belangrijk dat je deze stoffen via je voeding binnenkrijgt. Het zou interessant zijn om te kijken of de combinatie van de stoffen in huidverzorging ook werking heeft op het collageen.

Collageen supplementen

Supplementen met collageen zien we ook steeds meer. Collageen uit pillen of drankjes wordt in de maag en darmen afgebroken en omgezet in kleine aminozuurbouwsteentjes. Via de bloedbaan komen ze onder andere in de huid terecht en vandaar uit wordt het omgezet in collageen. De fibroblasten maken gebruik van deze bouwsteentjes. Deze aminozuur bouwsteentjes gaan niet alleen naar je huid, maar ook naar de nagels, haren, botten.

Collageen supplementen lijken iets te doen op het gevoel van hydratatie en verbetering van de huidstructuur.

En collageen uit je dagelijkse voeding?

Zoals gezegd, spelen de aminozuren proline en lysine een belangrijke rol bij de aanmaak. Proline wordt in het lichaam door biosynthese aangemaakt uit een ander aminozuur; glutaminezuur.

Hoe krijg je die zo belangrijke aminozuren binnen?

Proline zit in voedingsmiddelen zoals soja, zeewier, kaas, melk en eieren. Lysine is een essentieel aminozuur en moet uit voeding gehaald worden. Belangrijke bronnen van lysine zijn: melk, peulvruchten, vlees (rund, varken, kip, vis) zuivel, peulvruchten en tarwekiemen.

Met name lysine is belangrijk voor de elastine- en collageenaanmaak en het zogeheten crosslinken van collageen, wat een sterk bindweefsel oplevert. Vlees is de belangrijkste bron van lysine. Veganisten en vegetariërs kunnen hier een tekort aan krijgen. Lysine uit granen is niet voldoende.

Grootmoeders bouillon recept (bone broth) met botten, kraakbeen, gecombineerd met collageen stimulerende groenten met veel vitamine C, zoals rode paprika, wortelen, bieten, prei, spinazie is het meest natuurlijke manier om je collageen in shape te houden.

rode groenten

Welke collageen bron is het beste?

Er zijn veel wetenschappelijke discussies over verschillende collageenbronnen.  Er is collageen uit runderbotten, Meerval (vis), uit de schubben van de Bandeng. Welk collageen het beste werkt, is nog niet bekend.

En collageen injecties, hoe werkt dat?

Een injectie met rundercollageen wordt direct in de dermis gespoten. Het wordt na 3-6 maanden afgebroken. Toen de zogeheten gekkekoeienziekte uitbrak werden collageeninjecties bijna niet meer gedaan. Hyaluronzuurinjecties zijn het meest populair.

injectie

Andere collageenstimulerende cosmetische behandelingen

Er zijn meer manieren om collageen een boost te geven. Denk aan behandeling van huid met rood LED licht, met microneedling, een laser behandeling. Ook Plasma rich platelet therapie (PRP) wordt hiervoor gebruikt en chemische peelings – van middel tot diep. Al deze methoden irriteren de huid. De huid wordt beschadigd en het lichaam reageert hierop met wondgenezing: de productie van collageen (en elastine) – om de ‘wond’ te dichten en te genezen.

Doe dit vooral ook!

Help mee om de afbraak van collageen te verminderen. Bescherm je huid tegen UV-straling. Met name UV-A straling Ze dringen dieper door in de huid dan UV-B stralen en breken collageen af. Rook niet, en eet gezond.

Huidarts Francis Wu heeft zich voor dit artikel gebaseerd op dit wetenschappelijk onderzoek.

 

Lees ook:

Lees ook