Wow, dit krijgt wel een heel hoog cijfer!!

09:05 - 05:27
luistertijd 09:05 - leestijd 05:27

Als je op zoek bent naar oprechte, natuurlijke haarverzorging, dan kun je eens een kijkje nemen bij het Africa Organics assortiment. Het merk heeft drie lijnen voor verschillende haartypen. Ik test vandaag de Baobab shampoo en conditioner voor mijn sterk krullende haar.

logo africa organics

Natuurlijke ingrediënten

Africa Organics verwerkt natuurlijke ingrediënten uit planten en bomen die in het wild worden geoogst. Hierdoor bevatten ze hogere concentraties aan werkzame stoffen dan wanneer ze worden gekweekt.

De shampoos en conditioners bevatten geen siliconen en synthetische polymeren. Hierdoor schuimen ze iets minder intensief dan gewend. Het merk is vegan. Alle kennis omtrent huid- en haarverzorging ontleent Africa Organics overigens aan de producent van het mooie zusterbedrijf Esse. Dit merk heb je ook vaker voorbij zien komen op BeautyJournaal.

Shop Africa Organics hier online

 

Ik ben benieuwd. Laten we starten met de shampoo!

Baobab Shampoo

De Baobab Shampoo is 100% natuurlijk met ingrediënten uit planten en bomen, zonder conserveermiddelen. De claim dat het hierdoor uiterst mild voor het haar en hoofdhuid is, neem ik direct aan. Omdat mijn hoofdhuid niet gevoelig reageert op haarproducten, kan ik daar niet gericht op testen.

baobab shampoo

Shampoo als douchegel

Ik vond de shampoo uitnodigend genoeg om ook als doucheproduct te gebruiken, misschien door de zachtheid of door de heerlijke sinaasappelgeur.

Ik heb dat zonder enige spijt gedaan. Ook al wil ik hiermee niet zeggen dat iedereen dit moet doen, het kan wel. Overigens zag ik pas veel later dat er ook douchegels en bodylotions zijn, misschien ook maar eens uitproberen.

Shop Africa Organics hier online

 

africa organics bodylotion

Aloë Vera

Terug naar de shampoo, boordevol prachtige ingrediënten. De eerste in de rij is Aloë Vera, met oneindig veel voordelen. Aloë Vera voedt en hydrateert, werkt als een conditioner en heeft een antioxiderende werking. In combinatie met kokos werkt dit ingrediënt bovendien uiterst revitaliserend.

Kokos staat overigens ook op de ingrediënten lijst. Aloë Vera verwijdert dode huidcellen en vermindert talg ophoping, waardoor het haar beter kan groeien. Tot slot voorkomt het roosvorming.

Reinigende en hydraterende ingrediënten

Ook hoog in de lijst vind ik reinigende ingrediënten gemaakt van kokos en suiker, geweldig want het is dus biologisch afbreekbaar. Ook zie ik hydraterende ingrediënten zoals glycerine, een echte vochtbinder.

Shop Africa Organics hier online

 

Antioxidanten, oliën en, maar ook enkele potentiële allergenen

Niet verwonderlijk, gezien de intense verleidelijke geur, tref ik ook Orange Peel hoog in de lijst aan. Verder enkele antioxidanten en oliën om het haar optimaal te voeden en beschermen. Onderin de lijst toch ook allergenen als Linalool, Limonene en Geraniol. Mocht je hier op reageren, let dan goed op.

sinaasappel

Ethanol

Opvallend vind ik het vijfde ingrediënt, ethanol. Vaak wordt dit gebruikt om het haar sneller te laten drogen, maar tegelijkertijd droogt het het haar ook uit. Zeker krulhaar heeft de neiging te pluizen, dus dit lijkt mij wat tegenstrijdig. Maar verder niets dan lof over de gekozen ingrediënten.

Shop Africa Organics hier online

 

De flacons

De flacons hebben een dop die je aan één kant naar binnen moet indrukken, geen gedoe met losse doppen dus. Verzeker jezelf er wel van dat je de dop weer goed terug duwt en zo de flacon afsluit, anders loopt deze langzaam leeg.

sluiting flacon

Even wennen

De eerste keer is even wennen. De shampoo heeft een gel-achtige structuur en je zou denken dat deze dus makkelijk te verdelen is, maar dat is niet het geval. De eerste keer had ik net iets meer nodig dan ik gewend ben, juist omdat ik de shampoo niet tot aan de punten kreeg.

Mengen met water

Je zou de shampoo wellicht met een beetje water in een kommetje kunnen mengen, zodat je het makkelijker over je hele haar kan verdelen. Hoe vaker je de shampoo gebruikt hoe meer je deze gaat waarderen. Het merk geeft zelf ook aan dat de producten minder makkelijk over het haar te verdelen zijn, maar het resultaat zou verbluffend moeten zijn.

Shop Africa Organics hier online

 

schuimen shampoo

Schuimen

Schuimen doet deze shampoo niet of nauwelijks, iets wat ik absoluut niet erg vind. Wanneer je de shampoo bewerkt met je handen schuimt het enigszins, maar zodra je stopt met bewerken verdwijnt ook de zeer matige schuimvorming. Maar schuim is absoluut niet nodig voor schoon haar! Eigenlijk wil je helemaal geen schuim.

Makkelijk uitgespoeld

Africa Organics zegt zelf dat het iets langer kost om de textuur uit te spoelen, daar heb ik zelf niets van gemerkt. Sterker nog, al direct bij de eerste wasbeurt viel het mij op dat het zo ongelooflijk snel uitspoelt. En ik gebruikte die eerste keer echt veel shampoo! Dat vind ik meteen weer een pluspunt van deze shampoo.

Waar ik bij andere shampoos echt langdurig moet spoelen, hoef ik met deze shampoo maar kort te spoelen. Zelf heb ik zeer fijn haar, maar ook bij het enorme dikke haar van mijn dochter hoefde ik maar kort te spoelen. Heel erg fijn!

Shop Africa Organics hier online

 

krullen

Na het wassen voelt mijn haar stroever dan stroef, goed schoon dus.

Shop Africa Organics hier online

 

Baobab Conditioner

Tijd voor de conditioner. Ik breng deze op handdoekdroog haar aan en laat dit enkele minuten intrekken. Ook nu valt weer op dat uitspoelen heel snel gaat. Nog een pluspunt. Overigens komen de ingrediënten in grote lijnen overeen met de shampoo.

baobab conditioner

Doorkambaarheid

Een conditioner gebruik ik hoofdzakelijk om mijn haar gemakkelijk door te kunnen kammen, hierin laat deze conditioner mij helaas wat in de steek. Aan de doorkambaarheid van mijn haar merk ik eigenlijk niet dat ik conditioner heb gebruikt. Mijn haar voelt na het uitspoelen wel zijdezacht aan en het droogt opvallend snel. Dat heeft ook wel weer zijn voordelen moet ik zeggen.

De krul zit er goed in

Omdat ik natuurlijk benieuwd ben wat deze producten nu werkelijk voor mijn krulhaar doen, gebruik ik mijn dagelijkse verzorgingsproducten even niet. Ik kan je zeggen dat ik echt verrast ben. Eenmaal volledig opgedroogd zit de krul er goed in.

Het ontbreken van siliconen voorkomt verzwaring waardoor de krul een goede krul kan zijn. Op de dag dat ik mijn haar was kan ik prima zonder mijn reguliere haarverzorgingsproducten. De dagen erna heb ik ze wel nodig, want alleen al slapen zorgt natuurlijk weer voor veel pluis.

Shop Africa Organics hier online

 

krullend haar

Mijn eindoordeel

Gezien de ingrediënten, de overheerlijke sinaasappelgeur en het feit dat mijn krullen gewoon prima zijn na een wasbeurt (zonder aanvullende producten te gebruiken), geef ik deze Africa Organics lijn een dikke 10. Dat mijn haar minder doorkambaar is neem ik voor lief, op andere dagen is het net zo minder doorkambaar.

Shop Africa Organics hier online

 

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook