En een hele lijst met blunders die ze nooit meer zal maken!

07:21 - 04:24
luistertijd 07:21 - leestijd 04:24
Beautyjournaliste Enith Oostlander

De herfst is voor mij niet het ideale seizoen. Behalve dat ik niet van wind en regen hou, gaat mijn fijngekrulde haar er ook niet prat op. Zon, zand en zout doen mijn krullen veel beter uitkomen.

Om met krullen toch pluisvrij het seizoen door te komen is wat inside information nodig.

 

Tip 1: Laat je knippen door een kenner
Niet iedere kapper kan goed met krullen overweg. Gekruld haar krult nog meer in als het geknipt is, waardoor het eindresultaat soms te kort is. Kies liever voor een vierkant of rond model in plaats van een bob en kijk of er een kapper is die zelf krullen heeft. Ik laat mijn haar in model ‘snijden’ door een kapster met krullen, bij Beauty by Roos.

Zij weet precies welk model ik graag wil. Daarnaast knip ik het regelmatig zelf. Ik draag mijn krullen lang aan de onderkant en rond aan de bovenkant, dus ik weet inmiddels waar ik iets weg kan halen. Ik knip in droog haar voorzichtig enkele puntjes korter.

Tip 2: Vraag een ander eens naar haar ritueel
Elke vrouw met krullen heeft haar eigen methode om ze compact te krijgen. Het is dus helemaal niet gek om een andere krulgezegende naar haar recept te vragen. Regelmatig wissel ik krulexpertise uit. Door de jaren heen heb ik geleerd wat ik wel en niet moet doen. Ik heb dan ook een strak productenregime en gebruik een mousse, krulcrème, salt- en heatspray, een föhn met diffuser, haarspray voor volume op de kruin en een verstevigende pasta voor meer body en een glanzende finishing touch.

Mijn recept (klik op de linkjes om te shoppen!):
1. Volumizing Whip Conditioning Mousse – Aloxxi
2. Osis+ Curl Me Soft Velvet Curl Cream (shop) – Schwarzkopf Professional
3. Frizz Ease Go Curlier Heat-Activated Spray (shop) – John Frieda
4. Moisture Protect Haardroger (shop) – Philips
5. Keratin Healing Oil Lustrous Finishing Spray (shop) – L’Anza
6. Gloss Pomade (shop) – Kis

Tip 3: Was liever met louter water
Krullend haar zit pas goed op de tweede dag. Dan is het wat stugger dan wanneer het net gewassen is. Omdat krullend haar van nature droog is kan het nog droger worden wanneer je het vaak wast, omdat door de shampoo ook de natuurlijke oliën verdwijnen. Was je haar daarom hooguit drie keer per week of, nog beter, alleen met water en een conditioner. Ik gebruik de shampoo en conditioner uit de Moisture Kick-lijn van Schwarzkopf BC (shop)

Tip 4: Hydratatie is the key
Krullen hebben vocht nodig. Zorg dat je hydraterende producten gebruikt, zoals een hydraterende shampoo en een volle conditioner. Breng bovendien één keer per week een haarmasker of een haarolie aan en sla er een handdoek omheen. Laat het product een half uur intrekken en spoel het vervolgens uit met niet al te heet water. Ik gebruik hiervoor de Keratin Healing Oil van L’Anza (shop) . Niet alleen werk dit merk goed bij krullen, ook de Keratin Healing Oil-lijn verbetert de looks.

Tip 5: Kneed crèmespoeling in de punten
Krullend haar is mat, maar gaat van crèmespoeling mooi glanzen. Breng het alleen in de punten en niet in de kruin aan. Zo blijft het luchtig in de wortels en behoud je het volume. In plaats van een leave-in-conditioner gebruik ik al jaren een conditioner in mijn haarpunten. De krullen worden compact, gaan gezond glanzen en blijven pluisvrij.

Tip 6: Raak krullen niet aan tijdens het föhnen
Föhnen droogt je haar uit, dus is het beter om krullend haar aan de lucht te laten drogen. Toch zorgt de diffuser op de föhn voor zoveel meer volume dat ik het niet kan laten deze dagelijks aan mijn hoofd te zetten. Doe je hoofd omlaag, laat je haar naar beneden hangen en draai met de diffuser zachtjes over de haarwortels. Kies bij dagelijks of regelmatig gebruik van de föhn aan het einde voor de koude luchtstand. Om pluizige krullen te voorkomen kun je tijdens het drogen je natuurlijke krullen beter niet aanraken. Ik gebruik de haardroger Moisture Protect van Philips, speciaal ontworpen om geen vocht te verliezen tijdens het föhnen. Met de ingebouwde sensor wordt de temperatuur vanzelf verlaagd, zodra je haar te warm wordt. Hij geeft een geweldig resultaat en ziet er bovendien fantastisch uit (84,95)!

Tip 7: Bescherm met een heatspray
Ook al zitten mijn krullen het beste op het strand en in de zon, hitte van de föhn of krultang kan krullen snel beschadigen. Het droogt krullend haar uit, waardoor er pluis kan ontstaan. Gebruik daarom altijd een beschermende heatspray vooraf. De John Frieda Frizz Ease Go Curlier Heat-Activated Spray (shop) creëert supergoede krullen en beschermt het haar tegelijkertijd tegen de hitte van de föhn .

Tip 8: Laat de douche lekker stomen
Omdat je krullen beter zitten wanneer je het niet te vaak wast is de stoom in de badkamer een handig middeltje om je haar te restylen. Hou de badkamerdeur en het raam na het douchen nog even dicht, dan kan de stoom nog wat langer in je haar trekken. Spray er wat krulspray over, föhn het droog en je krullen hebben weer een vochtboost gekregen, waardoor ze er goed uitzien.

 

Tip 9: Slaap op een satijnen sloop
Om je haar ’s nachts niet in de war te laten raken en van glans te voorzien gebruik je een satijnen kussensloop. Een katoenen sloop onttrekt vocht aan je haar en stimuleert gespleten haarpunten.

Tip 10: Draag altijd een paraplu bij je
In tegenstelling tot wat veel mensen denken kan ik niet zomaar de deur uitstappen met mijn krullenbos. Een regenbui is funest voor een krullenbol. Een beetje vocht in de lucht kan je krullen nog wat lekkerder laten krullen, maar druppels op de krul kunnen echt niet. En met krullen zet je niet zomaar een muts op. De enige optie op een grijze, regenachtige dag is dan ook een opvouwbare paraplu in je tas. Van deze, in de vorm van een hart, word je toch vrolijk (Parapluwinkel.nl).Verkrijgbaar in meerdere kleuren)?

En dit doe ik dus nooit meer:

Lees ook