Eiwitten die betrokken zijn bij huidverslapping/veroudering werken ook donkere huidvlekken in de hand

04:43 - 02:50
luistertijd 04:43 - leestijd 02:50

Ieder mens is uniek en anders en daardoor is ook ieder geval van melasma uniek en anders. Daarom is er ook geen eenduidige behandeling voor melasma. Daarnaast moeten de oorzaken aangepakt worden. Voor een blijvend en goed resultaat moet niet alleen de huid behandeld worden, er moet naar het hele lichaam gekeken worden.

Hormonen en pigmentatie

Hormonale veranderingen zetten een kettingreactie in je lichaam en dus ook in je huid in werking. Het begint met insulineresistentie en een ongelijke verdeling van warmte. Daardoor hechten grote hoeveelheden niet-gemetaboliseerde suikers zich aan bepaalde proteïnen in de huid, een proces dat glycatie wordt genoemd. En dat veroorzaakt tenslotte melasma, de welbekende vlekkerige verdonkering van de huid. Aldus een artikel in het internationale vakblad Cosmetics & Toilettries.

De melasma van Corine

Glycatie proces

De proteïnen die gevoelig zijn voor glycatie zijn dezelfde proteïnen die zorgen voor een jeugdige, volle teint. Zodra de suikers zich aan deze proteïnen hechten worden ze echter donker en zwak. De huid verliest zijn elasticiteit en wordt dof en rimpelig. Het hele proces van glycatie lijkt een beetje op een biefstuk bakken in een koekenpan: de aanbaksels in de pan ontstaan door de combinatie van proteïne, suikers en hitte.

Hormonale veranderingen

De hormonale veranderingen en hun gevolgen zorgen ook nog eens voor een hoop stress in je lichaam. Je lijf gaat daardoor stresshormonen produceren die zich gedragen als corticosteroïden, hormonen die onder meer ontstekingen tegengaan. Al die hormonen gieren door je lijf en creëren een chemische chaos. Je huid ziet er niet alleen beroerd uit bij melasma, je voelt je ook beroerd.

Totale lichaam

Wil je melasma behandelen dan is het dus belangrijk om naar het totale lichaam te kijken. Alleen dan kun je blijvende resultaten boeken. Melasma kan worden veroorzaakt door een woedeaanval of door stress, maar het kan ook ontstaan door PMS of door de menopauze. Iedere vorm van trauma kan in feite leiden tot melasma.

Melasma ontstaat als reactie op een hevige gebeurtenis in lichaam of geest. Zo simpel is het eigenlijk. Het kan ontstaan door voeding; in vrijwel alles zit inmiddels suiker en daar kan je lichaam slecht op reageren. Ook het gebruik van de pil kan zorgen voor melasma, op dezelfde manier als insulineresistentie of hormonale veranderingen.

Zorgvuldige keuzes

We beschikken tegenwoordig gelukkig over veel middelen om melasma te behandelen. Maar omdat ieder geval uniek is moet er een zorgvuldige keuze worden gemaakt uit al die beschikbare behandelingen. Er kan gekozen worden voor chemische peelings, dermabrasie of lasers, je kunt de huid bleken of de ontstekingen behandelen. Maar voor een optimaal resultaat is het belangrijker om naar de onderliggende oorzaak van melasma te kijken. De huid is een levend orgaan en heeft de kracht om zichzelf te herstellen. Mits hij daar de kans voor krijgt.

Hulpstoffen

De hierna genoemde stoffen kunnen bijzonder goed werken bij de behandeling van melasma.

Tijd geven

De behandeling van melasma moet niet alleen worden aangepast aan ieder individu maar is ook anders dan de behandeling van bijvoorbeeld ouderdomsvlekken. Ouderdomsvlekken kunnen grondig behandeld worden met laser, maar bij de behandeling van melasma dient men veel voorzichtiger te zijn, zoals Dr. Aleida Dijkstra al in 2014 op Beautyjournaal meldde. Melasma is beter te behandelen met chemische peelings of dermabrasie maar vooral ook anti-ontstekingsbehandelingen.

Niet alleen de oppervlakte van de huid en de ontstekingen dienen te worden behandeld. Voor een goed resultaat moeten het lichaam, de geest, de hormonen en de spijsvertering in balans gebracht worden. Er moet zelfs gekeken worden naar de leefomgeving. Werkzame stoffen moeten met zorg gekozen worden en worden vervangen als ze niet helpen. En er is tijd nodig: het lichaam heeft tijd nodig om zich, met de geboden hulp, te herstellen.

Beautyjournaal schreef eerder over de behandeling van melasma, lees ook:

Lees ook