Goede uitleg over de nadelen van suikers die zich in de huidcellen vastzetten en de elastische weefsels verharden

02:31 - 01:30
luistertijd 02:31 - leestijd 01:30

Naarmate ze verouderen, raken veel eiwitrijke weefsels van het lichaam een aantal eigenschappen kwijt die we kenmerkend vinden voor de jeugd: veerkracht, soepelheid en stevigheid. De industrie heeft een nieuwe boosdoener gevonden die ertoe bijdraagt dat de huid verrimpelt en verslapt. Het gaat om suikermoleculen die zich hechten aan de elastische weefsels zoals collageen en elastine. Hierdoor worden die vezels hard en stug en vallen de plooien in de huid.

Inzicht door diabetes onderzoek

Deze inzichten zijn de afgelopen jaren duidelijk geworden uit grootschalige medische onderzoeken naar het ontstaan en verloop van diabetes. Diabetici hebben een kenmerkend slechte huid: heel erg droog en er kunnen makkelijk wondjes in ontstaan die nauwelijks dichtgaan. De reparatiemechanismen zijn zo verslechterd dat de huid nog maar moeilijk collageen aanmaakt, wat ook zo belangrijk is bij wondgenezing.

Vooral collageen gevoelig

Diabetici hebben een verstoorde suiker (of glucose) huishouding. Maar hoe zit dat bij de ”gezonde”mens? Ook bij deze mens blijken suikers een belangrijke rol te spelen bij huidveroudering. Naarmate de huid ouder wordt, hechten de suikers (die je normaal binnenkrijgt uit voeding) zich steeds sneller aan bepaalde eiwitten. Dit verschijnsel wordt dus glycatie genoemd. Vooral collageenvezels zijn er zeer gevoelig voor. De huid bestaat voor zo”n 70% uit collageenvezels. Nu bezit de huid van nature wel beschermende enzymen om die verharding tegen te gaan, maar (je raadt het al) naarmate je ouder wordt neemt de werking van die enzymen ook af.

Niet stimuleren maar beschermen

Richtten de meeste antirimpelcrèmes zich tot nu toe op het stimuleren van de eiwitjes waaruit collageen ontstaat (de fibroblasten), de nieuwe tendens gaat niet meer over stimuleren maar over beschermen tegen. De nieuwe crèmes bevatten werkzame stofjes die deze belangrijke fibroblasten (waaruit collageen dus ontstaat) moeten beschermen tegen de verharding.

Prof. Johann Wiechers legt uit wat glycatie is en wat de gevolgen daarvan zijn in de huid. Ook gaat hij in op de rol die creme eventueel kan spelen.

©BeautyJournaal 2009. Lees ook dit achtergrond artikel erbij over het verband tussen diabetes en versnelde huidveroudering.

Lees ook:

Lees ook