Melasma in mijn gezicht. Onze dermatoloog Peter Velthuis kreeg onlangs de vraag binnen van een lezeres die al een aantal jaren melasma vlekken in haar gezicht heeft.

03:37 - 02:10
luistertijd 03:37 - leestijd 02:10

Melasma in mijn gezicht.

Onze dermatoloog Peter Velthuis kreeg onlangs de vraag binnen van een lezeres die al een aantal jaren melasma vlekken in haar gezicht heeft. Ze is nu begin dertig en heeft al eens een laserbehandeling er tegen gehad. Als gevolg daarvan is een gebied rond haar neus en mond nu witter, maar op andere plekken als wangen en voorhoofd komt het doodleuk weer terug. Ze vraagt zich vertwijfeld af wat ze moet doen. Weer een laserbehandeling, speciale pigmentverminderende crèmes, en hoe zit het met zon en Pilgebruik?

Uit informatie van de Stichting Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen blijkt dat het voorop gesteld een goedaardige kwaal is. Het gaat om donkerbruinige vlekken die matig tot scherp begrensd zijn en meestal een grillige vorm hebben. De vlekken beginnen vooral op te vallen als je bruin wordt. Het komt het meest voor bij vrouwen.

Hoe melasma ontstaat is nog steeds niet geheel duidelijk, wel is er sprake van een overgevoelig pigmentsysteem in de huid. Vooral hormoonschommelingen worden aangewezen als risicofactoren voor het krijgen van melasma. Denk aan zwangerschap, maar ook aan antibiotica zoals tetracycline die de huid overgevoelig kan maken voor uv-straling, sommige anti-epilepticamedicijnen, cosmetica (parfum) maar ook pilgebruik.

 

Drie varianten melasma

Peter Velthuis vertelt dat er drie varianten melasma bestaan: oppervlakkiggepigmenteerd, diep gepigmenteerd (dus in de dieper gelegen huidlagen) en een combinatie van beide. Dat laatste komt het meest voor. De arts adviseert om bij gevoeligheid voor melasma vooral heel spaarzaam in de zon te gaan zitten, de huid altijd goed te beschermen met een hoge beschermingsfactor en die ook vaak bij te smeren, en, als de pil gebruikt wordt, daar een alternatief voor te zoeken, en te kijken of het dan beter gaat. Dit is namelijk niet altijd het geval, omdat er meerdere factoren een rol kunnen spelen. Maar wie zaken wil uitsluiten, kan dit wel proberen natuurlijk.

Oplichten

Wat kun je er verder aan doen? Naar de huidarts dus en bespreken of het zin heeft een zg. blekende crème te gaan smeren: op basis van hydrochinon, meestal in percentages tussen de 2% en 5%. Dit kan alleen op doktersvoorschrift worden verkregen. Het is geen sinecure, er kunnen huidirritaties optreden en als gevolg van het verdwijnen van de vlekken ook witte puntjes. Daarom is doktersbegeleiding belangrijk.

Peeling

De huidarts of huidtherapeut kan ook een chemische peeling toepassen, waarbij flinterdunne laagjes van de huid worden verwijderd en zo de kleur van de vlekken wordt afgevlakt. De huid gaat hiertoe schilferen. Vooral glycolzuur kan hiervoor werken. Lees ook de dagboekjes van huidtherapeute Annelijn van Ierland over haar behandelmethoden.

Laser

Tot slot kunnen er dus ook laserbehandelingen plaatsvinden. Zoals de lezeres hierboven al gehad heeft. Het is duidelijk uit haar verhaal dat die eerste behandeling wel geholpen heeft, maar dat het weer teruggekomen is.  Het feit dat ze nu lichtere plekken in haar gezicht heeft, zou ze moeten laten bekijken door de huidarts, om een goede conclusie te kunnen trekken.

Het is altijd belangrijk om een huidarts eerst een goede diagnose te laten stellen voordat je je huid door wie dan ook laat behandelen. Om geen verkeerde diagnoses en behandelingsmethoden voorgeschreven te krijgen en ervoor te zorgen dat je wel vakkundig geholpen wordt. Het gaat toch om ingrijpender behandelingen, waarvoor kennis en opleiding vereist is.

Lees ook