Ze kreeg een multitherapie met tranexaminezuur, peelings, hydrochinon en skincare

15:19 - 09:11
luistertijd 15:19 - leestijd 09:11

Melasma is zo’n typisch huidprobleem dat lange tijd onder de radar blijft. Totdat je het opeens hebt. En dan is de vraag: “Hoe kan ik het laten verdwijnen?” Gevolgd door: “Hoe kan ik het sneller laten verdwijnen?”

Ik heb heel veel geprobeerd, maar nimmer heb ik zo’n goed resultaat geboekt als met een gecombineerde therapie met het medicijn tranexaminezuur, hydrochinon en speciale skincare. In dit artikel vertel ik er uitgebreid over.

Het zwangerschapsmasker

Melasma is een pigmentatieprobleem, dat in de volksmond bekend staat als zwangerschapsmasker. Deze term is misleidend, als je het mij vraagt. Want melasma heeft niet altijd de vorm van een masker en overkomt niet alleen zwangere vrouwen. Sterker nog, melasma komt ook bij mannen voor.

Het overkwam mij ook

Ik herinner het me als de dag van gister. 27 Jaar oud toen, inmiddels ruim 10 jaar geleden. Tijdens een weekendje London keek ik in de hotelbadkamer in de spiegel. Een bekend gezicht met onbekende donkere vlekken op neus en kin staarde terug. Niet veel later zaten de vlekken overal. Na een bezoek aan de dermatoloog in het ziekenhuis was de diagnose snel gesteld: melasma.

melasma

Wat is eigenlijk het verschil tussen melasma en hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie refereert aan ieder plekje op je huid dat donkerder is dan de rest. Het kan het gevolg zijn van zonschade. Maar ook wondjes, acne, ontstekingen in de huid, of zelfs skin care en cosmetische ingrepen zoals laser en chemische peelings kunnen leiden tot hyperpigmentatie. Vooral bij mensen met een donkerder huidskleur. Dermatologen gebruiken hiervoor ook wel de term ‘post-inflammatory hyperpigmentation’ (PIH).

Melasma is een vorm van hyperpigmentatie die vooral wordt getriggerd door hormonen, zoals oestrogeen. Het komt daarom veel voor bij vrouwen vanaf de eerste menstruatie. Je kunt stellen dat melasma een vorm van hyperpigmentatie is, maar niet alle vormen van hyperpigmentatie zijn daarmee ook melasma.

Naast hormonen is ook zon een boosdoener

Zou je geen aanleg hebben voor melasma en in een grot wonen, dan is de kans vrij groot dat je melasma nooit aan het licht komt. Letterlijk en figuurlijk. Want naast een verstoorde hormoonbalans is ook blootstelling aan de zon een boosdoener. Ook zichtbaar licht kan melasma verergeren. En het probleem met zichtbaar licht is… het is overal. In je huiskamer, in de auto. Zomer en winter.

Pigmentcellen en verschillende vormen melasma

De pigmentcellen in je huid bevinden zich tussen de opperhuid en de lederhuid. Wanneer deze pigmentcellen pigment produceren, kan dit zowel in de opperhuid als de lederhuid terechtkomen. Op basis hiervan onderscheiden we twee vormen van melasma; een oppervlakkige en een diepe.

Bij de oppervlakkige vorm van melasma komt het pigment uitsluitend in de opperhuid voor. Slechts 10% van de gevallen van melasma bestaat uit deze vorm, die met skin care goed te behandelen is. De opperhuid vernieuwt zichzelf immers iedere vier weken en voert zo het pigment af, waardoor je al snel resultaat ziet.

zo skin sfeerbeeld

Bij de diepere vorm komt het pigment ook in de lederhuid voor, vaak op in combinatie met de oppervlakkige vorm. De behandeling van deze gecombineerde vorm is een stuk lastiger, aangezien het pigment een stuk dieper in de huid ligt, als een soort tatoeage. Ook doet de lederhuid er tot wel twee jaar over om zichzelf te vernieuwen. Geen vier weken. Skin care alleen is in de meeste gevallen niet voldoende bij het behandelen van deze vorm.

Van mono naar multi: aanpak op meerdere niveaus

Melasma is en blijft een chronische huidaandoening. Er bestaat geen quick fix. Toch zijn er veel effectieve behandelmethoden, waarbij vooral discipline centraal staat. Ofwel: smeren, smeren, smeren. Zowel huidegaliserende producten om oude vlekken te verminderen, als zonbescherming om nieuwe vlekken te voorkomen.

Zelf heb ik al jaren goede ervaringen met de skin care van ZO Skin Health; lees mijn review uit 2016 hier. Behandelen met skincare alleen wordt ook wel monotherapie genoemd. En hoewel ik al uitermate onder de indruk was van de resultaten van monotherapie met ZO Skin Health, bleef ik toch behoefte houden aan een meer allround aanpak.

zo skin health

Want het bleef een wankel evenwicht… zo af en toe was mijn huid toch weer minder egaal dan ik eigenlijk wilde. Toen ik medio vorig jaar in de nieuwsbrief van Kliniek voor Esthetische Geneeskunde een artikel las over multitherapie bij melasma, heb ik dan ook meteen een intake gepland bij de kliniek.

Een oase van rust in hartje Amsterdam

De Kliniek voor Esthetische Geneeskunde is gevestigd in een monumentaal grachtenpand in hartje Amsterdam. De ruime ontvangstruimte zou niet misstaan op de cover van een magazine voor binnenhuisarchitectuur. De behandelruimtes zijn state-of-the art en tegelijkertijd stijlvol ingericht. Een oase van rust in de drukke stad.

KVEG

Meteen op mijn gemak

Ik voel me meteen op mijn gemak bij Stephan Marks, cosmetisch arts KNMG en eigenaar van de kliniek. Stephan doet alles met de grootste zorgvuldigheid en deskundigheid. En vooral ook met aandacht. De volgende uitspraak van Stephan tijdens mijn intake is typerend: “Ik volg de ontwikkelingen in het veld op de voet, maar voer deze pas in als effectiviteit, doelmatigheid en vooral veiligheid bewezen zijn. Dat kan betekenen dat ik plotseling populaire behandelingen niet meteen toepas en liever eerst even wacht op wetenschappelijk onderzoek.”

stephan marks

Cosmetisch arts Stephan Marks

Tranexaminezuur

Een goed voorbeeld hiervan is de behandeling van melasma met tranexaminezuur (waar ik al eerder over schreef), in aanvulling op de meer traditionele monotherapie met uitsluitend skin care en hydrochinon. Hoewel al langere tijd bekend is dat dit medicijn een gunstige uitwerking heeft op melasma, past Stephan deze multitherapie sinds medio vorig jaar toe in de kliniek. Hij legt uit waarom: “Anders dan in een ziekenhuis, komen cliënten gezond de kliniek binnen. Ik wil dat ze de kliniek ook weer gezond verlaten.”

Nog even over die pillen: wat doen ze precies?

De volledige moleculaire naam van tranexaminezuur is trans-4-aminomethylcyclohexanecarboxylic acid. Tranexaminezuur behoort tot de antifibrinolytica. Van origine wordt het gebruikt om bloedingen bij/na operaties te voorkomen. Maar het blijkt dus ook de melaninesynthese te kunnen vertragen – in een lagere dosering. Hierdoor is er geen interactie mogelijk tussen de melanocyten en de keratinocyten. Ook vermindert tranexaminezuur de bloedtoevoer naar de pigmentcellen, waardoor deze minder actief zijn. Of eenvoudig gezegd: tranexaminezuur legt de pigmentcellen plat, waardoor deze niet in staat zijn pigment te produceren. Lees er meer over in mijn vorige artikel.

Pills

stephan marks

Een digitale huidanalyse ziet meer dan het blote oog

Vrijwel iedere behandeling bij de Kliniek voor Esthetische Geneeskunde begint met een digitale huidanalyse met de Visia. Stephan: “Deze geavanceerde camera meet specifiek poriën, rimpels, huidtextuur, littekens, pigmentvlekken, roodheid, zonbeschadiging en bacteriën, zowel op als onder het huidoppervlak. Het apparaat ziet veel meer dan het blote oog.”

visia

De Visia vergelijkt de gemeten waarden met personen van hetzelfde geslacht, leeftijd en huidskleur in een wereldwijde database. Hierdoor kan de Visia berekenen hoeveel procent je huid beter of slechter scoort dan de referentiegroep. Stephan: “Stel je een rij voor met 100 personen, gerangschikt op huidkwaliteit. De beste vooraan en de slechtste achteraan. Scoor je een 100 op bijvoorbeeld rimpels, dan betekent dit dat je in jouw referentiegroep helemaal vooraan staat. Scoor je een 80, dan staan er 20 personen voor je met minder rimpels.”

visia

Mijn huidleeftijd

De Visia kan ook de leeftijd van je huid bepalen. Mijn huidleeftijd blijkt 28 jaar te zijn, een decennium jonger dan mijn echte leeftijd. Geen slechte score. Alleen op de onderdelen ‘spots’ en ‘UV-damage’ scoor ik beduidend slechter dan mijn referentiegroep in de database. Dat komt uiteraard niet als verrassing. Het beeld past bij de diepere vorm van melasma.

Een maatwerk behandelplan

Op basis van de digitale huidanalyse, foto’s met een gewone camera en mijn eigen wensen stelt Stephan een behandelplan op, bestaande uit de skin care van ZO Skin Health (klik hier voor de producten, die ik in een eerder artikel beschreef), hydrochinon, tranexaminezuur tabletten, Heliocare supplementen en drie maal een ZO 3-Step Stimulation Peel.

kveg

Stephan legt uit dat ieder behandelplan maatwerk is en moet passen bij de cliënt: “Het succes van de behandeling hangt grotendeels af van wat een client bereid is te doen, maar ook te laten. Wil je medicatie en supplementen gebruiken bijvoorbeeld? Accepteer je downtime bij een peeling? En heb je het ervoor over om blootstelling aan de zon te vermijden?”

stephan marks

Omdat ik nieuwsgierig ben naar wat Stephan mijn huid te bieden heeft, besluit ik in te stemmen met het behandelplan.

behandelplan

Een nieuwe routine

In weken die volgen heb ik geen moeite om te wennen aan mijn nieuwe routine. De supplementen van Heliocare met extract van de varenplant ter bescherming tegen de zon en de tranexaminezuur tabletten slik ik met gemak en zonder bijwerkingen.

tranexaminezuur

Ook hydrochinon integreer ik zonder al teveel irritatie in mijn skin care protocol met producten van ZO Skin Health. De eerste dagen levert het wat velletjes op, vooral bij mijn kin en mijn neus. Deze velletjes herken ik nog uit 2016, toen ik ook aan ZO Skin Health begon. Ze verdwenen toen na een week. En ook nu weer.

hydrochinon

Regelmatig terug naar de oase van rust

Elke maand keer ik terug naar de oase van rust. Je zou het huidcontrole kunnen noemen. Hoewel ik huidcoaching beter vind klinken. Stephan bekijkt mijn huid, maakt foto’s en beantwoordt mijn vragen. Ook beginnen we met reeks van drie chemische peelings.

stimulation peel

ZO Skin Health 3 Step Stimulation Peel

Een professionele chemische peeling met een ruime week downtime. Ietwat huiverig ben ik wel, want zoiets onderging ik nog niet eerder. Deze peeling bestaat uit – what’s in a name – drie stappen:

  1. Peel Solution: 17% salicylzuur, 10% trichloorazijnzuur (TCA) en 5% melkzuur lost de huid op tot en met de bovenste laag van de lederhuid. Alle ‘probleempjes’ in de opperhuid, zoals zonnevlekjes en sproeten, verdwijnen daarmee.
  2. 6% Retinol Cream stimuleert celfuncties in de diepere huidlagen, zoals collageenproductie.
  3. Hydrating Cream: herstelt de vochtbalans en onderdrukt ontstekingen. Dit product was al eerder mijn maandfavoriet. Het is ook het enige product dat ik in de dagen na de peeling gebruik, samen met een milde reiniger en zonbescherming.

Bekijk ook het volgende filmpje, waarin Dr. Zein Obagi je meer vertelt over de peeling.

Pittig, maar zeker niet pijnlijk

Stephan brengt de Peel Solution in regelmatige patronen aan, om er zeker van te zijn dat hij geen stukje huid overslaat.

stimulation peel

Ook mijn haargrens, kaaklijn en zelfs mijn oogleden neemt hij mee. Op deze manier voorkom je demarcatielijnen tussen de behandelde en onbehandelde huid. Na de Peel Solution volgt de Retinol Cream.

retinol

Deze prikt flink, maar wordt gelukkig snel opgevolgd door de kalmerende Hydrating Cream.

Ik zal eerlijk zijn…. de peeling is pittig. Stephan gebruikt tijdens de behandeling twee ventilatoren om mijn huid te koelen.

stimulation peel

We praten over van alles en nog wat, bij wijze van afleiding. Van wereldeconomie tot koetjes en kalfjes. Binnen no-time is de peeling achter de rug. Wanneer ik in de spiegel kijk, bespeur ik nog geen grote veranderingen. Op mijn huid ligt alleen een witgelig waasje.

In de dagen na de peeling is mijn huid gevoelig en roder dan normaal; mijn huid voelt strak en gespannen. Eten gaat met kleinere hapjes en lachen een beetje zuinig. Slapen doe ik bij voorkeur op mijn rug. Het is ongemakkelijk, maar zeker niet pijnlijk.

WhatsApp raad en daad

Stephan drukt me op het hart om iedere dag foto’s van mijn huid te appen, zodat hij op afstand een oogje in het zeil kan houden en bij eventuele bijzonderheden snel kan bijsturen.

Wanneer aan het einde van de tweede dag na de peeling mijn huid begint los te laten bij mijn mondhoeken, stuur ik Stephan snel wat foto’s. Zijn reactie “Dat gaat helemaal volgens plan!” stelt me gerust. Ook de dagen daarna is het een fijne gedachte dat ik slechts één appje verwijderd ben van raad en daad.

resultaat huid

Corine’s huid 1 tot 8 dagen na de behandeling

Even mijn huid bijknippen!

Stephan heeft me op het hart gedrukt om onder geen beding aan de velletjes te trekken of krabben. Dit resulteert in littekens. Wel mag ik de loshangende velletjes bijknippen. De eerste keer is dit ietwat onwennig… knippen in je eigen huid. Al snel wordt het een routine en roep ik op kantoor bijna achteloos: “Ben zo terug, even mijn huid bijknippen!”

Na een ruime week zijn alle velletjes verdwenen en is een prachtige nieuwe huid verschenen. Ik onderga de peeling in totaal drie keer, met zes weken ertussen.

stimulation peel

Sprakeloos

Een half jaar na mijn allereerste bezoek aan Stephan maken we opnieuw een huidanalyse met de Visia. En ik ben sprakeloos… mijn huid is op alle punten verbeterd, niet alleen op spots en UV-schade. Weet je nog… die fictieve rij van 100 leeftijdsgenoten? Ik sta vrijwel overal vooraan.

Op de volgende afbeeldingen zie je mijn Visia-opnames van voor en na het behandeltraject:

Rimpels: van 74 naar 82.

Textuur van 90 naar 97.

Pores: van 84 naar 96.

Brown spots: van 41 naar 85… indrukwekkend!

Van mono naar multi: meerdere knoppen om aan te draaien

De combinatie van ZO Skin Health skin care en behandelingen, supplementen, medicatie en hydrochinon werpt voor mij zijn vruchten af. Ik zou niet meer anders willen. Het wankele evenwicht waar ik dit artikel mee begon, heeft plaats gemaakt voor meer stabiliteit in mijn huid en huidbeeld.

KVEG Dag 8

Stephan heeft me met deze multitherapie meerdere knoppen gegeven om aan te draaien, meerdere wapens in de strijd tegen melasma. Een holistische aanpak van binnenuit en van buitenaf, die ik iedereen kan aanraden.

NB: Ik onderging mijn pigmentbehandeling vóór de uitbraak van COVID-19. Om die reden zie je op de foto’s bij deze reportage geen aanvullende maatregelen, zoals mondkapjes.

 

Skincare voor de zomer en tegen zonschade kopen? BeautyJournaal selecteerde het beste voor jou:

beautyjournaal shop banner

Lees ook