En we vertellen waar je ook in Nederland haar kan doneren voor het goede doel

10:06 - 06:04
luistertijd 10:06 - leestijd 06:04

De wereldwijde pandemie veroorzaakte gesloten salons. Velen besloten daarom hun haar gewoon te laten groeien. Nu steden en salons weer open zijn, wordt deze extra haarlengte massaal gedoneerd.

Beauty trend dankzij COVID-19

Het doneren van haar lijkt een beauty trend te zijn geworden dankzij COVID-19. Zoek maar eens op #hairdonations op Instagram of Twitter en wordt overspoeld met beelden van mensen, vaak in salons, die trots pronken met hun voor- en nafoto’s en hun afgeknipte staartjes en vlechten die zij doneren aan goede doelen.

De verklaring voor deze beauty trend is eigenlijk vrij snel gevonden. De combinatie van een langere tijd tussen knipbeurten door salonsluitingen en het verlangen om een goede daad te verrichten, terwijl de wereld worstelt onder het psychologische gewicht van een pandemie, zorgt ervoor dat meer en meer mensen hun haar willen doneren.

Deze trend raakte zelfs Hollywood

Afgelopen mei gaf acteur Jamie-Lynn Sigler zichzelf een knipbeurt onder begeleiding van Riawna Capri van Kapsalon Nine Zero One, waarna zij vervolgens haar haar doneerde aan het goede doel van kapper Riawna, tevens medeoprichter van de beYOUtiful Foundation. Deze Amerikaanse stichting verzamelt haar voor vrouwen met kanker.

De acteur is een van de velen die opduikt op social media in een poging een gevoel van positiviteit in deze stressvolle tijd te brengen. En het is goed nieuws voor de vele goede doelen die nu bezig zijn een inhaalslag te maken om aan de vraag voor haarwerken van echt haar te kunnen voldoen.

De urgentie om haar te doneren

Op het moment dat COVID-19 uitbrak, piepte en kraakte het (ook) in de wereld van haardonatie. Er was onzekerheid over de veiligheid van de afhandeling van potentieel met het virus besmette haarmonsters. De organisaties die de haardonaties in ontvangst namen, waren bezig hun kantoren te sluiten. Maar na enige tijd, toen uit onderzoek bleek dat poreus materiaal, zoals haar, geen  belangrijke drager van het virus kan zijn en bovendien de salons langzaam hun deuren weer openden, namen de donaties gelukkig weer toe. In veel gevallen kwam er zelfs meer binnen dan vóór de uitbraak van de pandemie.

Inhaalslag

De stijging van haardonaties is zelfs noodzakelijk om een inhaalslag te maken en te compenseren voor het feit dat de industrie is stilgevallen aan het begin van de pandemie. Jeffrey Paul, oprichter van het in Ohio gevestigde Wigs for Kids, legt uit dat het proces van het maken van een haarwerk tenminste 12 weken duurt: “Een pauze in de productie betekent dat je te maken hebt met zowel een dip in donaties, als het moeten inlopen van de productie om te voorkomen dat er wachttijden ontstaan bij ontvangers van de haarwerken.”

Donaties bij tegenspoed

Jeffrey stelt dat donaties vaak toenemen in tijden van tegenspoed. “Toen de Twin Towers neergingen [op 11 september], zagen we een grote toename in donaties in de maanden die volgden,” zegt hij. “Dus deze keer zou er wel eens een echte tsunami van haardonaties kunnen plaatsvinden.”

Wigs for Kids ziet nu al een lichte stijging van de gemiddelde donaties per week ten opzichte van de periode voor de lockdown. Ook Maggie Varney, oprichter van Maggie’s Wigs for Kids in Michigan, schat in dat de donaties met zo’n 30 procent zijn gestegen.

Feel-Good Factor

Voor velen komt de motivatie om haar te doneren voort uit de wens om iets goeds te doen, terwijl de wereld in rep en roer is. Dat is deels de reden dat de New Yorkse Leticia Ochman heeft besloten om haar haar te laten groeien, zodat zij het later in het jaar kan doneren. “Ik ben geen dokter. Ik heb een jonge dochter thuis. Ik heb het gevoel dat ik financieel niet veel kan bijdragen om anderen te helpen,” zegt ze. “Maar dit is zo eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen, is je haar niet knippen en het goed verzorgen.”

Haardonor Christina DiPaola uit Georgia sluit zich daar bij aan: “Met alles wat er nu aan de hand is in de wereld, wilde ik iets goeds doen voor iemand anders en helpen op mijn manier.”

We ervaren tijdens COVID-19 in toenemende mate empathie

Een mogelijke reden voor de stijging van haardonaties is dat we door een crisis in toenemende mate empathie ervaren, legt de in New York City gevestigde psychiater Zlatin Ivanov uit. “Plotseling is het gemakkelijk om mensen in een crisis te begrijpen en wat het is om in hun schoenen te staan.”

Ivanov voegt er aan toe dat de drang om te kiezen voor een grote haartransformatie, van héél lang naar héél kort, deze behoefte voedt. “Het is niet alleen de grote verandering in uitstraling die haardonors willen, het is hun beleving van hun plaats op de aarde, hun houding ten opzichte van de crisis, de bereidheid om zich betrokken te voelen en nuttig te zijn in onze samenleving.”

Hoe kan jij haar doneren?

Er zijn om te beginnen een aantal do’s en don’ts om je bewust van te zijn. Ten eerste, doe onderzoek om er zeker van te zijn dat het goede doel van jouw keuze de lengte en conditie van jouw haar accepteert. Sommigen goede doelen accepteren al haar vanaf zeven centimeter, terwijl anderen tien, twaalf, of zelfs meer centimeters vereisen. Alle soorten haar zijn in principe welkom, maar slechts enkele goede doelen accepteren grijs haar. En een flink aantal goede doelen accepteert alleen haar dat nooit gekleurd of gepermanent is.

Bundelen en opsturen

De meeste van de goede doelen die haarwerken maken accepteert haardonaties die rechtstreeks door donateurs worden toegezonden. Dat hoeft niet noodzakelijk via de salon. Zij vragen wel om het haar te bundelen met een elastiek of lint op tenminste één centimeter van de top om alle individuele haren in dezelfde richting te houden. Het is zelfs beter het te doneren haar meerdere malen in de lengte samen te binden. Het is niet nodig om het haar van één en dezelfde plek op je hoofd te halen. Zou je dus voor jezelf enige lengte willen behouden, dan kan je laagjes laten knippen die je vervolgens bundelt. Laatste punt: “Stuur het haar alsjeblieft niet nat in, omdat het haar dan vormt,” zegt Maggie Varney.

Als je ervoor kiest om naar een salon te gaan die samenwerkt met een goed doel, dan kan de salon vanaf het moment van afknippen het donatieproces verzorgen. Anders geldt dat instructies enigszins kunnen variëren, maar voor de meeste goede doelen komt het erop neer dat de haardonatie in een zakje gedaan kan worden, geplaatst in een bubbeltjesenvelop voor bescherming en verstuurd naar het goede doel van je keuze.

Tips voor jouw transformatie

Ga je voor een grote haartransformatie en veel centimeters haar om te doneren, dan kan dit bevrijdend voelen, maar het kan ook een reden zijn voor paniek. Neem de tijd om klaar te zijn voor deze verandering en oriënteer je op kapsels die je leuk vindt. Voor degenen die de doe-het-zelf-route bewandelen, betekent dit dat je veel moet lezen over hoe je jezelf succesvol een nieuw kapsel geeft.

Als je naar een salon gaat, heeft haarstylist Sierra Kener van Nine Zero One (die weer is verbonden met de beYOUtiful Foundation) het volgende advies: verzamel inspiratiefoto’s voor je kortere haarstijl en geef je haar meer zorg en aandacht in de weken voorafgaand aan de donatie. Dit betekent dat je zoveel mogelijk tijd laat zitten tussen wasbeurten, zodat de huideigen en natuurlijke oliën behouden blijven. Draag ook een hoed in de zon om je haar te beschermen tegen UV-schade. Bij écht lang haar is het verstandig te slapen met een vlecht, zodat klitten worden tegengegaan.

Bereid je voor op korter-dan-kort

Wees erop voorbereid dat je haar waarschijnlijk uiteindelijk nog korter zal zijn dan direct na de donatieknipbeurt. Je verliest namelijk ook een beetje extra lengte, omdat je haar daarna weer in model gebracht moet worden.

De moeite waard

Zelfs als er een periode van gewenning zou zijn direct na je donatie, dan is het goed te weten dat alle haardonors beamen dat het de moeite waard is. Of zoals donor Stacy Hillen uit Texas zegt: “Kijken naar mijn stylist terwijl mijn paardenstaart werd afgeknipt was zenuwslopend, maar het voelde geweldig. Daarbij komt dat de zomer een geweldige tijd is voor kort haar.”

Doneren in Nederland

En dan laten we natuurlijk ook nog even zien wat de stichting Haarwensen doet;-)

Lees ook:

Lees ook