Met shoptips om zelf aan de slag te gaan!

05:50 - 03:30
luistertijd 05:50 - leestijd 03:30

Toen ik eind 2018 voor een reportage met Wella Professionals mijn hoogblonde haar liet omtoveren in een subtielere versie met een vleugje champagne en poederroze, vroeg mijn wederhelft bij thuiskomst of ik toevallig zwanger was.

Wella Professionals Corine

Die vraag was uiteraard grappig bedoeld, maar niet ten onrechte. Want het is correct dat veel vrouwen hun kapsel veranderen bij een grote verandering in hun leven. Van zwangerschap tot echtscheiding.

Ook COVID is zo’n verandering

Je zou kunnen stellen dat de hele wereld de afgelopen maanden in quarantaine of intellectuele lockdown een evenzo grote en ingrijpende verandering heeft ondergaan. Verplicht thuiswerken, onzekerheid over de gevolgen van zo’n onzichtbaar en ongrijpbaar virus. Misschien zelfs wel je salon moeten sluiten, als je kapper of schoonheidsspecialiste bent. Noem het gerust een emotionele achtbaan.

De best verkopende haarkleur

kristin ess

Met zoveel om je heen dat je zelf niet meer kunt beïnvloeden, is het ergens niet gek dat je tijdens de COVID-19 pandemie misschien wel meer tijd en aandacht besteedt aan je eigen uiterlijk dan voorheen. Je nagels en lippen in een statement kleur, regelmatig een maskertje of thuispeel. Grappig genoeg zijn velen tijdens de pandemie ook gaan experimenteren met haarkleuring. En de kleur die ze kiezen is dan vaak roze.

De Amerikaanse hairstylist Kristin Ess was aangenaam verrast toen haar eigen Kristin Ess Rose Gold Temprary Tint plotseling uitzonderlijk goed verkocht. “Ik had echt niet verwacht dat deze roze haarkleur onze beste verkopende kleur zou worden, maar it happened,” schreef ze op Instagram.

Een vrolijke kleur die uitgroei verzacht

Kristin Ess heeft een theorie waarom haar fans de roze haarkleur juist nu massaal kopen. “Roze is zo’n vrolijke kleur en vanwege de pasteltinten voelt roze nog steeds licht en helder, zoals met blond haar,” vertelt ze. “Je krijgt het gevoel alsof je een geheel nieuwe haarkleur hebt. Daar komt bij dat roze de overgang tussen geblondeerd haar en je eigen haarkleur verzacht, zodat je de uitgroei even vergeet.”

Roze staat voor alles wat we in deze wereld op dit moment nodig hebben

Afgezien van de beauty benefits van roze haar (zoals een minder in het oog springende uitgroei) bestaat er ook een psychologische verklaring voor de populariteit van roze tijdens de COVOD-19 pandemie. Sanam Hafeez, een in New York gevestigde  neuropsycholoog, zegt dat roze de kleur is van “universele liefde voor jezelf en anderen.”

“Roze staat voor alles wat we in deze wereld op dit moment nodig hebben,” zegt Hafeez. “Heel vaak wordt aan roze een kalmerend effect toebedeeld. Het is niet zo’n harde kleur als geel of oranje. Met roze haar kan je je zachtere kant laten zien.”

Nu is de tijd om te experimenteren

“Veel mensen willen best wel eens een grappige of gekke haarkleur, maar zijn bang dat dit door hun werkgever op kantoor niet op prijs wordt gesteld,” zegt stylist Riawna Capri. “Nu is de tijd rijp om te experimenteren met de dingen die je altijd al hebt willen doen.” Zeker nu we veel vanuit huis werken, nemen veel werkgevers en werknemers het iets minder nauw met voorschriften voor kleding en uiterlijk.

Kristin Ess is het hiermee eens en vermoedt dat dit een van de redenen is waarom haar product Temporary Tint uit de schappen vliegt. Juist omdat de kleur na een paar keer weer uitgewassen is, geeft het de vrijheid om te experimenteren. Kristin: “Het roze verven van je haar is leuk en een beetje punk. Maar het biedt ook een snelle weg terug, omdat het vervagen van de kleur meestal niet lang duurt.”

Niet vergeten: je basiskleur bepaalt het eindresultaat

Of je nu meer vrolijkheid en universele liefde wilt, of gewoon behoefte hebt aan een nieuw haarproject… nu is de perfecte tijd om roze haar uit te proberen. Bedenkt daarbij wel, voordat je aan het online shoppen en kleuren slaat, dat je basis haarkleur bepalend is voor het eindresultaat. “Ik wil niemands bubbelgumroze zeepbel laten barsten, maar de enige mensen die ik een roze kleuren zou aanraden zijn blondines,” zegt Kristin Ess.

In tegenstelling tot permanente kleuring, die in de haarvezel trekt, ligt een tijdelijke kleuring als het ware op het haar. En hoe lichter de basiskleur, des te zichtbaarder de tijdelijke kleuring. De meeste tijdelijke haarkleuring is dan ook niet of nauwelijks zichtbaar als je donkerbruin of zwart haar hebt. Om deze reden wordt donkerbruin of zwart haar in de salon eerst ontkleurd, alvorens een pasteltint zoals roze aan te brengen.

Liever niet zelf ontkleuren

Natuurlijk kun je proberen om zelf je haar te ontkleuren. Hairstylist Brooke Jordan raadt dit je echter af. “Het zelf bleken van je haar is zeer riskant, niet alleen vanwege de potentiële schade die je aan je haar zou kunnen toebrengen. Want ook als het ontkleuren niet goed gaat, dan kom je snel in een oranje ellende terecht,” zegt ze.

Zelf aan de slag? Hier zijn onze shoptips:

haarproducten

Moroccanoil Colour Depositing Mask Rose Gold | Moroccanoil Colour Depositing Mask Hibiscus | L’Oréal Paris Colorista Wash-out Haarverf Pink | Schwarzkopf Bold Color Wash Pink | Crazy Color Marshmallow Roze Pastel Spray

Bron

Lees ook